Επιτέλους, αναδιάρθρωση με σκεπτικό, κριτήρια και εγγυημένη... προίκα

Δημήτρης Κανελλάκης17 Ιουνίου 2021

Ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση είναι η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Καιρός ήταν να δούμε μια ενιαία επαγγελματική κατηγορία κάτω από την Super League 1, η οποία να έχει μια προοπτική βρε αδερφέ να κλείσει λίγο αυτό το τεράστιο χάσμα που χωρίζει -σε όλα τα επίπεδα- την πρώτη από τη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία στο ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Διότι αυτό που είχαμε μέχρι τώρα ήταν μόνο για να εξυπηρετούνται οι ημέτεροι. Το μόνο που απασχολούσε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αθλητισμού αλλά και την ΕΠΟ, ήταν να δημιουργούν πρωταθλήματα, να τα «βαφτίζουν» επαγγελματικά ή ημιεπαγγελματικά, να βολεύουν όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες, να κάνουν δημόσιες σχέσεις, να λειτουργούν -και οι πολιτικοί και οι αθλητικοί παράγοντες- με βασικό κριτήριο την ψηφοθηρία.

Μη μου πείτε ότι δεν είναι αδιανόητο πώς μπορούσε μια ομάδα της Super League 2 να λειτουργεί με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 100.000 ευρώ και μια της Football League με 30.000; Ή ότι μπορούσε μια ομάδα της Super League 2 να παίζει στο πρωτάθλημα αρκεί να κατέθετε μια εγγυητική επιστολή 15.000 ευρώ.

Πώς να μην υπάρχουν οικονομικά προβλήματα μετά... Πώς να μην βαράνε κανόνια ομάδες... Πώς να μην έχουν χρέη ατελείωτα...

Τρεισήμισι φορές επάνω (στις 350.000 ευρώ από 100.000) πηγαίνει με το νέο νόμο το μίνιμουμ μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να διαθέτει κάθε ομάδα που συμμετέχει στην Super League 2, δέκα (!) φορές επάνω (στις 150.000 ευρώ από 15.000) η εγγυητική επιστολή την οποία υποχρεούνται να καταθέτουν.

Δεν γίνεται από τη μια πλευρά να έχει φροντίσει η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού να μοιράζονται οι ομάδες της Super League 2 από τη νέα φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος 7.500.000 ευρώ ετησίως, να δημιουργείται ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό προκειμένου να επιτευχθεί και μια τριετής, τουλάχιστον, συμφωνία κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, να έχουν εγγυημένα, δηλαδή, έσοδα που ούτε στα καλύτερά τους όνειρα δεν μπορούσαν να τα φανταστούν οι ομάδες και να μην αναλαμβάνουν κι αυτές από την πλευρά τους υποχρεώσεις.

Ανάμεσα στις οποίες υποχρεώσεις, βεβαίως, κι ότι οι μισοί, τουλάχιστον, ποδοσφαιριστές που θα δηλώνονται κάθε φορά στο φύλλο αγώνα θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας.

Αν ούτε μετά από μια αναδιάρθρωση η οποία, για πρώτη φορά, έχει σκεπτικό, κριτήρια και... προίκα η οποία είναι εγγυημένη (από την φορολόγηση του στοιχήματος), όχι υπό προϋποθέσεις, δεν φτιάξουμε στην Ελλάδα ένα σοβαρό, αξιόπιστο, ανταγωνιστικό, βιώσιμο πρωτάθλημα στην Super League 2, δεν θα φτιάξουμε ποτέ...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.