«Το ποδόσφαιρο πρέπει να αρχίσει τελευταίο, πότε περιμένω φάρμακο και εμβόλιο»

Metrosport Team29 Απριλίου 2020

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπούμε σε διαδικασία επανεκκίνησης των ποδοσφαιρικών αγώνων. Αυτό υποστήριξε ο πνευμονολόγος Γιάννης Κιουμής στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» συντασσόμενος απόλυτα με την άποψη του συναδέλφου του Ηρακλή Τιτόπουλου.

Ο κ. Κιουμής υποστήριξε πως το ποδόσφαιρο και γενικότερα τα ομαδικά αθλήματα επαφής θα πρέπει να είναι οι δραστηριότητες που θα πρέπει να επιτραπούν σε τελευταίο χρονικά επίπεδο, ενώ παράλληλα κατέθεσε την εκτίμησή του για τον χρονικό ορίζοντα ανακάλυψης του εμβολίου και του φαρμάκου για τον κορωνοϊό.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την επανέναρξη της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας: «Ο ακρογωνιαίος λίθος για την επόμενη μέρα είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, οι παράμετροι είναι δύο, οι ποδοσφαιριστές και οι θεατές. Ποδοσφαιρικοί αγώνες σημαίνει κοντινή επαφή. Επίσης, το λαχάνιασμα φέρνει βαθύτερη αναπνοή. Άρα οι συνθήκες μετάδοσης του ιού είναι ευνοϊκότερες. Σε ό,τι αφορά τους θεατές, εύκολα αντιλαμβάνεστε πως κενές θέσεις και αποστάσεις μεταξύ των φιλάθλων δεν υφίστανται. Πολύ περισσότερο σε περίπτωση πανηγυρισμών. Ποδόσφαιρο χωρίς θεατές δεν υπάρχει για μένα, και το λέω επειδή είμαι φίλαθλος. Το ποδόσφαιρο εγγενώς είναι ζυμωμένο με τον συγχρωτισμό. Επομένως, το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία δραστηριότητα που θα πρέπει να ενεργοποιήσει η Πολιτεία. Επί του παρόντος πρέπει να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο. Και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα με στενή επαφή διαγωνιζομένων και μεγάλη προσέλευση κόσμου στις κερκίδες. Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για ενεργοποίηση των αγώνων».

Για το πότε θα είναι έτοιμα το εμβόλιο και το φάρμακο για τον κορωνοϊό: «Γίνονται δοκιμές από διάφορες εταιρείες, περίπου 100, για πολλά εμβόλια. Δέκα εξ αυτών έχουν προχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να περάσουν τις δοκιμασίες ασφαλείας αλλά και από άποψη παραγωγής να είμαστε έτοιμοι για μαζική χορήγηση της τάξης των δισεκατομμυρίων. Εκτιμώ ότι μάλλον πάμε για την επόμενη χρονιά. Σε ό,τι αφορά το φάρμακο ελπίζω ότι μπορεί να έχουμε νέα γρηγορότερα. Τρέχει παγκόσμια μια μεγάλη μελέτη για το φάρμακο. Συγκρίνονται σχήματα για να βρεθεί ποιο είναι το πιο ικανό και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει πως μάλλον θα περάσει έτσι το καλοκαίρι. Από το φθινόπωρο ίσως έχουμε κάτι περισσότερο χειροπιαστό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.