Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη τη φετινή χειμερινή περίοδο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, με τις νοσηλείες παιδιών να έχουν αυξηθεί κατά 30%. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν την ανάγκη προσοχής και από όσους δεν έχουν νοσήσει, αλλά και από τους φορείς του ιού.
Η παθολόγος–γηρίατρος Βέρα Δογιάμη, εξηγεί ότι ο ιός της γρίπης μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από βήχα ή φτάρνισμα, αλλά και έμμεσα μέσω μολυσμένων χεριών και επιφανειών, όπου μπορεί να επιβιώσει έως και 12 ώρες. Η επαφή των χεριών με μύτη, στόμα ή μάτια διευκολύνει τη μετάδοση.
Βασικό μέτρο πρόληψης αποτελεί ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες και όσους έρχονται σε επαφή με παιδιά. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή συνωστισμού, ο καλός αερισμός των χώρων και η προστασία ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων.
Σε περίπτωση νόσησης, συνιστάται παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον τρεις ημέρες, σωστή διατροφή και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για πιθανή φαρμακευτική ή αντιιική αγωγή. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνες C και D, ψευδάργυρο και πρόπολη μπορεί να βοηθήσει επικουρικά.
Αν τα συμπτώματα –όπως υψηλός πυρετός, έντονη κόπωση, μυαλγίες και βήχας– επιμένουν πέραν της τέταρτης ημέρας, είναι απαραίτητη η άμεση επικοινωνία με γιατρό, ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube