Χρήστος Ζαμπούνης: Το σαβουάρ βιβρ του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Χρύσανθος Δοβλέτογλου21 Φεβρουαρίου 2020

Ενας από τους ανθρώπους που πάντα έβλεπαν την καθημερινότητα του ΠΑΟΚ από μία διαφορετική οπτική είναι ο συγγραφέας, Χρήστος Ζαμπούνης. Ενόψει, λοιπόν, του κυριακάτικου παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, που, ειδικά, φέτος έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και ως λάτρης του σαβουάρ βιβρ η άποψή του, τόσο για τον κόσμο που θα κατακλύσει την Τούμπα, όσο και για την ομάδα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- γιατί κατά την γνώμη του τα τελευταία χρόνια η συμπεριφορά των ΠΑΟΚτσήδων έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, ενώ χαρακτήρισε «εγγύηση» την παρουσία του Γερμανού, Στίλερ, στο ντέρμπι και αναρωτήθηκε γιατί κάποιοι δεν θέλουν το VAR...

«Για πολλά χρόνια, να μην πω δεκαετίες, οι έννοιες του σαβουάρ βιβρ και του ΠΑΟΚ, ας το πούμε κομψώς, δεν ήταν ιδιαιτέρως συμβατές. Λίγο τα υβριστικά συνθήματα, λίγο τα επεισόδια, λίγο η συνεχής μίρλα των οπαδών μας δημιουργούσαν μία εικόνα στην ελληνική αλλά και στην διεθνή κοινή γνώμη ελλείψεως καλών τρόπων, όσο καλύτεροι τρόποι μπορούν να υπάρχουν σε ένα γήπεδο» είπε αρχικά στο Metrosport.gr και συνέχισε:

«Βεβαίως, το ποδόσφαιρο είναι συνέχεια του πολέμου. Και δεν περιμένει κανείς σε αυτό το άθλημα ο αντίπαλος να σε αντιμετωπίσει όπως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε μία δεξίωση. Είχα την ιδέα και το είχα συζητήσει τότε με τον πρόεδρο, Θοδωρή Ζαγοράκη, να γράψω ένα βιβλίο «το σαβουάρ βιβρ του ΠΑΟΚτσή», θέλοντας να συντελέσω στην βελτίωση των τρόπων των ΠΑΟΚτσήδων.

Ξεκίνησα, λοιπόν, με ενθουσιασμό να το γράφω και θυμάμαι ότι πρότεινα να μην βρίζουν την μητέρα του προέδρου της αντιπάλου ομάδας και του διαιτητή, αλλά παρά τον ενθουσιασμό δεν κατάφερα να φτάσω στην δεύτερη σελίδα... Ο λόγος; Η πραγματικότητα. Μπορεί, έτσι, κανείς να φανταστεί την έκπληξη μου την τελευταία τριετία, που πηγαίνω σποραδικώς στην Τούμπα, με την μεταμόρφωση που έχει επέλθει στην συνθηματολογία, αφού τα εγκωμιαστικά για την ομάδα συνθήματα υπερτερούν των υβριστικών.

Παρακολουθώντας, λοιπόν, ακόμη και ο πιο καχύποπτος απέναντι στον ΠΑΟΚ παρατηρητής, τους εντός έδρας αγώνες του, δικαίως μπορεί να χαρακτηρίσει την Τούμπα εκκλησία. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά την γνώμη μου στις επιτυχίες και στους τίτλους, διότι υβρίζει, φωνάζει και γκρινιάζει ο αδύνατος. Και ο ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα είναι δυνατός.

ΥΓ. Θα ηθελα να αποφύγω να ρίξω λάδι στη φωτιά, ελπίζοντας ότι η δηλητηρίαση της έως τώρα νικηφόρου πορείας της ομάδος θα λάβει τέλος με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Επίσης, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την διαιτησία, αποτελεί εγγύηση η επιλογή του πολύπειρου Γερμανού διαιτητή, Στίλερ, καθώς και η παρουσία του VAR που αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί ορισμένοι δεν το επιθυμούν. Η μάλλον αντιλαμβάνομαι το γιατί...»

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 90 χρόνια του Δικεφάλου, θυμίζουμε, ότι είχε νιώσει την ανάγκη να γράψει το βιβλίο «ΠΑΟΚ αφού», που προσεγγίζει «το ασίγαστο πάθος και τις ανησυχίες του λαού της ομάδας και περιλαμβάνει ιστορία, ύμνους, συνθήματα, ανέκδοτα, τον ΠΑΟΚ στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, στη δημοσιογραφία, σε ένα πόνημα με εγκυκλοπαιδικό πνεύμα αλλά και χιουμοριστική διάθεση», όπως τονίζει ο ίδιος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.