Γ.Φλωρίδης: «Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπου ο εγκληματίας δεν τιμωρείται»

Metrosport Team11 Φεβρουαρίου 2022

Ο νομικός και πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης φιλοξενήθηκε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» και αναφέρθηκε στα μέτρα της πολιτείας για τη βία στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

«Νιώθουμε έκπληκτοι ως κοινωνία από ένα ακραίο γεγονός όπως η δολοφονία του Άλκη στη Χαριλάου. Αν παρακολουθήσουμε τα περιστατικά που αφορούν σε αθλητικά γεγονότα το 2021 μιλάμε για πάνω από 140. Μιλάμε πάντα για τα καταγεγραμμένα. Έκπληκτοι δηλώσαμε όταν βλέπαμε τις βιαιότητες της Χρυσής Αυγής μέσα και έξω από τη Βουλή και ήρθε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Έκπληκτοι δηλώσαμε πάλι όταν βλέπαμε βιαιότητες κατά του Γιάννη Μπουτάρη, όπως και στις πορείες, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια. Μιλάμε για ένα φαινόμενο διάχυτο στην ελληνική κοινωνία. Όταν πολλαπλασιάζονται αυτά τα φαινόμενα καραδοκεί μια δολοφονία όπως κ ι έγινε. 

Η Ελλάδα έχει ένα σαθρό ποινικό σύστημα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα με τέτοιο ποινικό σύστημα όπου ο εγκληματίας δεν τιμωρείται. Από τις προβλέψεις του νόμου η ποινή γίνεται γελοία. Για παράδειγμα, μπορεί να φας δέκα χρόνια κάθειρξη και σε δυο χρόνια να είσαι έξω. Καίνε και σπάνε σχολεία και Πανεπιστήμια και δεν υπάρχουν κυρώσεις ούτε σ΄ αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, ούτε στους γονείς. Υπάρχει ατιμωρησία. Κλέβει ο άλλος και τρώει ένα χρόνο φυλακή κι αυτό συμβαίνει επειδή το ποινικό σύστημα δεν σε τιμωρεί. Εγώ έχω εργαστεί ως ποινικός δικηγόρος και αυτό που θέλω να πω ότι είμαι υπέρ της επιβολής μικρών ποινών. Δηλαδή να μπαίνεις φυλακή και να μην σε ξανακούει άνθρωπος. 

Είμαι εναντίον του ιδιώνυμου των οπαδών. Ποια είναι η διαφορά των οπαδών με τη βία που αντικρίζουμε καθημερινά στην κοινωνία μας. Τι θα κάνουμε, ιδιώνυμο για κάθε ξεχωριστή κατηγορία; Ο νόμος πρέπει να είναι γενικής εφαρμογής για όλους. Εάν κλείσεις το θέμα των οπαδών στην Ελλάδα με το ιδιώνυμο αυτό θα μεταφερθεί στα Πανεπιστήμια. Όταν οι εγκληματίες εισέρχονται στα δικαστήρια να επιβάλλονται ποινές εάν θέλουμε άμεσα αυτά τα φαινόμενα να περιοριστούν. Με μια αλλαγή σε δυο άρθρα θα έχει αποτέλεσμα η δουλειά του δικαστή. Όταν όμως ο νόμος τον περιορίζει, τότε άλλος παίρνει τη θέση του και παριστάνει τον δικαστή. Ως κοινωνία πρέπει να κάνουμε δουλειά σε βάθος και συγκεκριμένα στις οικογένειες, στην παιδεία, αλλά και στα Μ.Μ.Ε. Βλέπω δημάρχους που κάνουν από δέκα φορές ένα πεζοδρόμιο και δεν φτιάχνουν σχολές γονέων για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους.

Οι πολιτικοί φοβούνται το κόστος κι αυτές οι ομάδες κόσμου που φωνάζουν δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία. Στο χέρι της πολιτείας είναι για να σταματήσει η βία. Την ευθύνη των πολιτών την έχει η πολιτεία κι όχι μια ΠΑΕ. Ας θυμηθούμε τι έγινε στην Αγγλία με την Θάτσερ. Οι επιχειρηματίες για να σωθούν πήγαν με την Θάτσερ και η επιλογή τους είχε αποτέλεσμα. Από τότε μέχρι σήμερα το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι το πιο ασφαλές και το πιο ανταγωνιστικό και κερδοφόρο στον κόσμο».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.