Ευθύνη έχουν κι αυτοί που επιτρέπουν την χειραγώγηση

Δημήτρης Κανελλάκης13 Ιουνίου 2020

Η χειραγώγηση στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. Μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν στις εκλογές της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όμως, και σε εκλογές ομοσπονδιών και άλλων αθλημάτων. Όταν μιλάμε για εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες και χειραγώγηση, είναι προφανές ότι αναφερόμαστε, κατά κύριο λόγο, σε αυτή που επιχειρείται από την πλευρά των πολιτικών, πρωτίστως των κυβερνητικών, αλλά και των ισχυρών σε κάθε άθλημα.

Η εμπειρία, αλλά και μια σειρά από γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χειραγώγηση. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις και η καθοδήγηση προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα, δεν γίνονται με το... μαχαίρι στο λαιμό. Λέμε, και καλά κάνουμε, για τον προκλητικό πολλές φορές τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να επηρεάσουν τους εκλέκτορες οι κυβερνώντες και οι ισχυροί του κάθε αθλήματος, ωστόσο, για υπάρξει, τελικώς, η χειραγώγηση, απαραίτητο είναι να υποκύψουν οι έχοντες δικαίωμα ψήφου.

Άρα, κακώς ασκούνται οι πιέσεις και επιχειρείται η χειραγώγηση, όμως, κακώς δεν ορθώνουν το ανάστημά τους κι αυτοί που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Διότι, αν οι εκλέκτορες πηγαίνανε στην κάλπη για να ασκήσουν το δικαίωμά τους και αποφάσιζαν μόνο με βάση τα κριτήρια της ικανότητας, της εμπειρίας, της γνώσης και του σχεδιασμού που παρουσίασε ο καθένας από τους υποψήφιους, ίσως, να είχαμε προέδρους στις ομοσπονδίες με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχουν.

Δυστυχώς, όμως, είναι βέβαιο πως δεν συμβαίνει αυτό, με συνέπεια η ευθύνη των εκλεκτόρων για ό,τι γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να είναι ανάλογη αυτών που δεν τους αφήνουν απερίσπαστους να αποφασίσουν για την τύχη του κορυφαίου θεσμού σε κάθε άθλημα. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα ίδια θα συμβούν και στις εκλογές του φθινοπώρου. Είτε στην ΕΠΟ, είτε και σε άλλες ομοσπονδίες. Και οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν - και να καθορίσουν - το αποτέλεσμα και οι μεγάλες ομάδες.

Στα περισσότερα αθλήματα... Από την στιγμή που υπάρχει πρόσφορο έδαφος, θα κοιτάξουν πώς να το εκμεταλλευτούν ώστε να πετύχουν τον στόχο τους: να εκλέξουν, δηλαδή, τις διοικήσεις που επιθυμούν...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.