«Έφυγε» ο εμβληματικός πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας Τάκης Τουρασής

Δημήτρης Μπούζας15 Μαΐου 2021

«Έφυγε» από τη ζωή ο εμβληματικός και ιστορικός πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Τάκης Τουρασής.

Δεν νομίζω πως υπάρχει ιδανικότερο «κατευόδιο» για τον αείμνηστο Τάκη Τουρασή, από τις δηλώσεις του διαδόχου του στην προεδρία της ΕΠΣΜ, Γιώργου Λυσαρίδη.

Το παραθέτω αυτούσιο υποκλινόμενος με σεβασμό σε αξιακούς κώδικες και χαρισματικούς ανθρώπους που με το ήθος τους και κόντρα στη μαύρη καταχνιά που σκεπάζει τον χώρο, εξακολουθούν κάποιες γωνιές του να τις φωτίζουν:

«Ο Δημήτριος Τουρασής υπήρξε ένας άξιος και στιβαρός διοικητικός ηγέτης για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού μας. Το υπηρέτησε επί πολλά χρόνια με συνέπεια, ακεραιότητα και ήθος. Ο δυναμικός του λόγος ξεπερνούσε τα όρια της περιοχής μας και έφτανε στα κέντρα αποφάσεων, όπου γίνονταν σεβαστός και πάντοτε υπολογίσιμος. Βρεθήκαμε «αντιμέτωποι» στις αρχαιρεσίες της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, το καλοκαίρι του 1984. Δώσαμε έναν ευπρεπή αγώνα και, μετά το αποτέλεσμα, δώσαμε τα χέρια απευθύνοντας ευχές, ο ένας στον άλλον, νικητής και ηττημένος. Ο χρόνος που πέρασε από τότε, κατέδειξε πως οι ευχές ήταν αμοιβαία ειλικρινείς. Μαζί με το τελευταίο κατευόδιο, τον ευχαριστώ και για την ειλικρινή φιλία με την οποία με τίμησε. Καλό ταξίδι, Πρόεδρε».

Θεωρώ απαραίτητο να προσθέσω το βιογραφικό ενός παράγοντα σεμνού και αθόρυβου, ηγέτη αλλά και υπηρέτη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τη στιγμή που λίγοι από εσάς πιστεύω πως γνωρίζουν την τεράστια προσφορά του: «Ο Δημήτρης Τουρασής υπηρέτησε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης με ανιδιοτέλεια και ήταν δραστήριος, επιβλητικός, αποφασιστικός και ακριβοδίκαιος κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του. Ασχολήθηκε με τα διοικητικά και με τον ΠΟ Ξηροκρήνης από το 1960. Δύο χρόνια αργότερα έγινε σύμβουλος της ΕΠΣΜ και περνώντας από όλες τις θέσεις τον Οκτώβριο του 1966 έγινε πρόεδρος της Ενωσης. Παρέμεινε στην προεδρία της ΕΠΣΜ μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου του 1974 οπότε και παραιτήθηκε. Στη συνέχεια πρόεδρος ήταν σε διοικούσα επιτροπή της Ενωσης από τις 23 Αυγούστου του 1981, νίκησε στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου του 1981 παραμένοντας στον προεδρικό θώκο της ΕΠΣΜ μέχρι τις 30 Ιουλίου του 1984 οπότε και τον διαδέχθηκε μετά απόεκλογές ο Γιώργος Λυσσαρίδης. Από το 1965 έως το 1970 εκπροσώπησε τη Θεσσαλονίκη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπου είχε πολύ σημαντική παρουσία καθώς κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου και υπερασπιζόταν με δυναμισμό τα δίκαια αιτήματα των σωματείων της Βόρειας Ελλάδας».

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι από εσάς θα αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να υπήρξαν παράγοντες αυτού του αναστήματος και της μεγάλης προσφοράς και η υστεροφημία τους να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο Ξηροκρηνιώτης ακάματος εργάτης, σεμνός και ταπεινός αγωνιστής ποτέ δεν επεδίωξε την προβολή. Του ήταν αρκετή η αγάπη και η εμπιστοσύνη των συνεργατών του και η εκτίμηση που έτρεφαν προς το πρόσωπο του, ακόμη και οι σκληροί αντίπαλοι του. Συνεργάστηκα μαζί του στα χρόνια της προεδρίας του και έζησα από κοντά τις μεγάλες μάχες που έδωσε και κέρδισε κόντρα στους Αθηναίους, την εποχή που η ΕΠΣ Μακεδονίας εθεωρήτο η βασίλισσα των Ενώσεων. Σίγουρα «έφυγε» με την ικανοποίηση ότι η διαδοχή του με την εποχή του φωτισμένου Λυσαρίδη και του εργατικού Διονύση Ψωμιάδη κράτησε ψηλά την Ένωση. Στη συνέχεια ήρθαν τα δύσκολα χρόνια και μαζί τους η «συρρίκνωση» της πανίσχυρης ΕΠΣ Μακεδονίας, η οποία επί χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της πανελλήνιας εκτίμησης και της αδιαμφισβήτητης υπεροχής απέναντι στις υπόλοιπες. Προσωπικά κάθε φορά που είμαι υποχρεωμένος να ασχοληθώ με πράγματα που αφορούν την Ένωση αλλά και το Σύνδεσμο διαιτητών της πόλης, νιώθω μια μεγάλη απογοήτευση. Πραγματικά αισθάνομαι πληγωμένος αναπολώντας το μεγαλείο εκείνων των χρόνων που και η ΕΠΣΜ και οι διαιτητές της πόλης βρισκόντουσαν επί μονίμου βάσεως στην κορυφή. 

«Αποχαιρετώντας» τον Τάκη Τουρασή, υποβάλω τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του, προσευχόμενος για την ανάπαυση της ψυχής του. Καλό ταξίδι πρόεδρε...»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.