Χρυσόγονος για τα μέτρα: «Από ένα σημείο και μετά τίθεται θέμα συνταγματικών δικαιωμάτων»

Metrosport Team13 Απριλίου 2020

Ο Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής, κατέθεσε την άποψή του μέσω του Metropolis 95.5 για το οικονομικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τον κορωνοϊό και τόνισε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμόζονται επ' αόριστον.

«Γράφω το επόμενο βιβλίο μου με θέμα το κράτος ως μορφή οργάνωσης των ανθρώπινων κοινωνιών. Τι είναι το κρατικό φαινόμενο» είπε αρχικά και συνέχισε μιλώντας για την κρίση της πανδημίας: «Η κρίση βρίσκεται ακόμη στην αρχή, οπότε ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για μαθήματα απ' αυτή την κρίση. Εάν δεν βρεθεί γρήγορα εμβόλιο, ώστε να μπορέσει να ελέγχθει, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι ανυπολογιστες. Μεταβολές που ούτε τις φανταζόμαστε.

Όπως όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση το 2008 δύσκολα κάποιοι φανταζόντουσταν τι θα επακολουθήσει για την Ελλάδα, έτσι και τώρα. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι τα μέτρα δεν μπορούν να παραταθούν επ' αόριστον, θα μιλήσω με την ιδιότητα του συνταγματολόγου, γιατί τίθεται και θέμα συνταγματικών δικαιωμάτων. Σαφώς και υπάρχει ανωτέρα βία, όπως το δικαίωμα στην ζωή και στην υγεία, αλλά υπάρχει και η ελεύθερη μετακίνηση και η οικονομική ελευθερία, που όχι μόνο έχουν περιοριστεί στο έπακρο, αλλά σχεδόν τα στερούμεθα.»

Για τις οικονομικές επιπτώσεις υπογράμμισε: «Το 24% των συμπολιτών μας, διάβασα σε μία έρευνα, δεν έχουν τίποτα πλέον. Σκεφτείτε τι θα γίνεται σε άλλες χώρες. Άρα περισσότερο είναι θέμα κοινής λογικής. Θα αναγκαστούν οι Κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα παρά το γεγονός ότι εγκυμονεί κινδύνους να αναζωπυρωθεί ο ιός. Αλλά κινδυνεύουμε να πεθάνουμε και από ασιτία. Η Ευρώπη ήδη εκφράζει μία αλληλεγγύη αλλά δεν φτάνει αυτό, κάνουμε εικασίες, αλλά με μία τάξη μεγέθους αν βρεθεί μέσα στο καλοκαίρι το εμβόλιο και επανέλθει η οικονομική κανονικότητα θα μιλάμε για μία ύφεση της τάξης του 20%, που είναι τρομακτικό νούμερο.

Σκεφτείτε ότι στην οικονομική κρίση έίχαμε συνολική απώλεια 25% σε πέντε χρόνια και τώρα σε ένα χρόνο 20%. Τα μέτρα που εξήγγειλε το Eurogroup είναι περίπου το 4% και το 5%, είναι σαν να έχεις έγκαυμα και βάζεις αλοιφή. Δεν είναι άπειρα τα λεφτά, άρα που θα βρεθούν; Ούτε η Σουηδία, ούτε η Γερμανία έχουν άπειρα. Οι οικονομίες του Βορρά είναι πιο δυνατές και βεβαίως οι μεσογειακοί είμαστε συνεχώς στο δώσε.

Αυτό, όμως, είναι περιορισμένο διότι δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η αίσθηση του εμείς δεν υπάρχει όσο θα έπρεπε και αυτό θέτει όρια στην αλληλλεγύη. Η κατάσταση ήταν προβληματική στον ευρωπαϊκό χώρο. Εχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μετά το brexit, από την άλλη μεριά όμως έχει την χρησιμότητά της γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ μικρά, ακόμη και οι Γερμανοί δεν μπορούν μόνοι τους. Ολοι μαζί, αντιθέτως, έχουμε φωνής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε.»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.