Δεν τελείωσε η «δουλειά» του στον ΠΑΟΚ - Η κίνηση Ιβάν με Μπότο δείχνει νέα αρχή

Στέλιος Γρηγοριάδης23 Δεκεμβρίου 2021

«Nα μη σκεφτείτε ότι γέρασε ο Σαββίδης. Εγώ, μέχρι να τελειώσω όλες τις δουλειές μου, δεν θα γεράσω». Το είπε ο Ιβάν σε τηλεδιάσκεψη για την Εδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ, την οποία χρηματοδότησε το δικό του Φιλανθρωπικό Ιδρυμα.

Είναι μια φράση που φανερώνει μια πτυχή της κουλτούρας του, αλλά κυρίως το πάθος του για δημιουργία και το πείσμα του για επιτυχία. Προσωπικά εισπράττω το μήνυμα ότι, όσο ο Θεός τον έχει καλά, ο Ιβάν δεν θα πάψει ποτέ να θέτει στόχους και να προσπαθεί να τους υλοποιεί.

Το ζητούμενο για τον φίλαθλο του ΠΑΟΚ, ο οποίος βέβαια δεν παύει να σέβεται τον Ιβάν για την πολυσχιδή επιχειρηματική και κοινωνική δράση του, αλλά και την τεράστια προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι πώς βλέπει τη “δουλειά” του στον ΠΑΟΚ και τι σκέφτεται για το μέλλον.

Προφανώς, αυτή η δουλειά δεν τελείωσε. Βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που ο πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται κάποια κόπωση. Εχει την αίσθηση, δικαιολογημένα ή όχι, ότι το ενδιαφέρον του για τον ΠΑΟΚ φθίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Γι' αυτό και θέλει να τον ακούσει. Θέλει να του μιλήσει απ' ευθείας. Να απευθυνθεί πάλι σ' αυτόν και να του εξηγήσει ποιο είναι το όραμά του για το αύριο του ΠΑΟΚ. Δεν του αρκούν του οπαδού του ΠΑΟΚ κάποιες έμμεσες αναφορές του Ιβάν σε μια επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους του OPEN, ή σε μια εκδήλωση σαν αυτή στο Α.Π.Θ. Ο παλιότερος Ιβάν διατηρούσε τακτικά άμεση επαφή με τον φίλαθλο κόσμο του ΠΑΟΚ. Ο νεώτερος, όχι. Κι αυτό όχι μόνο δεν αρέσει, αλλά δίνει και τροφή στην ανησυχία.

Θυμάμαι ότι, από τον πρώτο χρόνο της ανάληψης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Σαββίδη, είχα πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός γιατί ο Ιβάν έχει δύο γιους. Οτι, δηλαδή, στην κληρονομιά προς δύο γιους θα περιλαμβάνεται σίγουρα και ο ΠΑΟΚ, πράγμα που, κατά 99%, δεν θα συνέβαινε αν είχε δύο κόρες. Συνεπώς, για πολλά ακόμη χρόνια, ο ΠΑΟΚ θα διοικείται από την πανίσχυρη οικονομικά οικογένεια Σαββίδη κι αυτό μόνο ευχής έργον μπορεί να το θεωρήσει κανείς, αν θυμηθεί τη “μαύρη” περιόδο που προηγήθηκε μέχρι να αναλάβει ο Ιβάν.

Το ίδιο πιστεύω και τώρα. Ωστόσο, δεν αρκούν, όπως αποδεικνύεται, η καλή διάθεση και η οικονομική άνεση. Χρειάζεται, αν μιλάμε για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι σταθερά πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και θα διακρίνεται στην Ευρώπη παίζοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι σωστές κινήσεις για τη στελέχωσή της. Το οποίο σημαίνει καλοί παίκτες σε όλο το βάθος του ρόστερ και καλός προπονητής.

Σ΄αυτόν τον τομέα, μετά τη “χρυσή” διετία 2018-2019, ο ΠΑΟΚ υστερεί. Πάνω που έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άρχισε η υποχώρηση. Γιατί, για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, το να τερματίζει δεύτερος, ή ακόμη και να κατακτά το Κύπελλο, δεν είναι επιτυχία. Αλλωστε, έχει κάθε χρόνο μόνο μία ομάδα να ανταγωνιστεί. Τον Ολυμπιακό. Καμία άλλη. Ούτε είναι επιτυχία, βέβαια, το να μην έχει αξιωθεί ούτε μία φορά να περάσει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, είναι πολύ ευχάριστη η είδηση με την οποία τελειώνει το 2021. Ο ΠΑΟΚ προσλαμβάνει έμπειρο τεχνικό διευθυντή, τον Ζοσέ Μπότο. Φαίνεται ως πρώτο βήμα για μια νέα αρχή. Γιατί είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχει ένας άμεσος συνεργάτης του προπονητή που ξέρει από στελέχωση ρόστερ. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια κίνηση του Ιβάν που δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει αποφασιστικά.

Πρόκριση μεν, ταλαιπωρία δε, λες και είναι υποχρεωτικό...

Ο ΠΑΟΚ πήρε χθες την αυτονόητη πρόκριση στο Κύπελλο, αλλά, λες και είναι υποχρεωτιικό, ταλαιπώρησε πάλι τους οπαδούς του.

Να παίζεις με ομάδα κατώτερης κατηγορίας στην Τούμπα, να προηγείσαι (με αυτογκόλ), μετά όμως να κινδυνεύεις να αποκλειστείς, να στέκεσαι τυχερός γιατί ο αντίπαλος έχει δοκάρι και να “κλειδώνεις” την πρόκριση στις καθυστερήσεις...

Να έχει ο αντίπαλος πέντε φάσεις σε όλο το ματς, να δέχεσαι ένα γκολ ηλίθιο, ως συνήθως, να σε γλιτώνει από το 1-2 το δοκάρι και να κινδυνεύεις ακόμη δύο φορές...

Να μη φαίνεται σε όλο το παιχνίδι καμία διαφορά στη φυσική κατάσταση των παικτών των δύο ομάδων, στην ενέργεια και στην ποιότητα...

Να πανηγυρίζουν όλοι οι παίκτες σου σαν τρελοί το δεύτερο και το τρίτο γκολ, λες και πήραν την πρόκριση από την Μπάγερν και όχι από την έκτη στο Πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, τη Λάρισα...

Σε ποιον αρέσουν αυτά; Σε κανέναν. Οπως δεν άρεσε βέβαια και η άθλια εμφάνιση στο 1-1 του πρώτου αγώνα...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.