Euro 2020: Η τράπουλα του Μαντσίνι και η σπασμένη μύτη του Ενρίκε

Παναγιώτα Χαλκιά05 Ιουλίου 2021

Μια στροφή πριν από τον μεγάλο τελικό, Ισπανία και Ιταλία θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας ένα εισιτήριο. Οι δύο ομάδες πέρασαν τα εμπόδια των Ελβετία και Βελγίου αντίστοιχα και επιθυμούν να βρεθούν στο «Γουέμπλεϊ» και το βράδυ της 11ης Ιουλίου.

Η πορεία της Ισπανίας έως τα ημιτελικά δεν ήταν καθόλου εύκολη και απλή. Άρχισε με δύο ισοπαλίες κόντρα σε Σουηδία και Πολωνία και μια νίκη επί της Σλοβακίας στη φάση των ομίλων ενώ κέρδισε την Κροατία και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι κόντρα στην Ελβετία.

Σε αντίθετο μονοπάτι βαδίζει η Ιταλία, η οποία τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον όμιλο μετρώντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και μηδέν παθητικό. Προκρίθηκε με άγχος και Κιέζα στους «8» επί της Αυστρίας, όπου και έκανε τη δουλειά της κόντρα στο Βέλγιο.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί άλλες 14 φορές τα τελευταία 27 χρόνια και οι Ισπανοί μετρούν πέντε νίκες, δύο οι Ιταλοί ενώ επτά παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Η πιο πρόσφατη συνάντηση τους ήταν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 όταν ο Ίσκο χόρεψε τους Ιταλούς στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Ωστόσο, στο Euro 2016, οι Ιταλοί χαμογέλασαν καθώς επικράτησαν με γκολ των Κιελίνι και Πελέ.

Η ματωμένη μύτη του Ενρίκε

Άσχημες μνήμες φέρνει στο νου του Λουίς Ενρίκε η Ιταλία. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, ο έμπειρος τεχνικός κρατά τη μύτη του και αναπολεί.

Στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, Ισπανία και Ιταλία διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους «ατζούρι» να παίρνουν το εισιτήριο για τα ημιτελικά με γκολ των Ντίνο Μπάτζιο και Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο Καμινέρο είχε ισοφαρίσει προσωρινά. 


Η στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό κάθε Ισπανού φιλάθλου είναι όταν είδε το πρόσωπο του Ενρίκε να είναι γεμάτο αίματα. Ο Μάουρο Τασότι του είχε δώσει μια αγκωνιά και του είχε σπάσει τη μύτη. 

Διαμαρτυρήθηκε έντονα, ζήτησε την τιμωρία του αντιπάλου του αλλά ο Ούγγρος διαιτητής, Σάντορ Πούλ, δεν έδωσε απολύτως τίποτα. Χρόνια αργότερα ο φυσιοθεραπευτής των Ισπανών εκείνη την περίοδο, Σενέν Κορτεγόσο, θα αποκαλύψει ότι «ο Ενρίκε ήθελε να σκοτώσει και το διαιτητή και τον Τασότι».

Έκαναν ειρήνη


Σχεδόν 10 χρόνια μετά, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά. Όταν ο Ισπανός τεχνικός ήταν προπονητής στη Ρόμα και ο Τασότι βοηθός στη Μίλαν. Συνομίλησαν και είχαν μια εγκάρδια χειραψία πριν από το παιχνίδι ενώ ο Ιταλός ζήτησε συγγνώμη για εκείνη την απαράδεκτη ενέργεια του.  «Από τότε, έχουν περάσει 17 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι είμαστε 17 χρόνια μεγαλύτεροι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί του. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο γήπεδο και μένουν εκεί», είχε τονίσει ο Ισπανός.

Η γεμάτη τράπουλα του Μαντσίνι

Οι επιλογές του Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι καλύτερες από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στη διοργάνωση. Από τους Ζορζίνιο, Βεράτι, Μπαρέλα στον Ιμόμπιλε και το Λοκατέλι. Ο 23χρονος μέσος έδειξε το ταλέντο του και αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για τη μεσαία γραμμή. Οι Ιταλοί είναι μια ομάδα που θέλει να έχει κατοχή, πιέζει αδιάκοπα και έχει ενέργεια.

Ο Ινσίνιε είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του Euro και φρόντισε να δείξει πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει και κόντρα στο Βέλγιο. Ο Μπεράντι είναι λιγότερο επικίνδυνος αλλά εάν βρεθεί στη μέρα του είναι ένας επιπλέον πονοκέφαλος. Ο Ιμόμπιλε είναι απλά ο εαυτός του. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορείς να τον ξεχάσεις.

Ισχυρό είναι και το αμυντικό τείχος καθώς Κιελίνι και Μπονούτσι μοιάζουν με απροσπέλαστο εμπόδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική εστία έχει παραβιαστεί μόλις δύο φορές στα παιχνίδια με Αυστρία και Βέλγιο.

Πρώτη φορά στα ημιτελικά ο Ενρίκε

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Λουίς Ενρίκε αγωνίσθηκε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά ποτέ δεν κατάφερε να προκριθεί στην ημιτελική φάση. Ό,τι δεν κατάφερε ως παίκτης, το έπραξε ως προπονητής καθώς η Ισπανία κατάφερε να περάσει στους «4» επικρατώντας στα πέναλτι της Ελβετίας.

Ο Ισπανός κοιτάζοντας τις επιλογές του θα ξεχωρίσει τον Αλβάρο Μοράτα. Ο 28χρονος επιθετικός μπορεί να είναι εξαφανισμένος σε κάποια παιχνίδια αλλά οι ικανότητες του τού δίνουν το δικαίωμα με μια φάση να βρει δίχτυα. Ο Μπουσκέτς θυμίζει την Ισπανία των τίτλων, ο Λαπόρτ ηγείται της αμυντικής γραμμής ενώ ο Πέδρι γίνεται καλύτερος σε κάθε παιχνίδι και ο Σαράμπια προσφέρει λύσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.