Δηλώσεις γροθιά στο στομάχι από τον Τζαμπάρ: «Πιο θανατηφόρος από τον κορωνοϊό ο ρατσισμός»

Metrosport Team31 Μαΐου 2020

Ο θρύλος του NBA, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, πήρε θέση για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό και ήταν, μάλιστα, στις δηλώσεις του ιδιαίτερα καυστικός. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ρατσισμός στην αμερικανική κοινωνία είναι πιο θανατηφόρος από το COVID-19», «θέλουν να σιωπήσουν τη φωνή μας, κλέβουν την ανάσα μας». Αρχικά υπογράμμισε:

«Ίσως η κύρια ανησυχία της μαύρης κοινότητας αυτή τη στιγμή δεν είναι αν οι διαδηλωτές στέκονται σε απόσταση τριών ή έξι μέτρων ή αν κλέβουν κάποια μπλουζάκια, αλλά αν τα παιδιά, οι σύζυγοι και οι γυναίκες τους, οι αδελφοί και οι γονείς τους, θα σκοτωθούν από την αστυνομία. Κάποιος μαύρος, ίσως, πρέπει να μείνει στο σπίτι για το υπόλοιπο της ζωής του, επειδή ο ιός του ρατσισμού που μολύνει τη χώρα είναι πιο θανατηφόρος από το COVID-19».

Ο 73χρονος, πλέον, Τζαμπάρ, τους κάλεσε όλους να προβληματιστούν για το βίντεο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ: «Αν είσαι λευκός, πιθανότατα μουρμουράς ένα τρομακτικό «ωχ μωρέ», κουνώντας το κεφάλι σου στη σκληρή αδικία. Αν είσαι μαύρος, πιθανότατα καταριέσαι. Αυτοί οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε στη σύλληψη, αλλά το βίντεο από ένα κατάστημα έδειξε ότι δεν ήταν έτσι.

Ο αστυνομικός που πατούσε στο λαιμό του Φλόιντ δεν ήταν ένα στερεότυπο ενός εξοργισμένου ανθρώπου, αλλά ένας αξιωματικός που φαινόταν ήρεμος: ενσαρκώνει την κυριαρχία του κακού. Τι βλέπετε όταν παρακολουθείτε θυμωμένους μαύρους διαδηλωτές να συσσωρεύονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα με τις γροθιές τους υψωμένες; Εάν είστε λευκοί, ίσως σκέφτεστε ότι δεν κρατούν τις αποστάσεις».

Υπενθύμισε ότι η μαύρη κοινότητα «είναι συνηθισμένη στον θεσμικό ρατσισμό που υπάρχει στην εκπαίδευση, το δικαστικό σύστημα και την εργασία. Και παρόλο που κάνουμε τα πάντα για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την πολιτική, αυτό δεν αλλάζει. Ο κορωνοϊός έχει επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς πεθαίνουμε με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τους λευκούς, είμαστε οι πρώτοι που χάσαμε τις δουλειές μας και παρακολουθούμε αβοήθητοι καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να μας εμποδίσουν να ψηφίσουμε.

Φαίνεται ότι η περίοδος του «μαύρου κυνηγιού» έχει ανοίξει. Ναι, οι διαμαρτυρίες χρησιμοποιούνται συχνά ως δικαιολογία για να επωφεληθούν ορισμένοι. Δεν θέλω να δω λεηλατημένα καταστήματα ή καμένα κτίρια. Αλλά αφροαμερικανοί ζούσαν για χρόνια σε ένα φλεγόμενο κτίριο, πνιγμένοι στον καπνό. Ο ρατσισμός στην Αμερική είναι σαν τη σκόνη στον αέρα. Είναι αόρατος. Υπάρχει παντού. 

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε, όταν βλέπετε μαύρους διαδηλωτές στην εποχή του Τραμπ και του κορωνοϊού, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ωθούνται στο όριο, όχι επειδή θέλουν μπαρ και σαλόνια ομορφιάς, αλλά επειδή θέλουν να ζήσουν, να αναπνέουν. Θέλουν να σιωπήσουν τη φωνή μας, κλέβουν την ανάσα μας. Αυτό που θέλω να δω δεν είναι μία διαδρομή προς την κρίση, αλλά ένας αγώνας προς τη δικαιοσύνη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.