Εύκολες κληρώσεις, δύσκολες αποστολές

Δημήτρης Μπούζας17 Ιουνίου 2022

Χαμπάρι δεν πήραμε πότε τελείωσε η αγωνιστική περίοδος. Πριν από έναν περίπου μήνα έκλεισαν τον κύκλο τους τα πλέι οφ, με τον τελικό του κυπέλλου να σφραγίζει όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων. Χθες ξεκίνησε η νέα ποδοσφαιρική χρονιά, με την κλήρωση που αφορούσε αποκλειστικά τους Ευρωπαίους εκπροσώπους μας (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη, εξαιρουμένου του Παναθηναϊκού, για τον οποίο η κλήρωση θα γίνει τον επόμενο μήνα). 

Οι ελληνικές ομάδες - όλες μηδεμιάς εξαιρουμένης – από την  προχθεσινή κλήρωση βρέθηκαν απέναντι σε ανίσχυρους αντιπάλους με «εύκολες κληρώσεις» υποστηρίζουν οι οπαδοί, με τους έμπειρους όμως και υποψιασμένους και ιδιαίτερα όσους έχουν «καεί στο χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι» να μην συμφωνούν σε αυτή την άποψη. Πολλές και σκληρές οι εμπειρίες από το παρελθόν, επιβάλλουν σε όλους να είναι φειδωλοί και προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους. 

Οι έμπειροι λοιπόν, προτιμούν να εκφράζουν άποψη γενική για την ευρωπαϊκή παρουσία, εστιάζοντας τις διαπιστώσεις και τις εκτιμήσεις τους, στη συνολική προσπάθεια και όχι στην πρώτη κλήρωση. Μιλάνε για το σύνολο μιας πολύ σημαντικής αποστολής και όχι για το που θα πέσει ένας λαχνός. Η περσινή ευρωπαϊκή χρονιά αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητική για την Ελλάδα, αφού ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ πρόσφεραν στην χώρα μας 8.000 βαθμούς. Γεγονός που αποτελεί την 10η καλύτερη επίδοση της σεζόν 2021-22, μεταξύ όλων των ομοσπονδιών που συμμετείχαν στα κύπελλα Ευρώπης. 

Αυτό μας ανέβασε στην 15η θέση, κάτι που σημαίνει πως στη σεζόν 2023-24 θα εκπροσωπηθούμε και πάλι με πέντε ομάδες. Με τον πρωταθλητή και τον 2ο της βαθμολογίας να συμμετέχουν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τον κυπελλούχο να αναβαθμίζεται στη διοργάνωση και να ξεκινάει από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και με τον 3ο και τον 4ο της βαθμολογίας, να μπαίνουν στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ. Οι 8.000 βαθμοί θα μας συνοδεύουν σαν «χρυσή προίκα» για τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η Ελλάδα ξεκινά από την 15η θέση με 23.000 βαθμούς, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται στην 12η με 23.800 βαθμούς. 

Είναι σε μικρή απόσταση, που μπορεί να καλυφθεί άνετα. Κάτι που αν συμβεί, θα στέλνουμε τον πρωταθλητή μας απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τον κυπελλούχο στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αξίζει λοιπόν τον κόπο οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι μας, να παρουσιαστούν έτοιμοι και αποφασισμένοι για να κερδίσουν ένα ομαδικό «στοίχημα». Ένα στοίχημα με μια νεα συγκομιδή βαθμών από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι.

Σε ότι έχει σχέση τώρα με τη μεταγραφική δραστηριότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε τις χθεσινές μας εκτιμήσεις, με την σχετική...«δυσκοιλιότητα» που παρατηρείται. Στον πρωταθλητή «πανηγυρίζουν» για την παραμονή του Ελ Αραμπί και του Βαλμπουενά. «Προσεγγίζουν» τον Γιαννούλη και περιμένουν τους Τούρκους για να αδειάσουν αυτούς που έχουν προς πώληση. 

Η ΑΕΚ εμμένει στις τρεις «απαιτήσεις» του Αλμέιδα, ο πονηρός Γιοβάνοβτις επιλέγει σαν αλεπού τους ελάχιστους κατά την άποψη του αλλά και την δική μας άποψη έξυπνους στόχους. Ο Μπότο συνεχίζει τις προσπάθειες του για να ανανεώσει ελπίδες και προσδοκίες και να ολοκληρώσει κάποιες συμφωνίες, στις οποίες παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις. 

Σε ότι αφορά τον Άρη, μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε δειλά – δειλά τον προγραμματισμό του, έχοντας όμως εκκρεμότητες (ανανεώσεις) οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν, για να καθαρίσει ο μεταγραφικός ορίζοντας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο παιχνίδι του Άρη που θα γινόταν στη Λευκορωσία με την Γκόμελ, θα διεξαχθεί σε άλλη χώρα (Αρμενία, Γεωργία ή Αζερμπαϊτζάν) και «κεκλεισμένων των θυρών».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.