Φυσικό αέριο-Η Ρωσία προειδοποιεί: «Έχει απομείνει πλέον μόνο μια τουρμπίνα»

Metrosport Team31 Ιουλίου 2022

Κλιμακώνει την ρητορική της η Ρωσία στον ενεργειακό πόλεμο που μαίνεται παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να κλείσει εντελώς η ροή στον Nord Stream.

Ο Ρώσος κρατικός αξιωματούχος αρμόδιος για το φυσικό αέριο, Αλεξέι Γκρίβα, δηλώνει πως αν δεν αρθούν οι κυρώσεις που εμποδίζουν, όπως λέει, την συντήρηση του αγωγού, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό της το χειμώνα.

«Όταν υπάρχει μόνο μία τουρμπίνα, μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προκύψει κάποιο τεχνικό σφάλμα, μία αστοχία υλικού. Όπως και στις άλλες τουρμπίνες. Και αυτό, φυσικά, θα καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον αγωγό Nord Stream απλώς για λόγους τεχνικής ασφάλειας» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Μάλιστα, ο Γκρίβα τόνισε πως αν δεν αρθούν οι κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία που εμποδίζουν την επισκευή και επιστροφή των τουρμπινών στην Gazprom, τότε κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει τη ροή του φυσικού αερίου τον χειμώνα.

«Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει στη συνέχεια γιατί αν μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όταν δηλαδή ξεκινήσει η θέρμανση, ο Nord Stream δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα έχει μειωμένες ροές αερίου. Κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο» σημείωσε ο Γκρίβα.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο σβήνοντας τα φώτα σε δρόμους, μνημεία και δημόσια κτίρια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.