Φέγενορντ-Άγιαξ: Η σύγκρουση δύο διαφορετικών... κόσμων

Metrosport Team19 Δεκεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης


Κάποιες φορές, το ποδόσφαιρο δεν διχάζει μονάχα για 90 λεπτά. Κάποιες φορές, η έχθρα δύο συλλόγων, δεν είναι μονάχα μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Μερικές φορές, οι λόγοι μιας έχθρας, δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικοί. Είναι πολιτισμικοί. Είναι ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Όπως ακριβώς συμβαίνει, στην περίπτωση του Άγιαξ και της Φέγενορντ.

Το Ρότερνταμ, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Ολλανδίας. Αριθμεί περίπου 1.300.000 κατοίκους, οι οποίοι στο μεγαλύτερο βαθμό τους, ανήκουν στην αστική τάξη. Μια βιομηχανική πόλη, που διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας. Το Άμστερνταμ. Μια εκ διαμέτρου διαφορετική πόλη. Μια πόλη, περισσότερο κοσμοπολίτικη, καθώς κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο.

«Δουλεύουν για να ζουν» κατηγορούν οι μεν τους δε και «ζουν για να δουλεύουν» κατηγορούν οι δε τους μεν. Την κόντρα ανάμεσα στις δύο πόλεις, ήρθε για να γιγαντώσει το ποδόσφαιρο. Φέγενορντ από τη μια. Άγιαξ από την άλλη. Δύο ομάδες, που λατρεύουν να μισιούνται και μαζί αποτελούν τα δύο μεγάλα κομμάτια του παζλ της έχθρας των δύο πόλεων.

Την Κυριακή (19/12, 15:30) στο Ντε Κούιπ, η Φέγενορντ υποδέχεται τον μισητό για αυτήν, Αγιαξ. Δυστυχώς για τις ομάδες και για το ποδοσφαιρικό κοινό του κόσμου, αλλά ευτυχώς για την ολλανδική αστυνομία, ο αγώνας θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία οπαδών, λόγω των μέτρων που έχει λάβει η ολλανδική κυβέρνηση για την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ανέκαθεν, το παιχνίδι των δύο ομάδων, αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους οπαδούς τους, να έρθουν αντιμέτωποι και να πιαστούν στα χέρια, αποκαλύπτοντας το σκληρότερο και πιο άσπλαχνο πρόσωπο της οπαδικής βίας. Τραγικότερο συμβάν απ' όλα, συνέβη το 1997, όταν οπαδός του Αίαντα κατέληγε, έπειτα από ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου από αυτούς της Φέγενορντ.

Παρόλα αυτά, οι οπαδοί όταν δεν προκαλούσαν βία, έκαναν ομορφότερο το ντέρμπι, δημιουργώντας εκρηκτικές ατμόσφαιρες, αρκετό όχλο και επικές αντιδράσεις στα γκολ.

Οι διπλοί πράκτορες 

Ξεχωριστή γεύση, δίνουν στις εν λόγω κόντρες, οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών από τη μια ομάδα στην άλλη. Έτσι λοιπόν, δεν γινόταν το ντέρμπι αυτό να αποτελεί εξαίρεση του κανόνα. Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές μέχρι και σήμερα, πήραν την απόφαση να μεταπηδήσουν απευθείας, από τον έναν σύλλογο στον άλλον.

Το 1981, ένας παίκτης-θρύλος (τουλάχιστον μέχρι τότε) για την Φέγενορντ, ο Βιμ Γιάνσεν, αποφάσισε να αφήσει το Ρότερνταμ και να μετακομίσει στα κεντρικά της Ολλανδίας και πιο συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ, παίρνοντας μεταγραφή στον Άγιαξ. Για κακή του τύχη, πραγματοποιεί ντεμπούτο με τον «Αίαντα» στο Ντε Κούιπ. Εκεί, οι φίλοι της γηπεδούχου ομάδας, του επιφυλάσσουν μια ξεχωριστή υποδοχή, μη μπροώντας να ξεχάσουν την πρόσφατη προδοσία του, ενώ σε κάποια φάση, ένα παγάκι που φεύγει από τις εξέδρες τον βρίσκει στο μάτι, με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Μια άλλη περίπτωση παίκτη, ήταν αυτή του θρυλικού Γιόχαν Κρόιφ. Το 1984, ο 37χρονος τότε «Ιπτάμενος Ολλανδός» δεν καταφέρνει να συμφωνήσει με τον Άγιαξ για την ανανέωση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει με προορισμό το Ρότερνταμ. Όπως ήταν λογικό, οι φίλοι του Άγιαξ αντέδρασαν, ενώ ούτε αυτοί της Φέγενορντ είδαν με καλό... μάτι την μεταγραφή του, στην ομάδα τους. Ο Κρόιφ γιουχαρίστηκε, είδε ένα πανό κατά του να ανεβαίνει στις κερκίδες του Ντε Κούιπ, συνειδητοποιώντας πως... δεν είναι αποδεκτός στις τάξεις των οπαδών της ομάδας του.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Στο τώρα, όπου πριν λίγους μήνες, ήρθε ακόμη μια προδοσία να ταράξει τα «νερά» της υπάρχουσας κόντρας και να αναζωπυρώσει τη φλόγα που σιγοέκαιγε τόσο καιρό. Ο Στίβεν Μπέρχαους, ένας παίκτης που λατρεύτηκε στο Ρότερνταμ, αποφάσισε να προδώσει την αγάπη των οπαδών του «συλλόγου του λαού» και να πάρει μεταγραφή στον Άγιαξ. Περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η μεταγραφή του άλλοτε αρχηγού της Φέγενορντ στον Άγιαξ, ο οποίος στα χρόνια 5 χρόνια παρουσίας του εκεί, κατέγραψε 199 συμμετοχές, 87 γκολ και 64 ασίστ.

Στα θετικά για τον ίδιο είναι, όπως προείπαμε, πως ο αγώνας θα διεξαχθεί δίχως την παρουσία κόσμου, οπότε δεν θα μπορέσει να δει την «υποδοχή» που θα του ετοίμαζαν οι οπαδοί της πρώην ομάδας του, στην επιστροφή του ως -μισητός- αντίπαλος.

Την Κυριακή λοιπόν, δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται, με τους μεν να θέλουν να αποδείξουν για ακόμη μια φορά πως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κανέναν απολύτως αντίπαλο στην Ολλανδία και ειδικά φέτος, βρισκόμενοι σε δαιμονιώδη κατάσταση, ενώ οι δε θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία αυτή. Ένα ντέρμπι όμως, που δεν θα λήξει ποτέ, μετά το τριπλό σφύριγμα του διαιτητή, αλλά θα παραμείνει αστέρευτο, από γενιά σε γενιά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.