Euro 2020 2ος όμιλος: Το Βέλγιο και οι άλλοι

Πέτρος Χαριζακλής05 Ιουνίου 2021

Το Metrosport.gr σκιαγραφεί το προφίλ των τεσσάρων ομάδων του δεύτερου ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020.


ΔΑΝΙΑ: Στόχος τα προημιτελικά

Η Δανία προκρίθηκε ως δεύτερη από τον τέταρτο όμιλο των προκριματικών. Με τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες τσέκαρε το εισιτήριο για το Euro, μαζί με την Ελβετία. Παρότι έμεινε αήττητη, λίγο έλειψε να «αυτοκτονήσει» στο τέλος. Στην τελευταία αγωνιστική, στο Δουβλίνο, ο Μπράουν λίγο έλειψε στις καθυστερήσεις να πετύχει ένα γκολ που θα έστελνε την Ιρλανδία στο Euro και τη Δανία στα μπαράζ μέσω του Nations League. Εντυπωσιακή επιθετικά, η Δανία πέτυχε 29 γκολ σε οκτώ ματς των προκριματικών, δηλαδή 3,6 ανά αγώνα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προπονητή της, στόχος είναι η πρόκριση στα προημιτελικά.



ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΚΑΣΠΕΡ ΓΙΟΥΛΜΑΝΤ

Ο 49χρονος Κάσπερ Γιούλμαντ δεν κατάφερε ποτέ να κάνει μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Στα 26 του αποφάσισε να κάνει τη στροφή προς της προπονητική και έχει δουλέψει σε Λίνγκμπι, Μάιντς και Νόρτζελαντ, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Δανίας. Την ανέλαβε τον Αύγουστο του 2020 και την μετέτρεψε σε επιθετική μηχανή.

ΑΣΤΕΡΙ – ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΙΚΣΕΝ

Μπορεί να υπάρχει άφθονο ταλέντο στη Δανία, με τους Σμάιχελ, Πόουλσεν, Ντόλμπεργκ να είναι μερικοί από αυτούς που ξεχωρίζουν, ωστόσο τη διαφορά κάνει ο μεσοεπιθετικός της Ιντερ, Κρίστιαν Ερικσεν. Ο 29χρονος ήταν ο πρώτος της σκόρερ με 5 γκολ στα προκριματικά και στην αποστολή είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές (106) και τα περισσότερα γκολ (36) με την Εθνική Δανίας.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ – Η σταχτοπούτα

Η Φινλανδία θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μεγάλη διοργάνωση. Είναι παρθενική της παρουσία σε Euro και μάλιστα αυτό από μόνο του αποτελεί υπέρβαση. Στόχος της είναι να παίξει χωρίς άγχος καθώς ο όμιλος δεν βοηθάει για να προχωρήσει, έστω και μέσω της 3ης θέσης. Βρισκόταν στον ίδιο προκριματικό όμιλο με την Ελλάδα. Οι δυο τους είχαν από μία νίκη στα μεταξύ τους ματς, όμως η Ελλάδα πλήρωσε τις εντός έδρας απώλειες με Αρμενία και Λίχτενσταϊν, με αποτέλεσμα να πάρει η Φινλανδία τη δεύτερη θέση και την πρόκριση.



ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΝΕΡΒΑ

Ο δάσκαλος στο επάγγελμα, Μάρκου Καρνέβα, βρίσκεται στον πάγκο της Φινλανδίας από τον Δεκέμβριο του 2016. Νωρίτερα δούλευε στην ομοσπονδία από το 2004, έχοντας περάσει πολλά πόστα, ένα εξ αυτών ήταν προπονητής στην Κ21 της χώρας. Την οδήγησε στο παρθενικό της Euro και μια ανάσα από την άνοδο στην πρώτη κατηγορία του UEFA Nations League.

ΑΣΤΕΡΙ – ΤΕΕΜΟΥ ΠΟΥΚΙ

Μεγάλο της αστέρι είναι ο Τέεμου Πούκι, ο οποίος πέτυχε μόνος του δέκα από τα δεκάξι γκολ των Φινλανδών στα προκριματικά. Ο Πούκι προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν με τη Νόριτς, πέτυχε 26 γκολ στην Τσάμπιονσιπ και βοήθησε την ομάδα του να πάρει την άνοδο. Θα είναι η αιχμή του δόρατος για τους Φινλανδούς στο Euro και ο λόγος που η ομάδα του δεν πρέπει να υποτιμηθεί.



ΒΕΛΓΙΟ – Ευκαιρία για τη «χρυσή γενιά»

Προκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στα προκριματικά. Πανηγυρική η πρόκριση με την καλύτερη επίθεση (40 γκολ) και την καλύτερη άμυνα (3 γκολ). Στόχος της είναι να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά σε σχέση με το προηγούμενο Euro, όπου είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά. Εχει μια χρυσή γενιά διαθέσιμη και είναι ιδανική ευκαιρία για να κυνηγήσει το τρόπαιο. Το ρόστερ της είναι εξαιρετικό με παίκτες όπως ο Κουρτουά, ο Λουκάκου, ο Μέρτενς, ο Βίτσελ και ο Ντε Μπρούινε που είναι αμφίβολος αν θα αγωνιστεί μετά τον τραυματισμό του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.




ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΑΡΤΙΝΕΘ

Το Αύγουστο του 2016 ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ανέλαβε το Βέλγιο. Αγαπημένο του σύστημα είναι το ιδιαίτερο 3-4-2-1, το δουλεύει άψογα με το ρόστερ που διαθέτει και οδήγησε το Βέλγιο στην τρίτη θέση του Μουντιάλ και στην κορυφή της κατάταξης της FIFA. Πριν το Βέλγιο είχε προπονήσει τις Εβερτον, Γουίγκαν και Σουόνσι.

ΑΣΤΕΡΙ – ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ

Μετά τον τραυματισμό του Ντε Μπρούινε που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στη φάση των ομίλων, ο Λουκάκου των 7 γκολ σε 5 παιχνίδια των προκριματικών θα ηγηθεί της προσπάθειας των «κόκκινων διάβολων». Διανύει τρομερή χρονιά με 24 γκολ και 10 ασίστ στο ιταλικό πρωτάθλημα, οδηγώντας την Ιντερ στην κατάκτηση του «Σκουντέτο».

ΡΩΣΙΑ – Εμπειρία το ατού της

Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων και μάλιστα ως τελευταία στον όμιλό της. Στόχος της στο Euro 2020 είναι να τα πάει καλύτερα και αν αυτό φέρει πρόκριση είτε μέσω της 2ης είτε της 3ης θέσης, τότε θα μιλάμε για επιτυχία. Στο Μουντιάλ του 2018, το οποίο διοργάνωσε η ίδια, η Ρωσία έδειξε πως επέστρεψε. Απέκλεισε την Ισπανία και έφτασε στα προημιτελικά, όπου χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να μείνει εκτός από τη φιναλίστ Κροατία. Είναι ομάδα που δεν βασίζεται σε έναν ποδοσφαιριστή, αλλά στο σύνολο.


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΤΣΕΡΤΣΕΣΟΦ

Eξαιρετικός τερματοφύλακας στα νιάτα του, με συμμετοχές τόσο στην εθνική Σοβιετικής Ένωσης, όσο και σε αυτήν της Ρωσίας, ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ ανέλαβε το πόστο του προπονητή των «Χρυσών Αετών» το 2016, με σκοπό μια καλή πορεία στο Μουντιάλ που διοργάνωνε η χώρα του το 2018. Η πορεία ως τα προημιτελικά τον δικαίωσε και σίγουρα πιστώνεται μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Είναι πάντα πιστός στο αγαπημένο του 4-2-3-1.

ΑΣΤΕΡΙ – ΑΡΤΕΜ ΤΖΙΟΥΜΠΑ

Ο πιο έμπειρος επιθετικός της Ρωσίας, ο Τζιούμπα, έχει φτάσει τα 30 γκολ με το εθνόσημο και θα είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις αντίπαλες άμυνες. Στα προκριματικά πέτυχε εννέα γκολ σε πέντε παιχνίδια. Ο επιθετικός της Ζενίτ είναι σε τρομερή κατάσταση τη φετινή χρονιά με 20 γκολ και 8 ασίστ στο ρωσικό πρωτάθλημα και οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.