Κραυγή αγωνίας από Χρήστο Σαββόπουλο: «Εχουμε πόλεμο - Δε φτάνουν οι κλίνες»

Στέφανος Αβραμίδης03 Νοεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Στην Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ, Χρήστος Σαββόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Διαβάστε τις δηλώσεις του:


Για τα κρούσματα:

«Από τα 200 περιστατικά που ήρθαν ως ύποπτα με συμπτώματα, βρέθηκαν 30 θετικοί, στην ήδη επιβαρημένη κλινική που υπάρχουν 60. Όπως καταλαβαίνετε κοντεύουμε τους 100 που έχουν κορωνοϊό. Ήδη, η πτέρυγα που υπάρχει στην Αγίου Δημητρίου, έχει εκκενωθεί και λειτουργεί ως χώρος για περίθαλψη του ιού. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το νοσοκομείο χώρο μόνο για τον κορωνοϊό. Θεωρώ ότι η ώρα της προσευχής έχει φύγει και έχει έρθει η ώρα της σοβαρής και έγκριτης τοποθέτησης». 

Για το πόσους ακόμα ασθενείς μπορούν να δεχθούν:

«Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 18 έτη. Αυτοί, χρειάζονται θάλαμο νοσηλείας. Υπάρχει, μέριμνα, σχέδιο και πλάνο. Σε κάποιες μέρες θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και υγρασία. Θα έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα. Πού θα πάνε όλοι αυτοί; Θα πρέπει να ερωτηθούν οι φορείς και τα θεσμικά όργανα. Υπάρχει πανικός. Ήρθε και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, μετά ήρθε νέα απόφαση υπουργική που επιβάλλει lockdown. Μετά ήρθε η απόφαση της περιφέρειας που επιβάλλει κλείσιμο των σχολείων. Είναι πόλεμος που δεν διαρκεί μια εβδομάδα. Είναι μηνών και υπάρχουν απώλειες εκ των έσω. Υπάρχουν γιατροι, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό που βρίσκεται σε καραντίνα. Πρέπει να εφοδιαστούμε με έμψυχο δυναμικό».

Πόσο αντέξει  ακόμα το σύστημα :

«Θα το δείξει το σύστημα. Υποθετικά δεν μπορούμε να δώσουμε νούμερα. Αν πειθαρχήσει ο κόσμος και τηρηθούν τα μέτρα θεωρώ ότο το σύστημα θα αντέξει, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο. Όλα τα νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει κλινικές κορωνοϊού. Όλα έχουν δομή για ασθενείς με τον ιό και αν αντέξει το σύστημα θα εξαρτηθεί με το κατά όσο θα παραμείνουμε εμείς υγιείς αλλά και εσείς που είστε έξω».

Για τις ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, αλλά και στην πόλη:

«Εμείς στο ΑΧΕΠΑ είχαμε 15, και στις 10 έχουν καλυφθεί τα κρεβάτια. Υπάρχει πληρότητα παρά ένα με δύο κρεβάτια. Στην Αθήνα έχω ακούσει ότι φτάσαμε το 60% σε πληρότητα. Εδώ είναι πολύ παραπάνω. Θα πρέπει ο γιατρός να φτάσει σε σημείο να αποφασίσει ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι. Είναι τρομακτικό το δίλημμα και αντιλαμβάνεστε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχε παρθεί η απόφαση να απαγορευτεί η παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο. Βλέπω πόλεμο, είναι εμπόλεμη κατάσταση. Το έχω μεταφέρει σε όσους συνομιλώ, Με πανικό με παίρνουν συνάδελφοι από τον ιδιοτκό χώρο και μου ζητάνε να μεταφερθούν σε εμάς οι ασθενείς τους». 

Τέλος, για όσους αμφισβητούν τον κορωνοϊό: 

«Δεν μπορώ να τους κάνω ανοικτή πρόσκληση να έρθουν στο νοσοκομείο μας. Απαγορεύεται δια ροπάλου να πλησιάσει κάποιος. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να αισθανθεί ο κόσμος ασφαλής, αλλά θα πρέπει να κάνουν και αυτοί το μίνιμουν ώστε να τηρήσουν αυτά που πρέπει». 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.