Επανεκκίνηση της οικονομίας ζητά ο ΣΕΒ

Metrosport Team24 Απριλίου 2020

Η σταδιακή άρση των μέτρων που επίκειται μετά τις 4 Μαίου θα είναι το πρώτο βήμα όμως η Ελλάδα θα κληθεί να περάσει για μία ακόμη φορά από σκοπέλους σε όλα τα επίπεδα και κυρίως το οικονομικό. Στο μηναίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο ΣΕΒ ζητάει την όσο το δυνατόν ταχύτερη επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε όσο το δυνατόν πιο κανονικές συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων σημειώνει: «Είναι σημαντικό ότι οι πολίτες, σε μια ασυνήθιστα σπάνια άσκηση ευπείθειας, συνεργάστηκαν με τις αρχές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, για την εφαρμογή του προγράμματος lockdown της οικονομίας. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν και στα στάδια άρσης των περιορισμών, εφόσον επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες τους για μια ασφαλή μετάβαση στη μετά τον κορονοϊό εποχή, χωρίς αδικαιολόγητες οικονομικές θυσίες».

Παράλληλα ο ΣΕΒ τονίζει τον κίνδυνο «η βαθιά ύφεση που με περισσή ευκολία προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στο τέλος να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς οι επιχειρήσεις θα τείνουν να αναβάλλουν τις επενδύσεις τους και οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να μετριάζουν την κατανάλωσή τους». Επιπλέον «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο πρώτο 9μηνο του 2020, η ύφεση θα είναι βαθιά. Εάν, όμως, δεν υπάρξει ταχεία ανάκαμψη από εκεί και πέρα, υπεραντισταθμίζοντας μάλιστα τις όποιες απώλειες στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2021, τότε η κρίση θα έχει οδυνηρές συνέπειες», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Στην ίδια αναφορά ο ΣΕΒ επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, αποτελούν το 14,6% του συνόλου (206 χιλ.) και απασχολούν το 25,4% των εργαζομένων (1.063.098), που αποτελούν 2 στους 3 εργαζόμενους στους κλάδους με αναστολή λειτουργίας, ενώ 2.609.891 εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν είναι σε αναστολή.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.