Ευρωλίγκα: Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης

Metrosport Team21 Μαΐου 2023

Στον τελικό της Euroleague, με τρόπο πραγματικά... εκκωφαντικό, προκρίθηκε ο Ολυμπιακός για 9η φορά στην Ιστορία του, καθώς επικράτησε της Μονακό με 76-62 στον πρώτο ημιτελικό του Final 4 του Κάουνας και σήμερα, Κυριακή (21/5) θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 4ο τρόπαιο του στη διοργάνωση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από 8 χρόνια (2015) θα είναι ξανά η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο μεγάλο τελικό της Euroleague (21/05). Οι «μερένγκες» με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ταβάρες (20π, 14ρ) επικράτησαν με 78-66 της Μπαρτσελόνα και την Κυριακή θα παίξουν με τον Ολυμπιακό για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Είναι η τέταρτη φορά που οι δύο αυτές ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες σε τελικό Ευρωλίγκας, με τη «βασίλισσα της Ευρώπης» να προηγείται με 2-1 νίκες. Και τις δύο τις πέτυχε επί ισπανικού εδάφους, την πρώτη στη Σαραγόσα το μακρινό 1995 με 73-61 και την δεύτερη στην έδρα της στη Μαδρίτη, με 78-59 το 2015.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον μοναδικό τελικό που έγινε σε… ουδέτερο έδαφος, το 2013 στο Λονδίνο, όταν νίκησε 100-82 και κατέκτησε τον 3ο τίτλο του. Κοινό σημείο είναι ότι όλοι τους κρίθηκαν χωρίς να γίνουν… θρίλερ, ενώ κοινό σημείο του τελικού στο Λονδίνο με τον τελικό της Κυριακής είναι η παρουσία του Μπαρτζώκα στον πάγκο του, όπως και η… ουδετερότητα του Κάουνας! Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της επικράτησης του Ολυμπιακού κόντρα στη Ρεάλ και στις δύο εφετινές τους αναμετρήσεις, με 89-87 στη Μαδρίτη και 73-60 στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κεφαλοποιήσει σε έναν αγώνα 40 λεπτών όλα όσα πέτυχε στη διάρκεια μιας επίπονης χρονιάς 34 αγωνιστικών, όπου πήρε την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, για να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι 5 (3+2) αγώνες που έδωσε στα πλέι οφ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και ο νικηφόρος ημιτελικός του φάιναλ φορ με τη Μονακό. Το παράδοξο είναι ότι στα 7 προηγούμενα χρόνια που η Ευρωλίγκα έγινε με σύστημα round robin, δηλαδή όλοι εναντίον όλων, με παιχνίδια εντός – εκτός έδρας σε έναν ενιαίο όμιλο και με πλέι οφ – φάιναλ φορ να ακολουθούν στη συνέχεια, ποτέ δεν κατέκτησε το τρόπαιο η ομάδα που τερμάτισε 1η στην κανονική περίοδο!

Στις 6 από τις 7 φορές το κατέκτησαν ομάδες που τερμάτισαν στην 3η ή την 4η θέση, με μόνο την ΤΣΣΚΑ να παίρνει το τρόπαιο το 2019 έχοντας τερματίσει 2η στην κανονική περίοδο. Η μόνη Νο 1 που έφτασε σε τελικό ήταν η Μπαρτσελόνα το 2021 όταν ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές, με τον Ολυμπιακό να γίνεται τώρα η δεύτερη Νο 1 που φτάνει ως το τέλος της διαδρομής, φιλοδοξώντας να γίνει και η πρώτη που θα τα καταφέρει να κόψει το νήμα! Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι ποτέ δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε τελικό οι ομάδες που τερμάτισαν στην 1η και την 2η θέση του πρωταθλήματος, κάτι που θα γινόταν εφέτος για πρώτη φορά εάν νικούσε η Μπαρτσελόνα τη Ρεάλ στον ημιτελικό, στον «ισπανικό εμφύλιο».

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 20:00 και στην Ελλάδα θα μεταδοθεί μέσω του Novasports Prime

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.