Εικόνα από drone στο σημείο της συντριβής στην Καβάλα – Σκέψεις για εκκένωση των Αντιφιλίππων

Metrosport Team17 Ιουλίου 2022

Οι έρευνες και οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ , στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Ο στρατηγός επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε 12 τόνους «επικίνδυνων πυρομαχικών» βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να ελέγξουν το είδος του εμπορέυματος, την τυχόν τοξικότητα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους και να αναζητήσουν το «μαύρο κουτί», που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός. Θα προηγηθεί, πτήση drone που θα καθοδηγήσει τα συνεργεία.

Να σημειωθεί ότι δυο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στην περιοχή, παραμένει έντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου και ο καπνός, ωστόσο οι εστίες φωτιάς, είναι πολύ μικρές και δεν εμπνέουν ανησυχία για αναζωπύρωση.

Τι αναφέρει το 112

Το γεγονός ότι το Antonov n-12 μετέφερε πυρομαχικά, 12 τόνους σύμφωνα με πληροφορίες, και οι έντονες αναθυμιάσεις στην περιοχή έχουν θορυβήσει άπαντες. Για αυτό τον λόγο έχουν κληθεί πυροτεχνουργοί ενώ οι κάτοικοι κλήθηκαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κρατούν πόρτες και παράθυρα κλειστά.

Για τον λόγο αυτό, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα.

Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία που στάλθηκε μετά τις 02.30 το βράδυ ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Παράλληλα όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ δεν αποκλείεται να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων.

Συγκλονιστικές, όμως, είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν από drone του τηλεοπτικού σταθμού ΕΝΑ Channel της Καβάλας. Το βίντεο από το σημείο της συντριβής κάνει σαφές το μέγεθος της καταστροφής.

Η «γραμμή» που έχει χαραχθεί από την πτώση του αεροσκάφους είναι τεράστια, ενώ αεροπλάνο πλέον δεν υπάρχει καθώς έχει εξαφανιστεί, κυριολεκτικά, μετά την πτώση. Στο σημείο υπάρχουν ελάχιστα συντρίμμια και καπνοί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.