«Δεν νομίζω να φτάσουμε στο σημείο του μετατραυματικού στρες»

Metrosport Team21 Μαρτίου 2020

Η Ελίνα Κάζη, ψυχολόγος, έδωσε χρήσιμες συμβουλές στον κόσμο, μέσω του Metropolis 95.5, που αυτό το διάστημα αναγκάζεται να μένει σπίτι λόγω κορωνοϊού.

«Σε πρώτη φάση πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε στο σπίτι μας, σε ένα περιβάλλον με ασφάλεια, δικό μας. Το έχουμε φτιάξει εμείς, δεν είμαστε στην φυλακή» είπε αρχικά και συνέχισε: «Εχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με όσους θέλουμε, μπορεί να μην τους βλέπουμε από κοντά, αλλά λόγω της τεχνολογίας μπορούμε να μιλήσουμε. Επίσης είναι μία καλή περίοδος να δούμε την οικογένειά μας και τα παιδιά μας. Εμείς με τις οικογένειές μας είμαστε οι τυχεροί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι που έχουν στερηθεί το επισκεπτήριο, ενώ άλλοι νοσηλεύονται.»

Σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις υπογράμμισε: «Υπάρχει το μετατραυματικό στρες. Αυτό που συμβαίνει μετά από μεγάλες καταστροφές. Δεν νομίζω, όμως, ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, επειδή δεν έχουμε να στερηθούμε κάτι. Μπορεί να αγχωνόμαστε, αλλά είμαστε στο σπίτι μας.» Μίλησε και για τους ανθρώπους που φεύγουν με προορισμό τα εξοχικά τους: «Αυτή η αντίδραση μόνο ανεύθυνους ανθρώπους χαρακτηρίζει. Αυτό που έχουμε μάθει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπακούν σίγουρα και σε άλλους κανόνες. Θεωρώ, βέβαια, ότι είναι μειοψηφία, είναι άνθρωποι που έχουν αντικοινωνικό προφίλ. Είναι θέμα παιδείας.»

Οσον αφορά τους αθλητές σημείωσε: «Αυτή την περίοδο οι αθλητές θα πρέπει να βρουν κάποιες παραλλαγές. Ισως να κάνουν γυμναστική στο μπαλκόνι τους. Απλώς να μην συναντούν άλλους ανθρώπους. Μπορούν να αθληθούν σε ένα ερημικό μέρος. Ο αθλητής χρειάζεται και ψυχική ισορροπία. Είναι καλό να σκεφτεί αυτό το διάστημα τι προβλήματα αντιμετωπίζει και να τα αναλύσει.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.