ΕΠΟ: «Κλειδί» η καλή διακυβέρνηση

Metrosport Team16 Μαΐου 2021

Τώρα που ήρθε η αντιπροσωπεία της UEFA στην Αθήνα, όλοι οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες άρχισαν να φυλλομετρούν τις 102 σελίδες της ολιστικής μελέτης.

Οι περισσότεροι στέκονται στις υπερεξουσίες του διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος ουσιαστικά θα διοικεί την ΕΠΟ. Παράλληλα προβλέπονται η αναβαθμισμένη13μελής Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με εκπροσώπους των Big4 και δύο ποδοσφαιριστών, η ανεξαρτησία της ΚΕΔ και οι ψαλιδισμένες αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Υπάρχει ένα στοιχείο στην ολιστική μελέτη που πέρασε στα ψιλά. Είναι η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης. Είναι μία επιτροπή τεχνοκρατών που συστήνεται για επιτήρηση, οδηγίες και έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων της ΕΠΟ, στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.

Η επιτροπή αυτή είναι πενταμελής με τετραετή συμβόλαια, την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες.

Οι άνθρωποι που θα απαρτίζουν την ΕΕΔΣ θα είναι «σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία» όπως τονίζει η ολιστική μελέτη των υπερεθνικών ομοσπονδιών. Φυσικά η σύνθεσή της θα ψηφίζεται από την Εκτελεστική Επιτροπή και θα επικυρώνεται από τη γενική συνέλευση.

Το ερώτημα είναι πως θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των πέντε τεχνοκρατών. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους, δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Τα μέλη της ΕΕΔΣ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να ήταν μέλη οποιασδήποτε επιτροπής της ΕΠΟ, μέλη οποιασδήποτε ΕΠΣ και μισθωτοί στην ΕΠΟ ή στις ΕΠΣ.

Απαλλαγμένοι από προηγούμενες δεσμεύσεις και ποδοσφαιρικές εξαρτήσεις, θα μπορούν ως καλοί επαγγελματίες να ελέγξουν το κορυφαίο ζήτημα που υπάρχει στην ΕΠΟ: Την καλή διακυβέρνηση.

Ο δικηγόρος και πραγματογνώμων του CAS Νίκος Λαγαρίας τον Οκτώβριο του 2019, στη σύνοδο του ΙΔΕΑΔ, είχε αναπτύξει «προφητικά» το ζήτημα της καλής διακυβέρνησης ως την κατάλληλη λύση για το πρόβλημα της διαφθοράς στον αθλητισμό.

Συνοπτικά είχε σταθεί στις 10 αρχές καλής διακυβέρνησης, που είναι:

1. Η σαφής χάραξη στρατηγικής εκ μέρους των Ομοσπονδιών.

2. Η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός των καταστατικών τους.

3. Η ανάμειξη και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (σύλλογοι, Λίγκες, προπονητές, διαιτητές κ.λπ.) στη διοίκηση του ποδοσφαίρου.

4. Η προώθηση δεοντολογικών αξιών, ακεραιότητας και χρηστής διακυβέρνησης.

5. Η επαγγελματική δομή των επιτροπών των Ομοσπονδιών, με δίκαιη εκπροσώπηση των φύλων και ισορροπία συμφερόντων.

6. Η προστασία της διοίκησης από πολιτικές παρεμβάσεις.

7. Η λογοδοσία για την πρόληψη της κακοδιοίκησης.

8. Η διαφάνεια σε οικονομικά θέματα και εταιρικά έγγραφα (ανοιχτά δεδομένα - open data).

9. Η συμμόρφωση – εναρμόνιση με το καταστατικό και τους κανονισμούς της UEFA.

10. Η ανάπτυξη προγραμμάτων εθελοντισμού για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων.

Τα μισά να γίνουν, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι ευτυχές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.