Επιτέλους, ας σοβαρευτούν για την Εθνική κι ύστερα ας πάρουν (κι άλλον) προπονητή

Στέλιος Γρηγοριάδης29 Μαρτίου 2024

Mάλλον δεν πρόκειται να σοβαρευτούμε ποτέ. Μας φταίει ο Πογέτ για την αποτυχία της Εθνικής να προκριθεί στα τελικά του Euro. Και ήδη στην ΕΠΟ συζητούν πιθανούς διαδόχους. Ο περίγυρος και διάφοροι αφελείς απαιτούν μάλιστα να προσληφθεί «βαρύ» όνομα. Σκέτη κωμωδία.

Πρώτα-πρώτα, σε τι ακριβώς απέτυχε ο Πογέτ; Ενώ η Ελλάδα πάει συνεχώς στα τελικά των δύο μεγάλων διεθνών διοργανώσεων, αυτός δεν τα κατάφερε; Μήπως κερδίζει η Ελλάδα τη Γαλλία και την Ολλανδία όποτε τις βρεις μπροστά της, αλλά με τον Πογέτ έχασε; Η μήπως ο Πογέτ δεν πήρε στην Εθνική τους καλύτερους παίκτες από τους... πάρα πολλούς που υπήρχαν για να επιλέξει;

Υστερα, ποια είναι η ποδοσφαιρική Ελλάδα για να προσελκύσει ένα «βαρύ» όνομα προπονητή; Πόσο «βαριά» είναι στην ευρωπαική και την παγκόσμια ποδοσφαιρική πιάτσα η Εθνική Ελλάδας; Και πόσο «βαρύ» είναι το ποσό των 500.000 ευρώ τον χρόνο που διαθέτει για το συμβόλαιο του ομοσπονδιακού προπονητή;

Είναι όμως και το άλλο: Είτε επιλέξει τον νέο προπονητή αυτή η διοίκηση της ΕΠΟ, είτε τον επιλέξει η επόμενη, θα ξέρει κανείς τι ακριβώς ψάχνει να βρει στην αναζήτηση και την επιλογή του νέου κόουτς; Κι αν υποτεθεί ότι θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ ποιος απο τους διοικητικούς παράγοντες της ΕΠΟ και με ποιες ακριβώς γνώσεις θα το αποφασίσει; Για παράδειγμα, άλλον προπονητή θα ψάξεις αν σου αρέσει να ξεζουμίσεις ακόμη περισσότερο τους σημερινούς έμπειρους διεθνείς, σε άλλον θα απευθυνθείς αν θέλεις να δημιουργήσεις καινούργια Εθνική ομάδα ποντάροντας στους σημερινούς νεαρούς ταλαντούχους. Ποιος, λοιπόν, θα πάρει τις αποφάσεις για τέτοιου είδους κομβικά για το «αύριο» της Εθνικής ζητήματα;

Αν η ομάδα μας τα κατάφερνε να πάει στα τελικά, δεν θα γινόταν αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση. Με τον ίδιο προπονητή και με τους ίδιους παίκτες θα δήλωνε «παρούσα». Αλλά τώρα που αποκλείστηκε υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από την επόμενη πρόκληση. Αυτό το χρονικό περιθώριο πρέπει να αξιοιποιήσουμε, καταστρώνοντας μια συγκεκριμένη στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας το τελευταίο που πρέπει να προστεθεί είναι ο διάδοχος του Πογέτ.

Παράλληλα, οι νυν και οι επόμενοι της ΕΠΟ ας υπενθυμίσουν στους πέντε «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι Εθνική άξια να επιτύχει μεγαλεπήβολους στόχους δεν πρόκειται να ξαναδούμε αν οι ίδιοι δεν βαθύνουν στα ρόστερ τους την πολύ ρηχή σήμερα δεξαμενή Ελλήνων παικτών. Με δυο-τρεις από τους τέσσερις και με κανέναν από τον Αρη, Εθνική δεν θα κάνουμε ποτέ. Θα ψάχνουμε με το κερί τους διεθνείς και θα περιμένουμε να αποδειχθεί μάγος ο όποιος προπονητής έρχεται κατά καιρούς για να κάνει τον ομοσπονδιακό. 

Ούτε καν ο Ρεχάγκελ ήταν μάγος κι ας πήρε την κούπα του Euro. Μάγκας μεγάλος ο Γερμανός, αλλά, όπως και ο ίδιος είπε πολλές φορές από τότε, Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. Οφείλουν όλοι να το καταλάβουν, οφείλουν να το σεβαστούν, οφείλουν και να το υπηρετήσουν. Ιδιαίτερα οι πέντε «μεγάλοι», που, παραδοσιακά, αποτελούν, ή ΠΡΕΠΕΙ να αποτελούν, τους τροφοδότες της Εθνικής.

ΥΓ. Μ΄αρέσει που προσπαθούμε να βάλουμε μυαλό στους «φωστήρες» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ξεχνάω ο δόλιος ότι ζω σε μια χώρα στην οποία κάθε χρόνο παίζεται η ίδια και η ίδια ατελείωτη φαρσοκωμωδία για το πότε, πού και πώς θα γίνει η... γιορτή του ποδοσφαίρου που λέγεται τελικός του Κυπέλλου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.