«Δικαίωμα αγωγής για τους ποδοσφαιριστές αν νοσήσουν με υπαιτιότητα της ΠΑΕ»

Metrosport Team14 Μαΐου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής εργατικού δικαίου, Άρης Καζάκος και αναφέρθηκε αναλυτικά στα δικαιώματα των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών σε σχέση με την ασθένεια του κορωνοϊού με δεδομένη την επανέναρξη των προπονήσεων και ενόψει της πιθανής επιστροφής στην αγωνιστική δράση.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Στα αθλήματα και κυρίως τα ομαδικά όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η προστασίας της ζωής και της υγείας είναι το πρώτιστο αγαθό. Το βασικό ερώτημα είναι αν τηρούνται από τις ομάδες οι όροι υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλουν τα αρμόδια όργανα του κράτους. Οι ποδοσφαιριστές ξεχωριστά αλλά και το συνδικαλιστικό τους όργανο γενικότερα πρέπει να παρακολουθούν αν τα μέτρα τηρούνται πιστά.

Αν, φερ’ ειπείν ένας ποδοσφαιριστής παρουσιάσει ένα σύμπτωμα που μοιάζει με κορωνοϊό, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει να απομακρυνθεί από τις προπονήσεις ή τους αγώνες και να υποβληθεί σε τεστ. Εννοείται πως το διάστημα που απουσιάζει από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις θα πληρώνεται κανονικά. Αν η ΠΑΕ δεν τον απαλλάξει, έχει το δικαίωμα να πάει στο σπίτι του, να υποβληθεί σε εξετάσεις και να πληρώνεται κανονικά.

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα ακόμη κι αν δεν έχει διαπιστωθεί ο κορωνοϊός εγείρεται ζήτημα για τους άλλους ποδοσφαιριστές και το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με αυτούς. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ δεν λαμβάνει μέτρα για άμεση απομάκρυνση και εξέταση του ποδοσφαιριστή που παρουσίασε σύμπτωμα, αλλά και των υπολοίπων, οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να σπάσουν τις προπονήσεις και τους αγώνες ασκώντας δικαίωμα επίσχεσης εργασίας μέχρι η ΠΑΕ να συμμορφωθεί με τους όρους υγιεινής. Και για να μην πάρουν οι παίκτες την ευθύνη της αντιπαράθεσης, πρέπει να ειδοποιείται το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών για να προχωρήσει αυτό στις απαιτούμενες ενέργειες.

Στον αντίποδα, ο απλός φόβος, ο οποίος δεν τεκμηριώνεται σε δεδομένα πράξεων ή παραλείψεων αναφορικά με τα θέματα τήρησης των μέτρων προστασίας δεν νομιμοποιεί τον ποδοσφαιριστή να φύγει από τις προπονήσεις».

Για τις περιπτώσεις που ο ποδοσφαιριστής έχει δικαίωμα αγωγής: «Όπου υπάρχει πράξη ή αμέλεια της ΠΑΕ σε σχέση με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας γεννώνται αξιώσεις υπέρ του αθλητή που θα ασθενήσει. Αν, φερ’ ειπείν, δηλώσει ότι έχει υψηλό πυρετό και η ΠΑΕ αδρανήσει, η επιβάρυνση της υγείας του και οι όποιες απώλειες, οικονομικές ή άλλες, προκαλούνται γεννούν δικαίωμα αγωγής ή αξιώσεις υπέρ των υπολοίπων αθλητών, συγγενών κλπ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.