Δοκιμάζει και... δοκιμάζεται «διαφωτιστικά» τα μηνύματα

Δημήτρης Μπούζας08 Ιουλίου 2022

Καλοί ρυθμοι, διαρκής προσπάθεια βελτίωσης, αλλά και δυσκολίες λόγω των απρόβλεπτων τραυματισμών και της μη ολοκλήρωσης της μεταγραφικής ενίσχυσης.

Ο τίτλος και σε ότι έχει σχέση με το... «δοκιμάζεται», αφορά τα εμπόδια που συναντά ο Λουτσέσκου, στην προσπάθεια του να καταλήξει σε κάποιες «σταθερές» που θα τον βοηθούσαν σε μια έγκαιρη και αν γίνεται και ιδανική προετοιμασία, ενόψει των πρώτων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. 

Οι απρόβλεπτοι τραυματισμοί (Ολιβέιρα, Ελ Καντουρί), ιδιαίτερα του Πορτογάλου που αποτελεί ίσως το πολυτιμότερο και βασικότερο εργαλείο του, όπως και η μη ολοκλήρωση της μεταγραφικής ενίσχυσης σε ότι έχει σχέση με την επιθετική ισχύ και πληρότητα, είναι αλήθεια ότι τον υποχρέωσαν να δοκιμάζει σχήματα ανάγκης, με ότι σημαίνει αυτό το τελευταίο. 

Ωστόσο τα πρώτα φιλικά του επέτρεψαν να διαπιστώσει πολλά και πιστεύουμε και σημαντικά που είχε υπόψιν του. Να σχηματίσει άποψη και μια πρώτη εικόνα για τους νεοαποκτηθέντες μέχρι στιγμής, αλλά και για όλους τους «υπόλοιπους». 

Και όταν λέμε υπόλοιπους, εννοούμε την «παλιοσειρά», αλλά και τους νέους από τις ακαδημίες, μερικοί εκ των οποίων δείχνουν ότι θα διεκδικήσουν με το σπαθί τους θέση στο βασικό σχήμα. Θεωρώ ότι τα μηνύματα και από το χθεσινό παιχνίδι ήταν πολύ διαφωτιστικά. 

Δεν θα λέγαμε σε απόλυτο βαθμό, αλλά σε ικανό για μια πρώτη εκτίμηση. Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι ότι η ομάδα έχει αλλάξει εικόνα και νοοτροπία. Οι ρυθμοί που κινείται, είναι απίστευτα πιο γρήγοροι από τους αντίστοιχους βασσανιστικούς του παρελθόντος. Αν προστεθεί σε αυτή την διαπίστωση και το γεγονός πλέον οτι ρέει νέο αίμα άφθονο στις φλέβες του ρόστερ, οι προοπτικές θεωρούνται αισιόδοξες, με την ελπίδα βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί όχι με δευτεράτζες, αλλά με ποιοτικούς παίκτες, ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Στο αγωνιστικό κομμάτι, τον λόγο έχει ο Γιώργος Μάντζιος, του οποίου την ποδοσφαιρική άποψη επαναλαμβάνω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη...

«Με αρκετά θετικά στοιχεία – δεδομένων και των συνθηκών – το χθεσινό φιλικό παιχνίδι του δικεφάλου απέναντι στην Αλκμααρ. Καταρχάς στα δύο προηγούμενα αντιμετώπισε την 13η και την 14η ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος και χθες την 5η, κάτι που σαφέστατα ανεβάζει και την δυσκολία του αγώνα. 

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τόσο στο πρώτο μέρος, όσο και στο δεύτερο ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε χωρίς καθαρό φορ, με τον Τσόλακ να απουσιάζει λόγω της μεταγραφής του στην Ρέιντζερς και τον Ολιβέιρα να προφυλάσσεται λόγω του προβλήματος του στην μέση. Έτσι, κατά... συνθήκη επιθετικοί αγωνίστηκαν ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς στο πρώτο μέρος και ο Λάζαρος Λάμπρου στην επανάληψη. 

Ο δικέφαλος μάλλον αιφνιδίασε τους Ολλανδούς στο ξεκίνημα, μπήκε δυνατά, με όρεξη και διάθεση να πιέσει ψηλά, ένα στοιχείο που δουλεύει από το πρώτο φιλικό ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τους παίκτες του, έτσι ώστε να μπορέσουν να το αφομοιώσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα και όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά. Αυτή η πίεση έφερε και το πρώτο τέρμα από την προσπάθεια του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, που με περίσσιο πάθος μπήκε κάθετα στην περιοχή, κυνήγησε την φάση και πλάσαρε στα δίχτυα. 

Δουλεμένο και το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ, αφού ο Κριστιάνο Μπάτσι κάνει ειδική μνεία στα «στημένα» και πως από αυτά μπορούν να έρθουν κομπίνες που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την αντίπαλη άμυνα. Ο Κάργας έκανε ωραία κίνηση, πήρε την κεφαλιά και ο Μιχάι με την μαχητικότητα του την έσπρωξε στα δίχτυα. Από εκεί και πέρα οι Ολλανδοί είχαν ένα καλό διάστημα με κυκλοφορία της μπάλας, αλλά χωρίς να απειλούν ιδιαίτερα την εστία του Κοτάρσκι. 

Ωστόσο σε μια αδράνεια της άμυνας ο Παυλίδης σκόραρε από κοντά, με τον Κροάτη γκολκίπερ του ΠΑΟΚ να βρίσκει την μπάλα, αλλά να μην μπορεί να αποσοβήσει το γκολ. Ο Κοτάρσκι έδειξε και πάλι την καλή του τεχνική κατάρτιση, ωστόσο χρειάζεται κι αυτός χρόνος για να μάθει καλύτερα τους συμπαίκτες του.

Στο δεύτερο μέρος είχαμε μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι των δύο ομάδων, δεν υπήρξαν σπουδαίες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες, με τους Ολλανδούς να ισοφαρίζουν μετά από ένα λάθος του Αουγκούστο στη μεσαία γραμμή και μια ωραία ομαδική ενέργεια τους στην συνέχεια. 

Τα πρώτα τους λεπτά πήραν Βιεϊρίνια και Κούρτιτς έτσι ώστε να αποκτήσουν και αυτοί ρυθμό ενόψει των αγώνων με την Λέφσκι. Ο Ντάντας είχε και πάλι καλές επαφές με την μπάλα, αρκετά ανεβάσματα από τον Σάστρε δεξιά, παρέμεινε κάπως στα...χαμένα ο Κουαλιάτα που θέλει χρόνο, σταθεροί Ινγκασον και Κουλιεράκης, με καλές και κακές στιγμές ο Αουγκούστο, μαχητικοί Λάμπρου και Τζήμας. Στο πρώτο μέρος έβγαλαν πάθος οι νεαροί Τσαούσης και Κωσταντέλιας, με τον τελευταίο πάντως να μην φαίνεται ιδιαίτερα επιθετικά, ενώ ο Φελίπε Σοάρες ψάχνει να βρει την σταθερότητα που του λείπει».

ΥΓ: Χθες ο επίσημος ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Μπράντον Τόμας, ενός περιφερειακού επιθετικού, με διαφορετικά στοιχεία από αυτά του Ολιβέιρα. Προέρχεται ελεύθερος από τη Μάλαγα και στο τελευταίο πρωτάθλημα πέτυχε 9 γκολ σε 41 εμφανίσεις. Παράλληλα ολοκληρώθηκε ύστερα από περιπέτειες πολλές, η συμφωνία με τον αξιόλογο ακραίο επιθετικό Νάρεϊ. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Λουτσέσκου δήλωσε μετά το παιχνίδι, ότι η ομάδα χρειάζεται ένα επιπλέον δεκάρι και έναν επιπλέον κεντρικό αμυντικό. Ελπίζουμε από το πάνω ράφι...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.