Δύο ελληνόπουλα αντιμέτωπα στο Final-4 του NCAA

Κωστής Παναγιώτου31 Μαρτίου 2023

Το March Madness του NCAA βρίσκεται στην κορύφωσή του και από αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό χρώμα, με δύο ελληνόπουλα να βρίσκονται στο Final-4 του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον Απόστολο Ρούμογλου του πανεπιστημίου Κονέκτικατ (UCONN Huskies) και τον Φίλιππο Γκώγκο του πανεπιστημίου Μαϊάμι (Miami Hurricanes). Οι δύο Έλληνες θα τεθούν αντιμέτωποι στον ημιτελικό του Final-4 για μια θέση στον τελικό.

Μπορεί οι ιστορίες του Απόστολου και του Φίλιππου να φαίνονται ότι τέμνονται, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μοιράζονται την ίδια αγάπη και τρέλα για την "σπυριάρα".

Από τον ΠΑΟΚ… στο αμερικάνικο όνειρο

Το ταλέντο του Ρούμογλου φάνηκε από μικρή ηλικία. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα πραγματοποίησε στις ακαδημίες της Ασπίδας Ξάνθης και το 2016 μεταπήδησε στον Λεύκιππο Ξάνθης. Ο Ξανθιώτης γκαρντ τη σεζόν 2019/20 δόθηκε δανεικός στον Αρίωνα, με τον οποίο αγωνίστηκε τόσο στο εφηβικό, όσο και στο ανδρικό πρωτάθλημα (ΕΚΑΣΑΜΑΘ), σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ παράλληλα αγωνιζόταν στις μικρές Εθνικές.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Αρίωνα και η συνεισφορά του στην άνοδο της ομάδας στην Γ Εθνική μαγνήτισαν τα βλέμματα μεγαλύτερων ομάδων. Τον Οκτώβριο του 2020 εντάσσεται στον ΠΑΟΚ και μερικούς μήνες αργότερα υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στην καριέρα του.

Μάλιστα, στις 18 Απριλίου 2021 πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην Basket League, στο εντός έδρα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, πετυχαίνοντας και τους πρώτους του πόντους, ευστοχώντας πίσω από τη γραμμή του τρίποντου.

Επίσης, συμμετείχε με την Εθνική στο FIBA ​​European Challenges, ολοκληρώνοντας το τουρνουά με κατά μέσο όρο 8.4 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, έχοντας ποσοστό 37% στο τρίποντο και 31,3% συνολικά.

Το καλοκαίρι του 2022 αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα τόσο στην καριέρα του, όσο και στη ζωή του, ανοίγοντας τα φτερά του για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα της σεζόν 2022-23 ως πρωτοετής του κολλεγίου UCONN.

Έξι μήνες μετά βλέπει να δικαιώνεται, αφού βρίσκεται στο Final-4 του NCAA και είναι ένα βήμα μακριά από το να στεφθεί πρωταθλητής, αλλά έχει να ξεπεράσει ακόμη ένα εμπόδιο και απέναντι του θα βρει ένα ακόμα ελληνόπουλο.

Η ξεχωριστή περίπτωση του Γκώγκου

Ο Φίλιππος Γκώγκος διανύει την τέταρτη σεζόν στους Miami Hurricanes, χωρίς όμως να έχει πολλά λεπτά συμμετοχής στην ομάδα. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε μόλις 18 παιχνίδια με την ομάδα του πανεπιστημίου του, χωρίς μέχρι στιγμής να πετύχει κάποιον πόντο και υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Ο 22χρονος γκαρντ πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ κατοικούσε στη Ρουμανία, όπου διέμενε με την οικογένειά του, ενώ είναι απόφοιτος από τη Διεθνή Σχολή του Βουκουρεστίου. Ταυτόχρονα έπαιξε στην Ka Sam Basketball Club, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος Νέων.

Οι διακρίσεις όμως δεν σταματάνε μόνο στο μπάσκετ, αφού αγωνίστηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τουρνουά ξιφασκίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάκτησης τίτλου U16 της Ρουμανίας το 2017 και του τίτλου U17 το 2018, καθώς και του ελληνικού πρωταθλήματος U20 το 2018.

Στο Βουκουρέστι αγάπησε την "σπυριάρα" μπάλα, αλλά η απόφαση να μετακομίσει στις ΗΠΑ ήταν οι σπουδές του πάνω στα οικονομικά και στην οργάνωση/διοίκηση επιχειρήσεων, επιλέγοντας το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι για το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα, ενώ είχε πλήρη υποτροφία.

Μάλιστα, οι γονείς έχουν έντονη ενασχόληση με το κομμάτι των επιχειρήσεων, με τον πατέρα του να είναι κορυφαίο στέλεχος του πολυεθνικού Ομίλου, Alexandrion Group, και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ιδιοκτήτη της εταιρείας, του Nawaf Salameh, με τον Σύριο επιχειρηματία να τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, εξ ου και το όνομα της εταιρείας (Alexandrion).

Ο Φίλιππος διανύει την τελευταία του χρονιά στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το καλοκαίρι θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει δουλειά πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του.

Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το μπάσκετ αποτελεί μια διέξοδο για τον Φίλιππο, αλλά και μεγάλη του αγάπη. Ο προπονητής του στους Hurricanes, Τζιμ Λαρανιάγκα, είχε δηλώσει για την πρώτη γνωριμία του με τον Γκώγκο: «Ο Φίλιππος μπήκε στο γραφείο μου την πρώτη ημέρα και μου είπε ότι θέλει να είναι στην ομάδα. Πέρασε μέσα από το γραφείο, πήρε το τάμπλετ και μου έδειξε βίντεό του. Μου είπε ότι έπαιξε μπάσκετ στη Ρουμανία και ότι μιλάει πέντε γλώσσες. Ξέρω ότι είναι έξυπνος. Είδα τα βίντεο και τον πήρα στην ομάδα».

Ο Απόστολος Ρούμογλου και ο Φίλιππος Γκώγκος αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως η αγάπη για το μπάσκετ κυλάει στο αίμα μας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.