Δεν είναι απλός θρίαμβος για τον ΠΑΟΚ, αλλά κλειδί για τη δυάδα

Κώστας Πετρωτός18 Οκτωβρίου 2022

Έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές ότι το χτίσιμο της νέας ομάδας του ΠΑΟΚ στο μυαλό του Λουτσέσκου δεν έχει την ίδια σημασία με αυτή που δίνει μεγάλη μερίδα κόσμου της ομάδας. Για τον Ρουμάνο τεχνικό, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, παρά το νεανικό κορμό, ο ΠΑΟΚ κάνει πρωταθλητισμό και αυτός μεταφράζεται στην κατάκτηση μίας από τις δύο θέσεις που οδηγούν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με αυτούς τους όρους προσεγγίζει ο ίδιας και το τιμ του την φετινή πορεία της ομάδας και αναλόγως σχεδιάζει και το πλάνο του.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, για να μπούμε λίγο στην θέση του Λουτσέσκου, ο Δικέφαλος κατέβηκε χθες στο Καραϊσκάκη με την πλάτη στον τοίχο στον απόλυτο βαθμό. Αν έχανε θα έμενε στους 12 βαθμούς, ακριβώς μισούς από αυτούς που έχει συγκεντρώσει ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός και όλοι μπορούν να αντιληφθούν το κλίμα που θα υπήρχε στο εσωτερικό του συλλόγου.

Με τόση πίεση γύρω από το ρόστερ και με ουκ ολίγη αμφισβήτηση στις επιλογές του 53χρονου τεχνικού σε παίκτες, εύκολα θα μπορούσε να παρουσιάσει μία ομάδα σε κακή ψυχολογικά κατάσταση στο χθεσινό ντέρμπι. Το κάθε άλλο. Ο ΠΑΟΚ έδειξε να είναι πολύ διαβασμένος για το τι τον περίμενε στο χθεσινό παιχνίδι. Μπορεί να του ήρθε ως δώρο το 0-1 από την κακή κεφαλιά του Παπασταθόπουλου (η εκτέλεση του Τσαούση ήταν πάρα πολύ καλή και δεν αποκλείεται να προέκυπτε γκολ ακόμη κι αν δεν παρενέβαινε το κεφάλαιο του Ελληνα στόπερ), αλλά αυτό ισοδυναμεί με εφαρμογή του κανόνα η τύχη πάει με αυτούς που την κυνηγάνε. Η διαχείριση που έγινε είτε όταν ο Δικέφαλος προηγήθηκε στο σκορ, είτε στο διάστημα που δέχθηκε πίεση και μαζί την ισοφάριση από τον Χάμες, δείχνει μία ομάδα έτοιμη για όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι επέστρεψε στο ματς από τα αποδυτήρια μετά την ανάπαυλα, πιο ήρεμη, πιο σίγουρη για τον εαυτό της, κατασταλαγμένη για το τι χρειαζόταν για να πάρει αποτέλεσμα. Και αυτή η εικόνα έφερε φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του προπονητή της.

Αυτό το αποτέλεσμα το έψαχνε από το καλοκαίρι

Ωστόσο, η βαθμολογική σημασία του ντέρμπι έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθότι υπάρχει ακόμη δρόμος στο Πρωτάθλημα, που, μην ξεχνάμε ότι, η τελική ευθεία του έχει και πλέι οφ. Το πιο σημαντικό όφελος ήταν η ψυχολογική τόνωση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ το έψαχνε από το καλοκαίρι, από την μέρα που αποκλείστηκε από την Λέφσκι. Με αυτό το διπλό, τα νέα παιδιά της ομάδας, ο Κοτάρσκι, ο Τσαούσης, ο Κουλιεράκης, ο Ντάντας, ακόμη και ο Νάρεϊ που είναι ένα νέο πρόσωπο στην Τούμπα, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν σε στήριξη. Πολύς κόσμος άρχισε από χθες να βλέπει κάπως διαφορετικά την φετινή ομάδα και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει για την συνέχεια. 

Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι ΜΠΟΡΕΙ να κάνει υψηλές πτήσεις, ότι έχει συγκεκριμένο βαθμολογικό στόχο και αυτό που πρέπει τώρα να κάνει είναι να βγει αλώβητος μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου Έχει μπροστά του πέντε ματς αν νικήσει στα τέσσερα και μείνει αλώβητος στην Αγια Σοφιά θα έχει την ευκαιρία για ανασύνταξη την περίοδο του Μουντιάλ, για ένα πρώτο ταμείο και μαζί την ευκαιρία να κάνει σωστή έρευνα για μεταγραφές τον Ιανουάριο. Ήδη από χθες επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν ακόμη φορ για να δημιουργήσει ανταγωνισμό στην κορυφή της επίθεσης στον Ολιβέιρα (ακόμη κι όταν θα επιστρέψει ο Μπράντον) και να μπορεί να βρει λύσεις στο σκοράρισμα χωρίς να τα περιμένει όλα από τον Νάρεϊ και παίκτες της πίσω ζώνης.

Η δεξιά πλευρά ήταν όλα τα λεφτά, ο Λύρατζης έκανε το ματς της ζωής του

Μιας και αναφερθήκαμε στον Τογκολέζο σκόρερ του δεύτερου τέρματος του ΠΑΟΚ, πρέπει να τονίσουμε ότι η άριστη συνεργασία του με τον Λύρατζη ήταν κομβική για να φτάσει στο διπλό ο Δικέφαλος. Οι δυο τους έκαναν άνω κάτω την αριστερή πλευρά των Αγκιμπού, Ρέαμπτσουκ και από τα πρώτα λεπτά φάνηκε ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα έπρεπε να σημαδέψουν τον Νάρεϊ αν θέλανε να φτάσουν σε ένα δεύτερο τέρμα όπως και έγινε. Ο Λύρατζης αποδείχθηκε ο καλύτερος συμπαραστάτης του, ένας μπακ με τρομερές εύστοχες επιλογές μέσα στο παιχνίδι και ακόμη και στις δηλώσεις του μετά το ματς που πρώτος έσπευσε να αφιερώσει την νίκη στη μνήμη του Σταύρου Σαράφη, εμφάνισε ηγετικά στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το παιδί από όλα τα τμήματα του ΠΑΟΚ που πέρασε υπήρξε αρχηγός και γιατί όχι να μην συμβεί και με την πρώτη ομάδα. Χθες έκανε ματς από εκείνα που ανεβάζουν επίπεδο στην καριέρα ενός παίκτη, καθώς δεν λειτούργησε ως ένας συμβατικός αριστερός μπακ, αλλά ως ένας παίκτης που «ζήτησε» το κάτι παραπάνω και επιθετικά.

Κουλιεράκης και Τσαούσης τον ακολούθησαν, το ίδιο και οι Ντάντας και Κοτάρσκι και ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά τόσο έντονα απέδειξε ότι η νέα του φουρνιά έχει μέταλλο.

Mπήκε στον πόλεμο για την διαιτησία για χάρη του ΠΑΟΚ

Δικαιολογείται κατά συνέπεια η προσπάθeiα του Λουτσέσκου να υπερασπιστεί τα δίκαια του ΠΑΟΚ σε φάσεις με κακή χρήση του VAR, με την πλέον κραυγαλέα να είναι της ανατροπής του Ολιβέιρα χθες που ο Τρεϊμάνις πρώτα έδωσε το πέναλτι (και την κάρτα) σε βάρος του Μπα και στην συνέχεια με την χρήση της τεχνολογίας την πήρε πίσω. Σε έναν πόλεμο δημιουργίας κλίματος που επιχειρείται από τους τρεις μεγάλους του κέντρου, ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να είναι αμέτοχος, γιατί διαπιστώνει ότι η ήπια ως τώρα στάση του εκλαμβάνεται ως αδυναμία και κανείς δεν το εκτιμά. Ο προπονητής του, λοιπόν, σε ρόλο κακού για τους αντιπάλους, βγήκε μπροστά για να προστατεύσει τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ και να προσπαθήσει να ορθώσει ένα τείχος προστασίας στην ομάδα από βολές που κατά καιρούς εξαπολύονται.

Κοντολογίς, ο νέος ΠΑΟΚ στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν για εκείνον, όταν ήταν κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο καιμία ήττα θα μπορούσε να τον ρίξει στο έδαφος και να μην μπορεί να σηκωθεί για καιρό, καταφέρνει να φέρει τα πάνω κάτω να πετύχει το πρώτο διπλό μετά τον Μάρτιο και μάλιστα στη έδρα του σταθερά μεγάλου αντιπάλου του τα τελευταία χρόνια και να στείλει ηχηρό μήνυμα προς τον κόσμο του ότι το νέο ρόστερ αξίζει προσοχής και στήριξης απ’ όλους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.