«Εις το επανιδείν» αρχηγέ σε ευχαριστούμε για όλα

Γιώργος Ζαΐρης11 Οκτωβρίου 2020

«Ήρθες πριν χρόνια στον ΠΑΟΚ μικρό παιδί από την Πορτογαλία. Το ταλέντο σου αναμφισβήτητο, κάτι που απέδειξες στο γήπεδο, στην Τούμπα που πλέον θεωρείς σπίτι σου, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Έφυγες και ήταν δεδομένο πως θα τα ξαναλέγαμε πάλι, όπως και έγινε. Με σένα αρχηγό είδαμε τον ΠΑΟΚ αήττητο νταμπλούχο Ελλάδας. Ζήσαμε μαζί τεράστιες χαρές, αδικίες, μεγάλες νίκες με τίτλους και ιστορικές στιγμές! Αρχηγέ, εις το επανιδείν»

Έγραφα χρόνια για το ταλέντο του και την προσφορά του, χωρίς να τον γνωρίζω. Δίχως να έχω αλλάξει μια καλημέρα μαζί του. Ούτε καν ένα τηλεφώνημα. Συμπτωματικά συναντηθήκαμε την τελευταία μέρα των μεταγραφών (σ.σ όταν γύρισε από τη Γερμανία) στο φυσικοθεραπευτήριο του Καθηγητή Κούτρα και ανταλλάξαμε δύο κουβέντες, οι οποίες αφορούσαν την περίπτωση της επιστροφής του στην Τούμπα. Η οποία επιστροφή είχε σκαλώσει και όπως φαινόταν δεν θα προχωρούσε, γιατί κάποιοι μέσα από τον ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστή τον τότε τεχνικό διευθυντή Μίχελ, αγωνίστηκαν να την χαλάσουν. 

Ήταν στενοχωρημένος και απαισιόδοξος, γιατί δεν υπήρχε χρόνος αρκετός και όλα έδειχναν πως δύσκολα θα άλλαζε η κατάσταση. Τον κοίταξα και του είπα: «Από τη στιγμή που ο κόσμος του ΠΑΟΚ εκδήλωσε την επιθυμία της επιστροφής σου να είσαι βέβαιος ότι η μεταγραφή σου θα γίνει. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ο Ιβάν έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σεβασμό αυτό που λέει και που αισθάνεται ο κόσμος της ομάδας». Μου χαμογέλασε συγκρατημένα, όταν του ευχήθηκα καλή τύχη. 

Την επόμενη το πρωί στη Metrosport στο σχόλιο μου είχα τίτλο που απευθυνόταν στον Ιβάν για τη μεταγραφή του Βιεϊρίνια. Φυσικά ο μεγαλομέτοχος δεν περίμενε το τι θα πω ή τι θα γράψω εγώ, γιατί είχε πάρει την απόφαση του, θέλοντας να ικανοποιήσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ αλλά και να ικανοποιηθεί και ο ίδιος γιατί εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Αντελίνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της προσπάθειας για να ναυαγήσει η μεταγραφή Μίχελ, προς τιμή του ύστερα από λίγο καιρό σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι ο Βιεϊρίνια ήταν ο παίκτης που άλλαξε τη μοίρα της ομάδας του ΠΑΟΚ και την οδήγησε σε μεγάλες και ανεπανάληπτες επιτυχίες. Έκτοτε και μέχρι τώρα τελευταία δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία με τον Βιεϊρίνια. Το αποτόλμησα πρόσφατα γιατί ήθελα να δω και να μάθω τι ακριβώς κρυβόταν πίσω από αυτό το περίεργο παιχνίδι που παιζόταν στην περίπτωση της παραμονής του. 

Ποιος ήταν ο ρόλος ο δικός του, του εκπροσώπου του, αλλά και της αντίπερα όχθης. Και το κυριότερο αν ήταν ενήμερος ο μεγαλομέτοχος για τα διαδραματιζόμενα. Από τις δύο τηλεφωνικές μας συζητήσεις σχημάτισα μια συγκεκριμένη άποψη, την οποία όμως την κρατώ για τον εαυτό μου, σεβόμενος αυτό το πολύ σημαντικό που δήλωσε ο ίδιος στον αποχαιρετισμό του: «Δεν θέλω να φέρω κανέναν σε δύσκολη θέση». Ίσως με το χρόνο να δοθούν απαντήσεις σε κάποια ή σε όλα, τα κρυφά και φανερά, τα συνωμοτικά ή τα ολοκάθαρα.Το βέβαιο είναι ότι ο Βιεϊρίνια θα κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό ότι είναι επίφοβο και επικίνδυνο να προκαλέσει ζημιά ή διχασμό στον ΠΑΟΚ. 

Στο ίδιο του το σπίτι, στην ίδια του την οικογένεια όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Δεν γνωρίζω αν προκύψουν άλλου είδους και από άλλους διαρροές. Επαναλαμβάνω την άποψη μου την κρατώ για μένα για τους λόγους που προανέφερα. Άλλωστε το θέμα έκλεισε από μέρους του παίκτη γιατί από μέρους των άλλων είχε κλείσει από καιρό. 

Κι αυτό το αντιλαμβάνονταν εύκολα και οι πλέον ανυποψίαστοι, παρακολουθώντας ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ της πόλης το οποίο για δικούς του λόγους (παντός είδους εξαρτήσεις) να αδιαφορεί ή να απαξιώνει μεθοδευμένα και ενορχηστρωμένα, ότι είχε σχέση με την πιθανότητα παραμονής του παίκτη. Ένοχες σιωπές, κάποιες λίγες στημένες διαδικτυακές κακοήθειες, αλλά και καθοδηγούμενες ραδιοφωνικές παρεμβάσεις. 

Κάποιοι προφανώς θα πανηγυρίζουν γιατί πέτυχαν τον σκοπό τους. Σίγουρα όμως θα νιώθουν άβολα και πολύ άσχημα για το πως αντέδρασε ο κόσμος του ΠΑΟΚ στο σύνολο του. Η ανακοίνωση του αποχαιρετισμού από τους οργανωμένους είναι άκρως συγκινητική αλλά και άκρως μηνυματική. Ιδιαίτερα της «Θύρας 4» με εκείνο το «εις το επανιδείν». Επίσης και η χθεσινή ανακοίνωση των ΠΑΟΚτσήδων της διασποράς (Σ.Φ ΠΑΟΚ Στουτγάρδης): «Αρχηγέ σε ευχαριστούμε για τις αμέτρητες στιγμές που μας χάρισες, για τις λύπες που ήσουν εκεί και δεν τα παράτησες, μα πάνω απ’ όλα σε ευχαριστούμε που ήρθες από την Πορτογαλία για να διδάξεις πως πρέπει να είναι ο αρχηγός του Π.Α.Ο.Κ. Μια φορά Π.Α.Ο.Κ., για πάντα Π.Α.Ο.Κ.»

ΥΓ: Στο θέμα Βιεϊρίνια «δοκιμάστηκαν» πολλοί. Ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς. Αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους εκπρόσωπους της ενημέρωσης και όχι ασφαλώς στους γνωστούς αντιΠΑΟΚτσήδες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.