Το ζητάει ο κόσμος του ΠΑΟΚ: «Επιτέλους κάντε το»

Metrosport Team07 Μαρτίου 2020

Ο ΠΑΟΚ, όπως και οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να καταγγείλει τον Ολυμπιακό στην UEFA και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, καθώς ο μεγαλομέτοχος της Πειραϊκής ομάδας, είναι ένας από τους 28 κατηγορούμενους στην υπόθεση των στημένων αγώνων που συγκλονίζει το Πανελλήνιο εδώ και χρόνια.

Το χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ του metrosport.gr και η προτροπή στην διοίκηση του ΠΑΟΚ να προχωρήσει στην καταγγελία, είχε τεράστια απήχηση, στις τάξεις των πολυπληθών φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Το δεδικασμένο της Φενερμπαχτσέ που κατέκτησε μεν το Πρωτάθλημα στην Τουρκία την σεζόν 2011-2012 αλλά της απαγορεύτηκε η συμμετοχή στο Champions League της επόμενης περιόδου (την θέση της πήρε η Τραμπνζοσπόρ), επειδή ο πρόεδρός της ήταν κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια, δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ.

Στα ελληνικά δεδομένα υπάρχει και το παράδειγμα του Ολυμπιακού Βόλου που υποβιβάστηκε (και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να παίξει στην Ευρώπη έχοντας εξασφαλίσει την ανάλογη συμμετοχή), όταν κατηγορήθηκε ο τότε μεγαλομέτοχος του Αχιλλέας Μπέος για συμμετοχή σε στημένους αγώνες. Μία κατηγορία όμως που κατέπεσε ένα χρόνο αργότερα και μετά από την φυλάκιση (αδίκως όπως αποδείχθηκε από την τελική απόφαση των δικαστηρίων) του Αχιλλέα Μπέου.

Επί της ουσίας για τον ΠΑΟΚ: Είναι υποχρέωση αφενός της διοίκησης της ΕΠΟ να ενημερώσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) την UEFA αλλά και την FIFA για την υπόθεση, δηλαδή ότι ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού είναι κατηγορούμενος (πάντα ισχύει το κριτήριο της αθωότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη) για στημένα παιχνίδια και κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει πως ο Ολυμπιακός δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην Ευρώπη.

Τρανταχτός ο αποκλεισμός της Φενέρ

Το παράδειγμα της Φενέρ που αποκλείστηκε πριν από μερικά χρόνια, είναι ξεκάθαρο. Ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί. Τότε, ο πρώην πρόεδρος της UEFA και νυν της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο είχε πει στην Τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου να προχωρήσει εσωτερικά την υπόθεση, σε διαφορετική περίπτωση η UEFA θα ήταν υποχρεωμένη να ανοίξει τον φάκελλο και να πάρει πιο σκληρές αποφάσεις.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού τα πράγματα είναι σαφή. Η δίκη για τα στημένα είναι σε εξέλιξη, οι καταγγελίες στο δικαστήριο από επώνυμους που καταθέτουν (μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Καλαίτζίδης) για χειραγώγηση και συμφωνηθέν αποτέλεσμα στον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό έχουν καταγραφεί. Συν τοις άλλοις η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες και η όποια απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να ανακοινωθεί προς το τέλος του χρόνου. Από την στιγμή λοιπόν που κατηγορείται ο Ολυμπιακός, δεν μπορεί, βάσει των κανονισμών της UEFA, να συμμετέχει στην Ευρώπη.

Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, ζητούν από την διοίκηση της ομάδας να προχωρήσει στις καταγγελίες όπως οφείλει. Πρέπει ο ΠΑΟΚ να βγει στην επίθεση. Με όλα τα ατού που έχει στην διάθεσή του. Αλλά και η διοίκηση της ΕΠΟ, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η UEFA και η FIFA δίνουν βαρύτητα στα στημένα παιχνίδια, επιμένουν και λένε πως τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν και έχουν τιμωρήσει παραδειγματικά ομάδες και στο πρόσφατο παρελθόν για αυτό τον λόγο.

Ο ΠΑΟΚ ακολουθεί αυτό τον δρόμο καθώς και οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, δείχνουν πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο κόσμος το ζητά, θέλει να δει τον ΠΑΟΚ στην επίθεση και αυτό αναμένεται να πράξουν οι εκπρόσωποι της ομάδας. Σε όλα τα επίπεδα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.