Δουλειά για τα λάθη και τις αδυναμίες και ας μην ξεχνάει ποιο είναι το «κλειδί»

Στέλιος Γρηγοριάδης26 Σεπτεμβρίου 2020

Aγαπητή Metrosport,

Εχω διαβάσει, δεξιά κι αριστερά, πολλές ανοησίες μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από την Κράσνονταρ. Μέχρι και ότι “πλήρωσε την πώληση του Ακπομ”! Λες και πούλησε τον Ιμπραήμοβιτς, τον Λεβαντόφσκι, ή τον Χάαλαντ. Λες και θα μπορούσε ο Ακπομ να ρίξει χαλαρά ένα-δυο γκολάκια στη Ρωσία, για να αποφύγει ο ΠΑΟΚ την ήττα, ή και να νικήσει.

Τα αίτια της ήττας είναι ξεκάθαρα: Οι τέσσερις κακές στιγμές (η απώλεια του πέναλτι, η παραχώρηση του πέναλτι, το δοκάρι και η ολιγωρία στο δεύτερο γκολ της Κράσνονταρ), μαζί με την αδυναμία του ΠΑΟΚ να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες, πέρα από το πολύ ωραίο γκολ με το οποίο προηγήθηκε. 

Για να μη λέμε, όμως, πάλι τα ίδια, καλό είναι να προσέξουμε τι δήλωσε ο Πέλκας, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα: “Πρέπει να δούμε τι δεν κάναμε καλά σήμερα και να δουλέψουμε για να πάρουμε την πρόκριση στη ρεβάνς”. Απλά πράγματα. Παίκτες και Φερέϊρα ξέρουν ότι έγιναν λάθη και ότι εκδηλώθηκαν αδυναμίες σ' αυτό το παιχνίδι. Ούτε η απουσία του Ακπομ, ούτε η απουσία κανενός άλλου παίκτη δεν εντάσσεται σ' αυτά τα λάθη και σ' αυτές τις αδυναμίες. 

Ηταν το πρώτο φετινό εκτός έδρας ματς, ήταν το πρώτο ευρωπαικό ματς με αντίπαλο μια ομάδα πιο έτοιμη από τον ΠΑΟΚ, ήταν και το πρώτο ευρωπαικό παιχνίδι με ρεβάνς και όχι νοκ άουτ. Τις είχαμε επισημάνει αυτές τις ιδιαιτερότητες και, τελικά, έπαιξαν τον ρόλο τους. Αλλο η Τούμπα, άλλο η Κωνσταντινούπολη, άλλο η Λισαβόνα, άλλο το Κράσνονταρ. Αλλο να παίζεις με μια ομάδα που ούτε καν φιλικό είχε προλάβει να δώσει και άλλο με μια ομάδα που έχει τους διπλάσιους επίσημους αγώνες από τη δική σου. Αλλο να παίζεις σε νοκ άουτ παιχνίδι και άλλο σε διπλή αναμέτρηση.

Το τεστ στη Ρωσία είχε άδοξο τέλος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο. Οχι μόνο για το δεύτερο ματς, αλλά και για όλη τη σεζόν. Αρκεί να δουλέψουν -και είναι βέβαιο ότι ήδη το κάνουν- παίκτες και προπονητής για να βελτιωθεί η ομάδα σε τομείς που έδειξε ότι “πονάει”. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι από τα πέντε επίσημα ματς που έδωσε μέχρι σήμερα μόνο σε ένα (με τη Λάρισα) δεν δέχτηκε γκολ. 

Ούτε η ευκολία με την οποία “τρυπούσαν” την άμυνά της από τον άξονα οι ταχείς και δεξιοτέχνες μέσοι και επιθετικοί της Κράσνονταρ. Και, για όσους το ξεχνούν, η λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού είναι κομβικής σημασίας όταν παίζεις σε αγώνα ρεβάνς μόνο για τη νίκη και δεν θέλεις επ' ουδενί να δεχτείς γκολ, όπως είναι κομβικής σημασίας σε όλα τα ντέρμπι ή σε παιχνίδια με ανώτερες ποιοτικά ομάδες, σαν αυτές που θα συναντήσει ο ΠΑΟΚ αν προκριθεί τελικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ας το πούμε ξεκάθαρα, μένοντας αυτή τη στιγμή στο κρίσιμο παιχνίδι της Τετάρτης: Ενα τουλάχιστον γκολ θα το βρει ο ΠΑΟΚ απέναντι σε μια άμυνα που δεν είναι το ίδιο ποιοτική με την υπόλοιπη Κράσνονταρ. Το πιο σημαντικό ζητούμενο είναι να μη δεχτεί κανένα. Αυτό είναι πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, το κλειδί της επιτυχίας.

ΥΓ. Δεν πήρε το μάτι μου κάποια καταγγελία του Ολυμπιακού στην ΟΥΕΦΑ για τη διαιτησία του Ολλανδού ρέφερι στο προχθεσινό ματς με την Ομόνοια...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.