«Πρώτη χώρα σε μοναξιά η Σουηδία, υπάρχει άλλη νοοτροπία»

Metrosport Team08 Απριλίου 2020

Η Σουηδία αποφάσισε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους και να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. 

Η Βασιλική Μεγαδήμου, η οποία είναι γιατρός στην Στοκχόλμη, μίλησε στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» και περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα και εξήγησε τους λόγους που ακολουθείται αυτή η πολιτική.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αρχικά σχολίασε: «Αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Για την αντίθετη πολιτική αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη Σουηδία: «Η Σουηδία έχει περίπου 10.000.000 κατοίκους και το 60% του κόσμου ζουν μόνοι τους. Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα σε μοναξιά. Η νοοτροπία των Σκανδιναβών είναι διαφορετική. Υπάρχουν ελάχιστοι άστεγοι και η χώρα βρίσκεται δύο εβδομάδες πίσω στην καμπύλη ανάπτυξης του ιού. Είναι μια διαφορετική τακτική. Ο περιορισμός είναι στα 50 άτομα. Υπάρχει απαγόρευση επισκεπτηρίων σε γηροκομεία καθώς 150 θάνατοι είναι εκεί. Επίσης, υπάρχει η παρότρυνση να μην ταξιδέψουμε το Πάσχα. Τα χιονοδρομικά έχουν κλείσει. Πλέον, λένε να μην χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ εάν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος».

Για το εθνικό σύστημα Υγείας: «Έχει αποδειχθεί ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ανοσία αγέλης. Στη Σουηδία προσπαθούν να αυξήσουν τις κλίνες ΜΕΘ. Το σύστημα υγείας είναι καλύτερα οργανωμένο όμως νομίζω ότι έχει ελλείψεις. Τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν πιο ορατά λόγω περικοπών».

Για το εάν υπάρχει ανησυχία: «Φυσικά, όλοι ανησυχούν. Την τελευταία εβδομάδα είναι πιο σκεπτικιστές. Συζητούν για περαιτέρω μέτρα. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε οικονομία και υγεία. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπέρασμα για την πολιτική της Σουηδίας. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανούν τα αποτελέσματα της τακτικής αυτής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.