Εγγλέζος-Λολίδης: «Στόχος να μονιμοποιηθεί η περιγραφή αγώνα σε άτομα με προβλήματα όρασης»

Metrosport Team05 Απριλίου 2022

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκαν ο Μιχάλης Λολίδης και ο Στράτος Εγγλέζος.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για την εμπειρία της περιγραφής αγώνα για άτομα με προβλήματα όρασης στο παιχνίδι του Άρη με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Λολίδης και ο Στράτος Εγγλέζος δήλωσαν:

Στράτος Εγγλέζος

Για την εμπειρία στο «Κλεάνθης Βικελίδης»: «Ήταν πολύ καλή έχω ξαναβρεθεί σε γήπεδο. Όταν δεν υπάρχει όραση, χάνονται πολλά συναισθήματα. Νιώθουμε τον παλμό, τις φωνές, την κερκίδα. Θέλουμε περιγραφή για να καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο».

Μιχάλης Λολίδης

Για την περιγραφή: «Είναι μια ολόκληρη σχολή που στήνουμε με πρόγραμμα ποια τα χαρακτηριστικά της περιγραφής. Πρέπει να περιγράφεις πράγματα που δεν περνάνε στον άνθρωπο με πρόβλημα όρασης. Να μη θεωρείς δεδομένα κάποια πράγματα. Στόχος δεν είναι να κάνουμε μια δράση για να μας αναδείξει κάποια ομάδα. Αλλά να γίνει μόνιμο στα γήπεδα, μια πάγια πρακτική. Ξέρουμε τι αντίκτυπο θα έχει,. Βγάζουμε ανθρώπους με πρόβλημα όρασης από το σπίτι και τους βάζουμε στο γήπεδο. Αποκτούμε εμπειρίες. Σε κάποια χρονική στιγμή υπήρξε μια αψιμαχία. Δεν την περιγράφουμε πόσες μπουνιές μπορεί να έπεσαν. Του δίνουμε όμως να καταλάβει τι συμβαίνει. Δε θεωρούμε δεδομένο ότι όλα είναι καταληπτά και βγαίνουν από τα συμφραζόμενα».

Στράτος Εγγλέζος

«Άκουγα τη διαμαρτυρία αλλά γιατί δε γνώριζα τι έγινε. Ο Μιχάλης που είπε τον λόγο που υπήρχαν διαμαρτυρίες».

Μιχάλης Λολίδης

«Φτιάχνουμε ένα μοντέλο. Συνδυάζουμε ήχους, χρώματα, μυρωδιές με κάτι που έγινε στη ζωή μας. Ακούς ένα μπαμ, ο άλλος δεν ξέρει τι είναι. Κάνουμε συνδυασμό με τον ήχο και του τι έγινε. Από μόνος του ένας σχολιασμός περιγραφής σε έναν τυφλό δε λέει κάτι αν δεν εξασφαλιστούν τα logistics. Αν δεν εξασφαλιστούν όλα δε γίνεται κάτι. Πως θα βγει από το σπίτι ποιος θα τον υποδεχτεί, τι θα ζήσει. Αν είναι να περάσει από… τα Ιμαλάια για να πάει στο κάθισμα δεν γίνεται».

Στράτος Εγγλέζος

Για το πινάκιο που είχε μπροστά του για το πού εξελισσόταν το παιχνίδι: «Το παιχνίδι εξελίσσεται πολύ γρήγορα, ο Μιχάλης μου έδειχνε που βρισκόταν η μπάλα στο περίπου. Δεν μπορούμε να προλάβουμε όλες τις φάσεις αλλά μου δείχνει που παίζονταν η μπάλα. Εξαρτάται και από το πόσο καλά περιγραφικός είναι. Αν δεν είναι, θα χάσω κάποιες φάσεις. Σχηματίζω καλύτερες εικόνες με μια καλή περιγραφή».

Μιχάλης Λολίδης

«Η έννοια του σχολιασμού έχει μια κουλτούρα. Πρέπει να περιγράφεις τα σημαντικά, είναι μέρος της εμπειρίας. Στο μπάσκετ που είμαστε υπερδύναμη όπως και στο πόλο, και θα έρθουν τέσσερις χώρες να γίνει κάτι ανάλογο. Η Ελλάδα με όλα όσα ακούμε με όσα έχουν γίνει μέσα στα χρόνια του κορωνοϊού δείχνει ότι κάτι κάνει. Μπορούμε να το πάρουμε παράδειγμα για όλα τα σπορ».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.