«Το μπάσκετ με αμαξίδιο είναι θέμα χρόνου και προπονήσεων»

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2021

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Νίκος Τσιντάρης, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Αρη με αμαξίδιο, και μίλησε για την εκδήλωση που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με αναπηρία.

Για την εκδήλωση: «Το 2016 αποφασίσαμε να κάνουμε μια εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και από τότε προσπαθούμε να το κάνουμε κάθε χρόνο».

Για το πώς τα καταφέρνει ένας αθλητής με αμαξίδιο: «Είναι θέμα χρόνου και προπονήσεων. Ενας αθλητής χρειάζεται μια τριετία για να μάθει πως να χρησιμοποιεί το αμαξίδιο και στη συνέχεια πάει για το θέμα της τακτικής στο μπάσκετ. Πρέπει να μάθεις να κινείσαι με το αμαξίδιο, χρειάζεται ταχύτητα, ευελιξία, τεχνική και πρέπει να ξέρεις από που πριν που θα μπεις».

Για την ομάδα του Αρη και τα ρόστερ των ομάδων: «Στο ρόστερ υπάρχει η δυνατότητα να έχει και δύο αρτιμελής αθλητές. Οι υπόλοιποι έχουν αναπηρία, υπάρχει ένα classification και δεν πρέπει η πεντάδα να έχει πάνω από 14,5. Από το 2000 παίζω μπάσκετ με αμαξίδιο. Υπάρχουν συμβόλαια για τους παίκτες, για μια ομάδα για να σταθεί στην κατηγορία θα πρέπει να έχει μπάτζετ περίπου 30.000 ευρώ. Για τους ξένους αθλητές το δέλεαρ είναι τα χρήματα, για άλλους είναι η φιλοδοξία. Ο Αρης κάνει προπόνηση κάθε μέρα, μιάμιση ώρα την ώρα».

Για το πως μπορεί να καταφέρει ένας αθλητής: «Πάνω απ ‘όλα θέλει κότσια, πείσμα και αντοχή. Έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια το άθλημα στην Ελλάδα. Χρειάζεται δουλειά για τα νέα παιδιά που έρχονται στην ομάδα. ειδικά γι’ αυτούς που έχουν μια αναπηρία που την έχουν πρόσφατα».

Για την βοήθεια της Πολιτείας: «Η ΓΓΑ βοηθάει όσο μπορεί, ο κ.Αυγενάκης έχει στραφεί προς εμάς, βέβαια είναι ήπια τα βήματα, πλέον προσέχουν την εθνική μας ομάδα και οι ομάδες προσπαθούν να ανέβει το επίπεδο. Αρχίζει η Πολιτεία και μας κοιτάει όχι με οίκτο αλλά ως αθλητές. Εμείς κοιτάμε να έχουμε τους χορηγούς μας και μας βοηθούν κι άλλοι άνθρωποι».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.