Δέλλας: «Όλοι δίπλα σε Ζαγοράκη, είχα πει πως όταν φύγει η γενιά του 2004...»

Metrosport Team26 Ιουνίου 2021

Για τις ένδοξες ημέρες τηςΕθνικής Ελλάδος μίλησε ο Τραϊανός Δέλλας. Ο «Κολοσσός» μίλησε για την κατάκτηση του Euro 2004, για το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Τσεχία, για τη σημερινή ομάδα καθώς και για την απόφαση του Ζαγοράκη να αναλάβει την ΕΠΟ

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για το ματς με τη Τσεχία;

«Αν ξαναδείς το παιχνίδι, τα πρώτα 20 λεπτά ήταν πραγματικά δύσκολα για εμάς. Μετά ισορροπήσαμε και στη συνέχεια προς το τέλος πήραν τα ηνία οι Τσέχοι. Αλλά νομίζω πως πραγματικά η κυριαρχία μας ήταν στην παράταση και δεν ξέρω που βρήκαμε τις ψυχικές δυνάμεις.»

Για το τι πέρασε από το μυαλό του τη στιγμή του γκολ με την Τσεχία:

«Τίποτα πραγματικά. Υπάρχει ένα κενό μνήμης από όταν πήρα την κεφαλιά μέχρι που άρχισαν να με αγκαλιάζουν. Οι στιγμές ήταν τόσο έντονες που πραγματικά υπάρχει κενό μνήμης.»

«Από όταν κερδίσαμε τη Γαλλία αρχίσαμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι. Μέχρι πριν τη Γαλλία ήμασταν υπέρ ευχαριστημένοι για ό,τι είχαμε καταφέρει. Κερδίζοντας όμως τη Γαλλία αρχίσαμε να πιστεύουμε «Γιατί όχι;». Μετά τη νίκη με την Τσεχία όμως, στα αποδυτήρια λέγαμε, «δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσουμε».

Για το ποιος τον έβγαλε «Koλοσσό»:

«Ο Ρεχάγκελ με έβγαλε «Κολοσσό». Σαν σήμερα 17 χρόνια πριν, στην ομιλία τακτικής πριν το παιχνίδι. Μου λέει ο Ρεχάγκελ «θέλω να τους βλέπεις όλους από πίσω, έτσι από ψηλά, όπως ήταν ο Κολοσσός.»

«Ο Ότο Ρεχάγκελ ήθελε οι παίκτες του να έχουν παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, Champions League. Με απέκλεισε από το Μουντιάλ 2010 και του το είχα κρατήσει. Είχα παίξει όλο το πρώτο μισό της προκριματικής φάσης και με απέκλεισε στο δεύτερο μισό. Ήμουν στην Ανόρθωση, παίζαμε Champions league. Tην επόμενη χρονιά όμως δεν βγήκαμε και έτσι θεώρησε πως επειδή το Κυπριακό πρωτάθλημα είναι κατώτερο και έπαιζα μόνο εκεί με άφησε εκτός. Του είχα ζητήσει και τον λόγο και μου το εξήγησε.»

«Έβλεπα πως αυτό που διαφέρει η Ελλάδα από το εξωτερικό είναι οι συνθήκες, όχι το ταλέντο. Δεν είχαμε τις συνθήκες. Όταν εμείς μάθαμε το ποδόσφαιρο στο χαλίκι και ο Άγγλος για παράδειγμα στο χόρτο, ήταν η μέρα με τη νύχτα.»

«Το ποδόσφαιρο που παίζαμε τότε σε σχέση με σήμερα έχει αλλάξει πάρα πάρα πολύ. Μπορεί να νομίζουμε ότι ήταν χτες αλλά είναι 17 χρόνια πριν. Βλέπω ματς από τότε και πως έπαιζα εγώ, αν ήμουν εγώ προπονητής δεν θα με έβαζα να παίξω. Ο τρόπος του παιχνιδιού που πλέον θέλω είναι πολύ διαφορετικός.»

«Υπάρχει ένα dvd μετά τον τελικό, όπου το παιχνίδι έχει τραβηχτεί από ψηλά από τις κερκίδες και γινόταν σαν σεμινάριο UEFA και δείχνει την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Πως ήταν στο γήπεδο η ομάδα και τι κινήσεις έκανε ώστε να μην υπάρχει κενός χώρος. Δεν αφήναμε κενό χώρο πουθενά. Για αυτό ήταν και πολύ δύσκολο να διασπαστεί η ομάδα και να φάμε για παράδειγμα γκολ σε μία κόντρα.»

Για το τι κομμάτια από αυτό το παζλ έφυγαν το 2008:

«Δεν έφυγαν πολλά. Αυτό που ίσως έκανε κακό ήταν πως πλέον ήμασταν υποψιασμένοι για το τι θα γίνει εάν βάλουμε ένα γκολ και τα λοιπά. Εγώ όντως ξεκίνησα ιστορία και μάλωσα με τους ανθρώπους της ΕΠΟ σε μία φωτογράφιση. Την ιστορία περισσότερο τη δημιούργησα γιατί δεν ανεχόμουν ως ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής Ευρώπης να μην ξέρουν οι ποδοσφαιριστές οτιδήποτε τους αφορά, σε σχέση με σπόνσορες. Ξαφνικά ήρθαν και μας λένε θα κάνετε μια φωτογράφιση για τον τάδε χορηγό, χωρίς να μας έχουν ενημερώσει. Αυτά τα είχαμε ζητήσει μήνες πριν. Εγώ δεν το ανεχόμουν αυτό. Αισθάνθηκα οτι δεν σέβονται πως αυτή η ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εκεί αντέδρασα εγώ.»

Για το αν σκέφτεται τι θα έκανε ο Ρεχάγκελ σε ένα θέμα που έχει να διαχειριστεί ως προπονητής:

«Ο Ότο άφηνε πολλές πρωτοβουλίες στους παίκτες του. Ήξερε όμως οτι ποτέ δεν θα τον εκθέσουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για έναν προπονητή. Για να γίνει αυτό πρέπει να είσαι σε μία ομάδα πολύ καιρό, για να χτίσεις αυτό που θες. Όταν πας σε μία ομάδα και είσαι 6 μήνες και μετά φεύγεις, δεν μπορείς να το κάνεις. Ο Ότο έμεινε από το 2002 έως το 2010. »

«Είχα πει κάποτε κάτι. Όταν φύγει και ο τελευταίος παίκτης από εκείνη την ομάδα, μπορεί να αλλάξει κάτι προς το χειρότερο. Έτσι και έγινε το 2014 όταν έφυγε ο Καραγκούνης με τον Κατσουράνη μετά το Μουντιάλ. Θεωρώ πως αυτά τα παιδιά κρατούσαν τη «μαγιά» της ομάδας που είχαμε φτιάξει. Όσα παιδιά ερχόταν στην εθνική μπολιαζόταν πολύ γρήγορα. Το να είσαι αρχηγός δεν είναι απλά ένα κομμάτι ύφασμα στο χέρι. Είναι πολλά περισσότερα. »

Για το πως είναι όταν μαζεύεται όλη η ομάδα ξανά μαζί:

«Ο χαβαλές είναι ο ίδιος. Είναι ευλογία που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε για καλούς λόγους. Κάναμε πριν 2 χρόνια το επετειακό ματς με την Πορτογαλία. Θέλαμε να πάμε στην εθνική γιατί περνούσαμε καλά εκεί και αυτό βοήθησε.»

Για τη σημερινή εθνική:

«Βλέπω πως τα παιδιά περνάνε καλά που είναι εκεί και αυτό πρέπει να το κρατήσουν. Να περιορίσουν όσο γίνονται τα λάθη τους και παιχνίδι με το παιχνίδι να ζητάνε παραπάνω πράγματα.»


Για την απόφαση του Ζαγοράκη να γίνει ο πρόεδρος της ΕΠΟ:

«Ναι συμφωνώ με αυτή την απόφαση. Είχαμε δοκιμάσει τα πάντα. Κάτι που δεν είχαμε δοκιμάσει είναι να μπουν παιδιά από το ποδόσφαιρο στην ομοσπονδία και εύχομαι πραγματικά να πετύχει. Είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που το αγαπάει και θέλει να δει μια αλλαγή. Σε αυτή την ελπίδα πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα.»

Για το αν έχει ονειρευτεί να είναι προπονητής στην εθνική:

«Όχι δεν το έχω ονειρευτεί. Είναι μια πολύ τιμητική θέση για τον οποιονδήποτε. Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου. Ο άνθρωπος που είναι πλέον προπονητής είναι περισσότερο εκλέκτορας. Δεν προπονεί τόσο την ομάδα ή περνάει τόσο τη φιλοσοφία του.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.