Φραγκούλης: «Κατά συνθήκη επαγγελματίες πατριώτες, έχουν το φοβικό σύνδρομο της Τουρκίας»

Metrosport Team19 Αυγούστου 2020

Χείμαρρος ήταν ο Φράγκος Φραγκούλης μιλώντας στο Metropolis 95.5 για τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας στην ελληνοτουρκική κρίση. «Τα τουρκικά ΜΜΕ προσπαθούν να δείξουν ότι η Τουρκία έχει δίκιο, ενώ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Πρέπει να ξέρουμε πως μας αντιμετωπίζουν, ώστε με ανάλογο τρόπο να τους αντιμετωπίσουμε. Αν παίρνουμε μόνο μονομερή ενημέρωση και λέμε μόνο ότι έχουμε δίκιο πιθανόν να μην έχουμε τα όπλα να τους αντιμετωπίσουμε» είπε αρχικά και συνέχισε:  

«Το θέμα που είπατε έχει γραφτεί σε έγκυρη εφημερίδα της Τουρκίας. Κάνει μία αναφορά στην μικτή άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας σε μία περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να αμφισβητήσουν. Επειδή δεν μπορούμε τώρα να δείξουμε χάρτες, η μερική οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο αφορά μέχρι το μέσο της Ρόδου που είναι ο 28ος μεσημβρινός. Οι Τούρκοι θέλουν με τον 25ο μεσημβρινό, που ξεκινάει από την Θάσο και καταλήγει στην Ιεράπετρα, να αγνοήσουν τελείως αυτό το κομμάτι.  

Για να πάω εγώ, δηλαδή, στην Ρόδο θα πρέπει να πάρω την άδεια των Τούρκων. Είναι ο παραλογισμός του αρπακτικού που λέγεται Τουρκία. Εμείς υπογράψαμε τώρα με πίεση γιατί ήμασταν σε αγρανάπαυση από το 1982, που είχε υπογραφεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Τότε μπορούσε η Ελλάδα να οριοθετήσει χωρικά ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια και να ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη. Κάτι το οποίο δεν κάναμε. Και ερχόμαστε τώρα αναγκαζόμενοι να αποδεχθούμε κάτι που δεν προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο του '82 για μερική οριοθέτηση και το κάναμε γιατί οι Αιγύπτιοι λένε μη με κάνεις εμένα να έρθω σε σύγκρουση με την Τουρκία για το Καστελόριζο. 

Από το 2004, με τον αείμνηστο, Τάσο Παπαδόπουλο, οι Κύπριοι μας παρακαλούν για συμφωνία που θα είχε τελειώσει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ο κ. Δένδιας ταξίδεψε τώρα στην Κύπρο. Οι Κύπριοι τώρα έχουν έτοιμη την συμφωνία, αλλά οι πολιτικοί μας έχουν το μόνιμο φοβικό σύνδρομο της Τουρκίας, είναι κατά συνθήκη επαγγελματίες πατριώτες».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.