Ενέργεια: Το σχέδιο της ΕΕ για να «απαλλαγεί» από την Ρωσία

Metrosport Team08 Μαρτίου 2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το πλάνο της με το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει -και πιο μακροπρόθεσμα να εξαλείψει- την εξάρτησή της από την Ρωσία σε ό, τι αφορά την ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει κατά 2/3 την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία τη φετινή χρονιά και να εξαλείψει την συνολική εισαγωγή τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου από την Ρωσία πριν το 2030.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ παρουσίασε το πλάνο της, σύμφωνα με το οποίο θα πετύχει τους στόχους της διαφοροποιοώντας το πλάνο εισαγωγών, δηλαδή επιλέγοντας άλλες χώρες και άλλους τρόπους εισαγωγής.

Σημειώνεται εδώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την Ρωσία για το 40% της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου που χρειάζεται κάθε χρόνο, ενώ το ποσοστό εισαγωγών σε ό, τι αφορά τις προμήθειες πετρελαίου φτάνει το 27% ετησίως.

Αναφορικά με το ζήτημα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Πρέπει να γίνουμε ανεξάρτητοι από το ρωσικό πετρέλαιο, το αέριο και το κάρβουνο.

Απλά δεν μπορούμε να εξαρτώμαστε από έναν πάροχο που μας επειλεί ευθέως. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της αύξησης τιμών στην ενέργεια, να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε την μετάβαση στην εποχή της καθαρής ενέργειας».

Όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία διαμηνύει στον Πούτιν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη ακόμα και για το κλείσιμο του Nord Stream 1, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και στην… αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζει το δικό του «χτύπημα».

Πηγή: newsit

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.