Χρυσόγονος: «Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις»

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2022

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ο γνωστός συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη δολοφονία του Άλκη και το θέμα με την απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε:

Για τη δολοφονία του Άλκη: «Είμαι συγκλονισμένος από τη δολοφονία του 19χρονου συνανθρώπου μας. Είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος για λόγους αθλητικών φρονημάτων εν έτει 2022. Είναι ασύλληπτο».

Για την ατιμωρησία: «Έτσι είναι και τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις. Την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. την επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση. Οι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται τακτικά και πανελλαδικά. Υπάρχουν καταγγελίες - αν θυμάμαι - του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ ότι οι οργανωμένοι ο πουλάνε ναρκωτικά και προστασία. Έγινε καμία διερεύνηση; Καμία έφοδος; Δεν νομίζω. Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε ότι θέλουμε έναν νόμο: να εφαρμόζονται οι υπάρχοντες νόμοι. Είδατε να εφαρμόζεται ο νόμος για τις εγκληματικές οργανώσεις; Κάποτε οι οργανωμένοι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έδωσαν ραντεβού σε αγώνα βόλεϊ γυναικών και σκοτώθηκε κόσμος. Ο ορισμός της εγκληματικής οργάνωσης. Είδατε να έγινε κάτι; Είναι σε πρώτη φάση θέμα εισαγγελικών αρχών. Κυρίως, όμως, είναι θέμα πολιτικής ευθύνης των κυβερνήσεων . Ώστε να δώσουν εντολές για τακτικούς ελέγχους. Θα έπρεπε να απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Υπάρχει νόμος ότι αν ένα σωματείο εκτρέπεται του σκοπού του, διαλύεται. Είδατε να διαλύεται κανένας σύνδεσμος; Οι σύνδεσμοι που έδωσαν το ραντεβού τότε διαλύθηκαν;»

Για την κωλυσιεργία της απονομής δικαιοσύνης: «Θα έπρεπε η ποινική δικαιοσύνη να επιβάλλεται σε πιο σύντομους χρόνους και να έχει περισσότερες συνέπειες. Δεν γίνεται να πας ισόβια και να βγαίνεις σε 10 χρόνια κάνοντας και εργασίες μέσα στη φυλακή. Στον ευρωπαϊκό χώρο λένε ότι η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο αριθμητικό μέσο όρο κρατουμένων από τα αλλά ευρωπαϊκά κράτη. Δεν υπάρχουν θέσεις στις φυλακές. Απολύονται κρατούμενοι για διάφορα εγκλήματα. Το κράτος δε θέλει να δαπανήσει χρήματα για φυλακές. Λένε για να μην υπάρχουν απάνθρωπες συνθήκες αλλά υπάρχουν. Η καθυστέρηση οφείλεται διότι δυσλειτουργεί η διοίκηση και γίνεται ένα υποκατάστατο μπαμπούλα. Έτσι όχι μόνο δεν εκτελείται η νομοθεσία και δεν εκδικάζονται σε εύλογο χρόνο οι υποθέσεις και να επιβάλλονται ποινές που να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα. Οι έφοδοι στους συνδέσμους έπρεπε να γίνονται σε ανύποπτα χρονικά σημεία. Όχι τώρα που έγινε η δολοφονία αλλά σε χρονικό σημείο που δεν το περιμένει κανείς».

Αν ήρθε η ώρα για λήψη αποφάσεων: «Στα χρόνια του Μεσοπολέμου υπήρχε ένα κοροϊδευτικό ρητό: Ζητώ η πατρίς, στην Ελλάδα κάθε θαύμα διαρκεί ημέρες τρεις. Στο παρελθόν υπήρχε ο νόμος Ορφανού. Σε περίπου ένα μήνα έμπαινες φυλακή. Ήταν λίγο υπερβολικός. Καλώς δεν υπήρχε αναστολή και εξαγορά ποινής. Έπρεπε να υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση. Στον αθλητική βία μιλάμε για συλλογικότητες, μιλάμε για ενδεχόμενο αντεκδίκησης. Στο πλαίσιο ότι το θύμα είχε την ιδιότητα του φίλου του μιας ομάδας. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο γιατί υπάρχει ενδεχόμενο διαδοχικών συγκρούσεων και εγκλημάτων».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.