Facebook: Υποχρεώνεται να αποκαταστήσει αναρτήσεις για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης

Αλέξανδρος Τσίγγος04 Φεβρουαρίου 2021

Το Συμβούλιο Επιτροπείας του Facebook εξέδωσε τις πρώτες αποφάσεις του την Πέμπτη, ανατρέποντας τέσσερις από τις πέντε αποφάσεις του κοινωνικού δικτύου για την κατάργηση αμφισβητήσιμου περιεχομένου.

Η τελευταία από τις αποφάσεις του αφορά ανάρτηση για την χρήση της υδροξυχλωροκίνης και γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η χρήση της.

Οι αποφάσεις του στηρίχθηκαν στις αρχές ότι το Facebook έχει παραβιάσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελευθερία της γνώμης και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Facebook υποχρεώθηκε να δημιουργήσει τον Ανεξάρτητο αυτό Μηχανισμό Εποπτείας για να αποφανθεί σχετικά με ακανθώδη ζητήματα σχετικά με το περιεχόμενο στις πλατφόρμες του ως απάντηση στην εξαγριωμένη κριτική για την λογοκρισία που ασκεί.

Ακόμα δεν έχει έρθει ακόμη η υπόθεση του υψηλότερου προφίλ της επιτροπής - η απόφαση να ανασταλεί επ 'αόριστον ο λογαριασμός του πρώην προέδρου Donald Trump. Θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμή ακόμη για την ομάδα, η οποία αντιμετωπίζει κριτική ότι το Facebook το έθεσε για να αποτρέψει τη ρύθμιση ή ακόμη και μια ενδεχόμενη διάλυση της εταιρείας καθώς αντιμετωπίζει αντιμονοπωλιακό έλεγχο.

Το συμβούλιο εποπτείας θα αρχίσει να δέχεται δημόσια σχόλια για την υπόθεση Trump την Παρασκευή.

Ενάντια στην λογοκρισία που ασκεί το Facebook έχουν προσφύγει πάνω από 150.000 χρήστες του.

Στην αρχική ομάδα των έξη αποφάσεων το Συμβούλιο Επιτροπείας, διέταξε το Facebook να αποκαταστήσει αναρτήσεις από χρήστες που το Facebook ισχυρίστηκε παραβαίνουν τους κανόνες της κοινότητας του για το γυμνό των ενηλίκων, τη ρητορική μίσους ή τα χαρακτήρισε επικίνδυνα άτομα η οργανισμούς.

Μεγάλο ρόλο σε όλες αυτές τις αποφάσεις λογοκρισίας από την μεριά του Facebook έχουν παίξει οι διάφοροι πληρωμένοι μηχανισμοί όπως τα Ελληνικά Hoaxes.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.