Δείχνει να ταιριάζει στον ΠΑΟΚ πιο πολύ το 3-4-3, αλλά οι παίκτες κάνουν τους προπονητές και τα συστήματα...

Στέλιος Γρηγοριάδης24 Απριλίου 2021

Αγαπητή Μetrosport

Eύκολα βγάζουμε συμπεράσματα ξεχνώντας ότι στο ποδόσφαιρο όλα είναι σχετικά και τίποτε νομοτελειακό. Για να συμβεί κάτι, από την επίτευξη ενός γκολ μέχρι την κατάκτηση ενός τίτλου, πρέπει να συντρέξουν πολλοί παράγοντες. Το ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα σπορ, είναι γοητευτικό επειδή μοιάζει με τη ζωή. Είναι μικρρογραφία της.

Για τον ΠΑΟΚ, έσπευσαν οι “ειδήμονες” να αποφανθούν ότι οι δύο νίκες επί του Ολυμπιακού και του Αρη οφείλονται στην αλλαγή της διάταξης σε 3-4-3. Οι πιο... φιλοσοφημένοι επικρίνουν τον Γκαρσία γιατί άργησε να ξυπνήσει και να αντιγράψει τη συνταγή που εφάρμοσε ο Αμπελ Φερέιρα. Γι' αυτούς το γεγονός ότι το ρόστερ που είχε ο Φερέιρα ήταν εντελώς διαφορετικό από το ρόστερ που έχει ο Γκαρσία αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια. Οπως και το γεγονός ότι ο ένας από τους τρεις στόπερ του Γκαρσία, ο Βιειρίνια, δεν είχε περάσει καν από το μυαλό του Φερέιρα...

Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο η παρουσία-έκπληξη του Βιειρίνια σε θέση δεξιού στόπερ (και, μάλιστα, σε ρόλο λίμπερο, ουσιαστικά) όσο αυτή καθ΄εαυτή η λειτουργία του σχηματισμού που ξαφνικά επέλεξε ο Γκαρσία. Μια λειτουργία που κρίνεται αποτελεσματική αφού προέκυψαν οι δύο νίκες, αλλά αποτελεσματική αποδείχτηκε επειδή όλοι οι παίκτες την υπηρέτησαν όπως έπρεπε και όχι επειδή απλά υπήρχαν τρεις πίσω, τέσσερις στο κέντρο και τρεις μπροστά.

Ας μην ηρωποιούμε τους προπονητές, ούτε να τους καταδικάζουμε, ανάλογα με την αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών. Οι παίκτες παίζουν και από αυτούς εξαρτώνται, σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό, τα πάντα. Το λένε και οι ίδιοι οι προπονητές. Οι φθασμένοι. Αυτοί που δεν έχουν ανάγκη να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως επιστήμονες: “Οι παίκτες κάνουν τους προπονητές, οι παίκτες τα συστήματα, οι παίκτες τις διατάξεις”. Η βγάζουν, δηλαδή άχρηστους τους προπονητές και τις στρατηγικές τους, ή τους δικαιώνουν και δείχνουν ότι ήταν σοφές οι εντολές που τους έδωσαν.

Στο ρεζουμέ: Ο ΠΑΟΚ πήρε δύο νίκες γιατί βρήκε τρόπο να σκοράρει και δεν εφηύρε κάποια από τις γνωστές φετινές σαχλαμάρες για να δεχτεί γκολ. Νίκησε και στα δύο ντέρμπι επειδή είχε περισσότερους διακριθέντες από τους υστερήσαντες (αν είχε υστερήσαντες), ενώ στα ματς που έχασε, εκτός ελάχιστον εξαιρέσεων, συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Συνεπώς από τους παίκτες εξαρτάται τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ στα υπόλοιπα πέντε ματς των πλέι οφ, αλλά και στο Κύπελλο. Μπορεί να τους ταιριάζει περισσότερο το 3-4-3, αλλά αυτό δεν αρκεί. Και με τον Φερέιρα είχε εφαρμοστεί, αλλά τότε φαινόταν ότι λίγοι από αυτούς μπορούσαν να ανταποκριθούν. Τότε όλος ο κόσμος κατηγορούσε τον Φερέιρα που επέμενε σ' αυτή τη διάταξη, λες και ο κάθε Φερέιρα μπορεί να φταίει επειδή ο κάθε Μιχαηλίδης σκοράρει σε βάρος της ομάδας του με τακουνάκι. Ο Ποροτογάλος είχε εμμονές, είχε κολλήματα, δεν μπορούσε να εμπνεύσει τους παίκτες, είχε γενικά πολλά κουσούρια, αλλά τις γκάφες μέσα στο γήπεδο δεν τις έκανε αυτός, όπως δεν τις έκανε και ο Γκαρσία, που λίγο έλλειψε να αποφασίσουν κάποιοι ότι είναι άχρηστος και τώρα αρχίζουν να αλλάζουν γνώμη...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.