Εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού: «Οι νέοι δεν βρίσκουν εύκολα χώρο έκφρασης για να έχουν ομαλή κοινωνικοποίηση»

Metrosport Team01 Φεβρουαρίου 2023

Η Μαρία Αλβανού, εγκληματολόγος, μίλησε στο Metropolis 95.5 με αφορμή την δολοφονία του Άλκη Καμπανού. «Είναι μία υπόθεση που εκκρεμεί στην δικαιοσύνη και η ενασχόληση μου αφορά γενικότερα τέτοια γεγονότα. Όσον αφορά τον επιστημονικό ορισμό, επαναλαμβάνω μόνο από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν ξέρω με ποιο κριτήριο μπορεί κάποιος να αποσυνδέσει τέτοια γεγονότα από την οπαδική βία» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Διεθνώς όταν μιλάμε για την οπαδική βία υπάρχουν επίπεδα. Το ένα είναι η στάνταρ μορφή όταν σε κάποιο αθλητικό γεγονός ξεκινάει μία σύρραξη, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συμβάντα με συγκρότηση ομάδων, σκληρών πυρήνων που έχουν οπλισμό και εμφανίζονται σε συγκεκριμένους ιδεολογικούς χώρους. Δεν μπορώ να έχω απάντηση συγκεκριμένα, ξαναλέω, γιατί εκκρεμεί η υπόθεση στην δικαιοσύνη. Τουλάχιστον επιστημονικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας εμφανίζει διαφορετικές πτυχές και συγκρότηση σκληρών πυρήνων που δρουν σαν συμμορίες.»

Τόνισε ότι: «Καταλαβαίνω την αγωνία κάποιων ανθρώπων να αφήσουν έξω την βία από τον αθλητισμό, αλλά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που συνδέονται, αρνητικά, με τον αθλητικό χώρο. Γίνονται εδώ και πολλά χρόνια τέτοιες έρευνες. Ιδεολογικές ομάδες προσπαθούν να στρατολογήσουν και να δημιουργήσουν δεξαμενή, ακόμη και από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που θα καπηλευτούν το όνομα μίας ομάδας, αυτή είναι η κόλλα. Όταν δεν έχεις ταυτότητα και μία ομάδα σε δώσει χώρο, αυτός ο χώρος μπορεί να σε χειραγωγήσει.»

Ρωτήθηκε για την σκιαγράφηση του προφίλ και εξήγησε: «Η σκιαγράφηση προφίλ σημαίνει ότι τους παρακολουθώ έναν έναν και έχω όλα τα στοιχεία των κοινωνικών σχέσεων και της οικογενειακής κατάστασης τους, για να σχηματιστεί η προσωπικότητα ενός αυτουργού, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Γενικά έρευνες, από προηγούμενα περιστατικά, μας δείχνουν ότι είναι άτομα που έχουν αποκοπή από την κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν άνθρωποι που απασχολούνται πλήρως από αυτή την ιδιότητα γιατί αυτός ο ρόλος τους εξασφαλίζει ρόλο μέσα στην κοινωνία.

Για το πως μπορεί να χτυπηθεί η οπαδική βία σημείωσε: «Υπάρχουν δύο επίπεδα αντιμετώπισης. Το ένα είναι το κομμάτι της ικανότητας για να προλαμβάνει η αστυνομία τέτοια γεγονότα με ένα πλέγμα μέτρων και το άλλο και το πιο δύσκολο, να προσπαθήσεις να χτυπήσεις τα στοιχεία αυτά στην κοινωνία και εκεί να λαμβάνουν έναν τρόπο κοινωνικοποίησης. Στα social media, που βλέπουμε πώς εκφράζονται οι νέοι, δεν βρίσκουν εύκολα χώρο έκφρασης για να έχουν ομαλή κοινωνικοποίηση. Εχουμε δώσει εναλλακτικούς τρόπους για να συμβιώνουμε με έναν άνθρωπο διαφορετικής ομάδας; Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ένας είναι έτοιμος να «φάει» τον άλλον για μία ομάδα.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.