Έστω δεύτερος ο ΠΑΟΚ ή παίρνει… κεφάλια o Σαββίδης

Metrosport Team27 Ιουνίου 2020

Η απώλεια των δύο βασικών στόχων του ΠΑΟΚ, των δύο εγχώριων τίτλων, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα από κανέναν. Ολοι τίθονται πρό των ευθυνών τους. Αρκετοί μάλιστα έχουν κριθεί, όλοι σε κάθε περίπτωση θα κριθούν έως το τέλος της σεζόν, όπως έλεγαν με νόημα άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον σύλλογο.

Ο μοναδικός στόχος που έχει πρακτικά απομείνει, είναι η εξασφάλιση της δεύτερης θέσεως που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Διότι μέσα από αυτή την επιλογή, ο ΠΑΟΚ, ως οργανισμός, θα έχει την δυνατότητα, να διεκδικήσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από την προοπτική της συμμετοχής τους, είτε στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, είτε στην χειρότερη περίπτωση στους ομίλους του Europa League, όπου και εκεί θα μπούν σημαντικά έσοδα στα ταμεία της ΠΑΕ.

Όλα αυτά δεν τα αναφέρουμε τυχαία. Είναι αναγκαίο να αντλήσει πόρους ο ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση που του παρέχει ο μεγαλομέτοχός του και για να το πετύχει, πρέπει να προχωρήσει στην Ευρώπη. Εκεί όπου απέτυχε τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να χάσει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα που δίνει η UEFA.

Κατά συνέπεια, η δεύτερη θέση στα πλέι οφ αποτελεί μονόδρομο. Ο Σαββίδης μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό και τον αποκλεισμό από τον τελικό του Κυπέλλου, απέφυγε να μιλήσει στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Και τι να τους πεί άλλωστε; Πως είναι δυσαρεστημένος; Το αυτονόητο δηλαδή. Είναι όμως ξεκάθαρο πως περιμένει να δεί την ανταπόκριση προπονητή και παικτών από εδώ και στο εξής. Ή δεύτερος λοιπόν, ή παίρνει…κεφάλια. Από το Ροστόφ όπου βρίσκεται (για την ακρίβεια σε μία περιοχή όπου διατηρεί το εξοχικό του) παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνεται από τους στενούς του συνεργάτες και καταστρώνει τα πλάνα του για την νέα σεζόν.

Θέτει όμως ως βασική προϋπόθεση, από εδώ και στο εξής, να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στην επίτευξη του μοναδικού στόχου που του έχει απομείνει. Η δεύτερη θέση δεν θα δώσει συγχωροχάρτι σε κανέναν, για την απώλεια των τίτλων. Θα δώσει όμως την ευκαιρία, για να διεκδικήσει η ομάδα έναν στόχο που δεν έχει πετύχει ποτέ στην ιστορία της. Να προκριθεί, από τα προκριματικά, στους ομίλους του Champions League. Και τα έσοδα, για να μην γελιόμαστε, είναι πολύ σημαντικά και λόγω του Financial Fair Play. 

Η «χαλάρωση» που αναφέρουν αξιωματούχοι της UEFA για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα (F.F.P.) (μεταξύ αυτών είναι και ο ΠΑΟΚ) δεν έχει αποσαφηνιστεί, σε ποιο βαθμό θα ισχύσει. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ μετά το τέλος των πλέι οφ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, πως τον περασμένο Ιανουάριο, δεν αποκτήθηκαν παίκτες, εξαιτίας αυτής της πίεσης που υπάρχει, λόγω του Financial Fair play.

Κατά συνέπεια για να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ με υψηλές προσδοκίες την νέα σεζόν, πρέπει αρχικά η ομάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγώνων που απομένουν, να κερδίσει την δεύτερη θέση και ύστερα να γίνει η μεγάλη προσπάθεια για την συμμετοχή σε ομίλους μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κάτι που θα σημαίνει και έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του συλλόγου. Πολλά περισσότερα ασφαλώς από το Champions League, λιγότερα αλλά διόλου ευκαταφρόνητα από το Europa League.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.