Εγκλημα και τιμωρία που τους πιάνει όλους

Κώστας Πετρωτός28 Ιανουαρίου 2021

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γι’ αυτό που συμβαίνει στον ΠΑΟΚ έχουν ευθύνη άπαντες. Όλοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα, εντός και εκτός ΠΑΕ. Ας βάλουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Ναι, φυσικά και έχουμε ευθύνη οι δημοσιογράφοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. 

Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε ότι αυτός ο ΠΑΟΚ έχει σχέση με την ομάδα της προηγούμενης τριετίας που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της. Οι παίκτες που έρχονται εγκωμιάζονται σαν να είναι η φουρνιά των τίτλων, τα οργανωτικά κενά και η έλλειψη καθαρού πλάνου αναλύονται επιδερμικά. Δυστυχώς τα βρίσκουμε μπροστά μας. 

Όχι χθες που ήρθε το βαρύ 3-0 για τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, αλλά σταθερά εδώ και μήνες. Ας πιάσουμε μόνο την φετινή σεζόν. Από την αποχώρηση του Ακπομ που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς γιατί πουλήθηκε πριν το παιχνίδι με την Μπενφίκα και την επόμενη μέρα εκείνου του θριάμβου η είδηση της συμφωνίας του με την Μίντλεσμπρο αντιμετωπίστηκε με την λογική του «πάμε παρακάτω», μέχρι και την χτυπητή καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταγραφών την τωρινή περίοδο.

Η δημόσια συζήτηση για τον ανύπαρκτο σχεδιασμό του ΠΑΟΚ και το πόσο ποιοτική ομάδα διαθέτει τελικά, άνοιξε για τα καλά μόλις χθες μετά το χαστούκι στο Καραϊσκάκη κι ενώ ώρες πριν το μόνο μέλημά μας ήταν τα θέματα που αφορούσαν στον Καγκάβα και τίποτα άλλο.

Ευθύνες έχουν φυσικά και οι παίκτες. Δεν γίνεται να ολοκληρώνουν την παρουσία τους στο χθεσινό ντέρμπι με την εικόνα ανθρώπων που είχαν υποταγεί στην μοίρα τους και δεν τους ένοιαζε αν θα πάρει διαστάσεις το σκορ. Συγνώμη, κύριοι, ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είστε και οφείλετε κάθε δευτερόλεπτο που περνά να να το αποδεικνύετε και να μην γίνεστε έρμαιο στις ορέξεις του κάθε Ολυμπιακού. Είναι ενδεικτικό ότι χθες δεν πήραν ούτε μία κίτρινη κάρτα, δεν έδειξαν με κανένα τρόπο αν τους θύμωσε η βαριά ήττα από μία ομάδα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει ότι η κορυφή είναι μόνο δική της. Ανθρώπινα λάθη μπορούν να γίνουν διάφορα σε κάθε παιχνίδι, κακές βραδιές είναι στο πρόγραμμα, αλλά να έχετε ρίξει λευκή πετσέτα στα τελευταία λεπτά του ματς, κύριοι, είναι απλά ντροπιαστικό.

Το θέμα της κακής νοοτροπίας αγγίζει φυσικά και τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο ίδιος θα έπρεπε να ωρύεται βλέποντας την εικόνα των παικτών, αλλά εκείνος καθόταν στον πάγκο μοιάζοντας κι εκείνος απογοητευμένος από την εξέλιξη του ματς. Με δεδομένο ότι χθες το ντέρμπι δεν κατέγραψε ούτε μία κίτρινη κάρτα για παίκτη του ΠΑΟΚ θα του θυμίσω κάτι που έχει δηλώσει παλαιότερα ως παίκτης, μιλώντας για την συνεργασία του με τον αγαπημένο του Μεξικανό προπονητή στην Οσασούνα: «Σε ένα ματς ο Αγκίρε μας είπε ότι θέλει να μπούμε μέσα και να πάρουμε και οι 11 κίτρινη κάρτα. Μπήκαμε μέσα και τους πατήσαμε. Αν γίνω προπονητής αυτή την φιλοσοφία θα έχω».

Πάμπλο, όταν θες έναν παίκτη επιμένεις

Δεν θα σταθώ στο αν και κατά πόσο ο 43χρονος τεχνικός πήρε υπερβολικά ρίσκα με την ενδεκάδα που παρέταξε και το επιθετικό πλάνο που πήγε να εφαρμόσει, ούτε αν ο ΠΑΟΚ είχε δύο κεντρικά χαφ και έπρεπε να αντιμετωπίσει τους τρεις του Ολυμπιακού και αυτό επηρέασε την ισορροπία στο παιχνίδι. Αυτά είναι ζητήματα τεχνικής ανάλυσης, τα γνωρίζουν καλύτερα οι ειδικοί και οι συζητήσεις για εμάς τους απ΄ έξω είναι ατέρμονες. Όμως, θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι φέρει και εκείνος μέρος της ευθύνης που δεν έκλεισε τουλάχιστον το θέμα του αριστερού μπακ (εκεί που και χθες ο ΠΑΟΚ είχε μαύρη τρύπα). Με τις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν επέτρεπε να φανεί το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που σίγουρα το βίωνε καθημερινά στις προπονήσεις και τελικά πήγε να παίξει τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό χωρίς να υπάρχει αντικαταστάτης του Γιαννούλη.

Η διοίκηση μπορούσε να τα λύσει όλα, αλλά ανοίγει και άλλα θέματα

Όσο για την διοίκηση, ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο για να μην αφήσουν πρόσφορο έδαφος για τα λάθη της ομάδας. Κρίνοντας επιδερμικά, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την χθεσινή ήττα στην διαφορά μπάτζετ που έχουν πλέον ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Από την μία, ο Ελ Αραμπί με το συμβόλαιο των 1,8 εκατ ευρώ ετησίως από την άλλη ο δανεικός Κρμέντσικ που η ετήσια αμοιβή του στην Μπριζ φτάνει σχεδόν στο ένα τρίτο. Από την μία ο Εμβιλά του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως (συν 2 μπόνους υπογραφής), από την άλλη ο Σβαμπ των 400.000 ευρώ. Θα αναφέραμε την μαγική λέξη εξορθολογισμός και... καθαρίζαμε.

Ωστόσο, το δικαίωμα για μία τέτοια προσέγγιση μας το έχει αφαιρέσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ όταν έχει αποκτηθεί ο Τσόλακ με 3 εκατ. ευρώ και είναι… εξαφανισμένος από τον χάρτη και ο Μουργκ με αγορά 2,2 εκατ. ευρώ είναι στον πάγκο. Σε κάθε περίπτωση, η ωμή αλήθεια είναι ότι ο Σαββίδης και η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχουν τεράστια ευθύνη που δημιουργήθηκε αυτή η θολούρα. Ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε τι ακριβώς θέλουν, ποιος είναι ο μπούσουλας για την δημιουργία της νέας ομάδας, ποιοι οι στόχοι. Η πολιτική σε όλα τα ζητήματα αλλάζει ανάλογα με την ημέρα, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα ποιος επιλέγει τις μεταγραφές, ποιο είναι το σχέδιο, πώς σχεδιάζουν από τώρα για του χρόνου. Γι αυτό και ο ΠΑΟΚ έφτασε στο να κάνει μεταγραφές αφού πρώτα έπαιξε δύο από τα πλέον σημαντικά παιχνίδια του στην σεζόν, με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, με πειραματικές λύσεις. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.