Ενδεκάδα ή… κερκίδα για τον Βέλεθ;

Γιώργος Στράντζαλης12 Μαρτίου 2020

Η κοινοποίηση της συμφωνίας του Φραν Βέλεθ με τον Παναθηναϊκό δεδομένα δημιουργεί το εξής ερώτημα: πρέπει να χρησιμοποιηθεί στα εναπομείναντα επίσημα παιχνίδια του Αρη, σε Κυπέλλου και play off, ή καλύτερα να μείνει… στην κερκίδα;

Την απάντηση θα την δώσει αποκλειστικά και μόνο ο προπονητής, ο οποίος θα κρίνει βάσει των αναγκών που έχει η ομάδα του στους απαιτητικούς αγώνες και καθοριστικούς σε ό,τι αφορά τους στόχους της σεζόν. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε εχθές μία σύσκεψη μεταξύ του Μίκαελ Ένινγκ και του Άγγελου Χαριστέα.

Γίνεται αντιληπτό ότι η δημοσιοποίηση της οριστικής συμφωνίας του παίκτη με άλλη ομάδα, η οποία μάλιστα συμμετέχει στα play off του Πρωταθλήματος, βάζει τους πάντες σε σκέψη σε ότι αφορά τον τρόπο διαχείρισής του στους επόμενους αγώνες.

Είναι δεδομένο ότι ήταν μια εξέλιξη η οποία ενόχλησε και άσχετα αν οι περισσότεροι γνώριζαν πως έχουν μπει τίτλοι τέλους στη συνεργασία Αρη-Βέλεθ, έχοντας αρνηθεί ο τελευταίος την πρόταση για την υπογραφή νέου διετούς συμβολαίου, οι κιτρινόμαυροι είχαν ζητήσει για την προστασία κάθε πλευράς να μην κοινοποιηθεί το παραμικρό. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, συνεπώς στον Αρη καλούνται από μέρους τους να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα επιλέξουν. 

Το metrosport.gr βάζει στη ζυγαριά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης Βέλεθ.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Για να καταλήξει ο Μίκαελ Ένινγκ στην απόφαση να αφήσει τον Φραν Βέλεθ στην κερκίδα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δει ποιες εναλλακτικές έχει για το κέντρο της άμυνας. Δηλαδή, να βάλει στη ζυγαριά τις αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας από τη μία και από την άλλη την ενόχληση και την καχυποψία που υπάρχει για τον Ισπανό μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας του με τον Παναθηναϊκό. Έχουμε και λέμε. 

Πλην των τεσσάρων που αγωνίζονται στην άμυνα (Κόρχουτ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Ροζ), κανείς άλλος αμυντικός δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γερμανού. Αν ίσχυε το αντίθετο, είχε δηλαδή το ρόστερ ένα δεξί μπακ εμπιστοσύνης, τότε ενδεχομένως ο Ροζ να έπαιζε δίδυμο με τον Δεληζήση και να περιοριζόταν οι συμμετοχές του Βέλεθ. 

Ρεαλιστικά όμως να το δούμε, ο Ισπανός αμυντικός είναι μια πολύτιμη μονάδα αυτή τη στιγμή και στο ενδεχόμενο απουσίας του από την ενδεκάδα ίσως βγει χαμένος ο Αρης. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε τη μέχρι τώρα προσφορά του, τον επαγγελματισμό που έδειξε στα δύο χρόνια παρουσίας του στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και προφανώς την αφοσίωση στα καθήκοντά του. 

Από την άλλη, η συμμετοχή του στους επόμενους αγώνες του Αρη θα αποδείξει το πόσο επαγγελματίας είναι, όπως επίσης και το πόσο συνεπής στις υποσχέσεις που έδωσε στον Άγγελο Χαριστέα, όταν ο τελευταίος του ζήτησε να τιμήσει τη φανέλα, το συμβόλαιό του και τη στήριξη που τυγχάνει από τον κόσμο, μέχρι την τελευταία ημέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεών του με τον Αρη. Βάσει των παραπάνω ο Βέλεθ λογικά θα φορέσει κανονικά τη φανέλα.

Ποιος χάνει τι;

Η απόφαση για το αν ο Βέλεθ πρέπει να συνεχίσει να φορά τη φανέλα στα εναπομείναντα παιχνίδια ανήκει στον προπονητή αλλά και στον βαθμό ανταπόκρισης που θα επιδείξει ο ποδοσφαιριστής στην καθημερινότητα της ομάδας.

Η αποχώρησή του παρόλο αυτά στοιχειοθετεί απώλεια, την οποία οι ιθύνοντες της ομάδας καλούνται να καλύψουν το καλοκαίρι με την προσθήκη ενός ισάξιου στόπερ, γιατί όχι και καλύτερου. 

Ο Βέλεθ υπέγραψε στον Αρη το καλοκαίρι του 2018 και πολύ γρήγορα κατάφερε να εξελιχθεί σε ηγέτη παίρνοντας ακόμα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο “μοιράζεται” με τον Δεληζήση. 

Αγωνιστικά, πρόκειται για ένα ικανό αμυντικό με την μπάλα στα πόδια ο οποίος έχει αντίληψη του χώρου, ξέρει να κουβαλάει μπάλα και να χτίζει επιθέσεις από την πρώτη ζώνη. Κάτι που λίγοι στόπερ στην Ελλάδα κάνουν τόσο εύστοχα. Παράλληλα με τα αμυντικά του καθήκοντα, στα οποία είναι αποτελεσματικός - αν και τελευταία δείχνει επιρρεπής στο λάθος-, φέτος έδωσε λύσεις και στην επίθεση. Δεν είναι και μικρό επίτευγμα τα τέσσερα γκολ σε 21 ματς για στόπερ.

Για τον Βέλεθ, η απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα πάρθηκε με βασικό γνώμονα το οικογενειακό ζήτημα που αντιμετωπίζει και το οποίο τον υποχρεώνει να “πετάει” πολύ συχνά για την Ισπανία (σσ περισσότερες πτήσεις από την πρωτεύουσα). Δευτερεύοντα ρόλο έπαιξε το οικονομικό, ενδεχομένως όμως ο 28χρονος να ένιωθε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει και περιβάλλον. Από τη “σιγουριά” του Αρη βέβαια, θα πάει στην... αβεβαιότητα του Παναθηναϊκού σε ότι αφορά το αγωνιστικό τουλάχιστον. 

Υπό την έννοια ότι το περιβάλλον στους κιτρινόμαυρους τού είναι γνώριμο, ήξερε ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης ότι και την επόμενη σεζόν θα αγωνιζόταν σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.