Δεν έχεις το δικαίωμα να μη σέβεσαι την υγεία των άλλων

Στέλιος Γρηγοριάδης29 Μαρτίου 2020

Αγαπητό Μetrosport.gr,

Μετά και τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση για τον κωρονοϊό, εξακολουθεί να ισχύει ότι πάμε καλά και ότι πρέπει να επιμείνουμε με θρησκευτική ευλάβεια στην τήρηση των μέτρων και των κανόνων υγιεινής.

Στο ερώτημα γιατί πρέπει να επιμείνουμε, χωρίς χαζομαγκιές και ανόητα επαναστατιλίκια, ας απαντήσουμε κάνοντας λιανά αυτά που επιστήμονες μας λένε κάθε μέρα. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα το καταλάβουν άπαντες.

Η καταγραφή των ασθενών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η ακριβής προσέγγιση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων είναι αδύνατη, καθώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που μολύνονται ούτε που το αισθάνονται, ή το ξεπερνούν χωρίς δυσκολία και δεν καταγράφονται γιατί δεν συντρέχει λόγος να σπεύσουν στο νοσοκομείο.

Αυτή είναι η κυριότερη αιτία που ο κορωνοϊός έχει τη δυναμική να εξαπλωθεί πολύ περισσότερο. Αν κάτι προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες σχετικά με την εξάπλωσή του είναι η σε πολύ μεγάλα ποσοστά ήπια μορφή εκδήλωσής του. Ειδικά στα παιδιά, η ασθένεια είναι σχεδόν ασυμπτωματική και πολύ σπάνια ξεπερνά ένα ελαφρύ συνάχι.

Αυτό, λοιπόν, είναι το στοιχείο που διευκολύνει τη μεταδοτικότητά του κορωνοϊού. Ακόμα και οι οργανισμοί εκείνοι που τον νικούν με ευκολία εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα, είναι κανονικότατοι φορείς, απειλώντας, εξίσου με τους βαριά ασθενείς, όλους εκείνους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι όταν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα είναι... «ελαφρώς ή καθόλου μεταδοτικός».

Επιστημονικά, «ήπια» θεωρούνται τα περιστατικά που δεν εκδηλώνουν καθόλου ή παρουσιάζουν απλώς ελαφρά συμπτώματα πνευμονίας. Αυτά είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των άλλων και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Ο λόγος που είναι πιο επικίνδυνα είναι προφανής. Κάποιος, με την υποψία ενός απλού κρυολογήματος, ούτε από τη δουλειά του θα απουσιάσει, ούτε από την όποια κοινωνική εκδήλωση και θα γίνει μεταδότης χωρίς καν να το γνωρίζει. Εν αγνοία του αποτελεί «υγειονομική βόμβα», αφού από τη στιγμή που δεν πρόκειται να πάρει μέτρα προφύλαξης θα «διασπείρει» τον ιό γύρω του.

Ο ίδιος επίσης δεν θα πάει ποτέ στο νοσοκομείο για να καταγραφεί ως κρούσμα. Άρα τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να γνωρίζουμε, όπως λέγαμε και πιο πριν. Και μπορεί να πολλαπλασιαστούν με τρομακτική γεωμετρική πρόοδο αν πάψουμε να προσέχουμε κι αν δεν πειθαρχήσουν οι λίγοι αφελείς ή ασυνείδητοι.

Αγαπητοί, είναι πολύ απλό. Δεν συγχωρείται κανείς να λέει “δεν έχω τίποτε, αισθάνομαι μια χαρά, επομένως δεν πειθαρχώ στα υπερβολικά μέτρα”. Διότι μπορεί όντως να μην έχει τίποτε, μπορεί όντως να αισθάνεται περίφημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά, έστω με λίγες πιθανότητες, ούτε ότι δεν αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, διότι, αν έχει προσβληθεί, διαδίδει τον ιό στους γύρω του. Κι αν δεχτούμε ότι μπορεί κανείς να είναι όσο ελαστικός θέλει με τον εαυτό του, δεν έχει κανένα δικαίωμα να μη σέβεται την υγεία των άλλων.

ΥΓ. Σεβαστείτε τον εαυτό σας, τους αγαπημένους σας και τους συναθρώπους σας

Στέλιος Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.