Χριστοδουλόπουλος: Ένας «τρελός» που λατρεύεις και μισείς ταυτόχρονα

Παναγιώτα Χαλκιά06 Φεβρουαρίου 2023

Είναι ένας παίκτης που αβίαστα θα τον λατρέψεις και ευκολότερα θα τον «μισήσεις». Κέρδιζε τα πάντα λόγω της «τρέλας» του και χάρη σε αυτή συχνά τα έχανε. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι μια ιδιαίτερη μορφή των ελληνικών γηπέδων. Γνωρίζει καλά πώς να δίνει το ρυθμό αλλά και να λειτουργεί ως «μπαρούτι» για την κερκίδα.

Ξεχωρίζει για το ποδοσφαιρικό του θράσος και την τεχνική του κατάρτιση. Γνωρίζει πως να ξεσηκώνει την κερκίδα, η οποία άλλοτε τον επιβραβεύει και άλλοτε του «τα ψέλνει». ». Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα των πέντε μεγάλων ομάδων του πρωταθλήματος. Έχει περάσει από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό ενώ συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στο «Κλεάνθης Βικελίδης» μέχρι το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

ΠΑΟΚ: Ένα γυαλί που ράγισε νωρίς και δεν κόλλησε ποτέ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης τον είδε σε ένα παιχνίδι Μικτών Ομάδων των Ενώσεων και τον ξεχώρισε. Εισηγήθηκε την άμεση απόκτηση του αλλά δεν πρόλαβε να τον χαρεί αφού αποχώρησε από την ομάδα. Τον Μάιο του 2005 έκανε το ντεμπούτο του με τα «ασπρόμαυρα» σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Λίγους μήνες μετά πετυχαίνει και το πρώτο του γκολ στο ματς με τον Ιωνικό στην Τούμπα (6-1).

Το τέρμα που θα του μείνει αξέχαστο, όμως, είναι εκείνο στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη. Όχι για το τρόπο που ήρθε αλλά γιατί μέρες πριν τη σέντρα του παιχνιδιού, βρέθηκε σε ένα καφενείο και μια παρέα φίλων των «κιτρίνων» άρχισε να τον πειράζει λέγοντας του ότι η ήττα ήταν σίγουρη. Ο ίδιος προτίμησε να απαντήσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο σκοράροντας το δεύτερο γκολ του Δικεφάλου και ανεβαίνοντας στα κάγκελα για να πανηγυρίσει μαζί με τους φιλάθλους. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Το καλοκαίρι του 2006 οι σχέσεις του με το σύλλογο και, κυρίως, με τους οπαδούς διαταράχθηκαν και δε βελτιώθηκαν ποτέ. Εκείνο το καλοκαίρι η Λίβερπουλ τον κάλεσε για δοκιμή. Χωρίς να πάρει την έγκριση του Δικεφάλου ταξίδεψε στην Αγγλία, μίλησε με τον Ράφα Μπενίτεθ και ο Στίβεν Τζέραρντ τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των «κόκκινων». Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με πρόταση στα χέρια του αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν απογοητευτεί από τη συμπεριφορά του και δεν την έκαναν δεκτή. Ο παίκτης προσπάθησε να κερδίσει την ελευθερία του στις δικαστικές αίθουσες και ο Δικέφαλος διέκοψε το συμβόλαιο του για έξι μήνες.

Στα 20 του χρόνια βρέθηκε στην πιο δύσκολη φάση της καριέρας του αφού οι οικονομικές απολαβές διακόπτονται και το μέλλον του είναι αμφίβολο. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ αρνείται να τον παραχωρήσει και ο ίδιος έξι μήνες μετά επιστρέφει. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ για εκείνον και βελτιώθηκε μετά από παρέμβαση του Θόδωρου Ζαγοράκη και τη δημόσια συγγνώμη του ίδιου. Το γυαλί, όμως, είχε ραγίσει. Μπορεί να έγινε δεκτός και πάλι στις τάξεις της ομάδας αλλά ο κόσμος δεν τον συγχώρεσε ποτέ. Μάλιστα, στην Τούμπα σηκώθηκε πανό που έγραφε: «Οικοδόμε, γύρνα στο Λίβερπουλ», ενώ μια μερίδα οπαδών δε δίστασαν να τον ειρωνευτούν ζητώντας του να τους υπογράψει πάνω σε μια φανέλα του αγγλικού συλλόγου.

Η ατάκα που θα μείνει αξέχαστη σε αυτή την ιστορία και του έχει χαρίσει και το προσωνύμιο «οικοδόμος» είναι εκείνη που φαίνεται πως είπε στους ανθρώπους της ομάδας όταν αρνήθηκαν να τον στείλουν στην Αγγλία και του ζήτησαν να παραμείνει. «Καλύτερα να πάω στην οικοδομή, παρά να παίξω ξανά μπάλα στον ΠΑΟΚ». Ο ίδιος, πάντως, αρνείται ότι μίλησε υποτιμητικά για τον σύλλογο ξεκαθαρίζοντας ότι: «Σε μια συζήτηση που είχα με τον Κώστα Ορφανό, απλά του είπα πως είμαι έτοιμος να πάρω το ρίσκο. Και αν δε μου βγει και καταστραφώ δεν έχω πρόβλημα να δουλέψω στις οικοδομές». Μετά την επιστροφή του, παρέμεινε κάτοικος Τούμπας για ενάμιση περίπου χρόνο. Συνολικά κατέγραψε 63 συμμετοχές και 10 γκολ με τα «ασπρόμαυρα».

Παναθηναϊκός: Δώρο του Πατέρα

Ο Χριστοδουλόπουλος αφήνει τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ και μετακομίζει στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Η θητεία του στο «τριφύλλι» δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Δεν κατάφερε να κολλήσει ποτέ με την ομάδα καθώς, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, οι προπονητές προσπάθησαν να τον βάλουν σε καλούπι. Αποχωρεί τον Ιανουάριο του 2013 χωρίς να δείξει το 100% των δυνατοτήτων του.

Στην καριέρα του στους «πράσινους» ξεχωρίζει το νταμπλ τη σεζόν 2009-2010, το «πράσινο» αυτοκίνητο και το ...μαλλί. Όταν ο Λάζαρος συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό, ο Νίκος Πατέρας, που του είχε αδυναμία, του είχε τάξει ένα «πράσινο» αγωνιστικό αυτοκίνητο, αν κατάφερνε να πάρει φανέλα βασικού. Η υπόσχεση του έγινε πράξη όταν ο Έλληνας μέσος ήταν από τους κορυφαίους της νίκης του «τριφυλλιού» επί του Ολυμπιακού στο Ολυμπιακό Στάδιο με δύο γκολ του Σισέ.

Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του νταμπλ «τα ακούει« από τον κόσμο αλλά φροντίζει να δώσει απαντήσεις εντός γηπέδου. Στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ξάνθη κάνει την καλύτερη εμφάνιση του με τα «πράσινα», σκοράρει δύο γκολ και στο δεύτερο πέφτει στο έδαφος, σφίγγει τις γροθιές του, και φωνάζει «έτσι, με αυτό το μαλλί, σας γ@μ@ω».

Μια στάση στην Ιταλία

Άφησε πίσω του το «τριφύλλι» και δοκίμασε τις δυνάμεις του στο ιταλικό πρωτάθλημα. Τρία χρόνια αγωνίστηκε στη Serie A με τα χρώματα των Μπολόνια, Σαμπντόρια και Ελλάς Βερόνα. Απέκτησε εμπειρίες, ωρίμασε και είχε όλα τα χαρακτηριστικά να γίνει πλέον ηγέτης.

ΑΕΚ: Επιστρέφει και στέφεται πρωταθλητής

Το 2016 επιστρέφει στην Ελλάδα και υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ. Δύο χρόνια έμεινε στην Ένωση και την οδήγησε στην κορυφή. Το 2018 αποτέλεσε ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας και ένας από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος. Το εντυπωσιακό γκολ εναντίον του Ολυμπιακού, το γκολ στο κύπελλο, το ψαλιδάκι στη Λάρισα είναι μόνο λίγες από τις όμορφες στιγμές που χάρισε στο λαό της Ένωσης. Οι σχέσεις του με την ομάδα διαταράσσονται το καλοκαίρι και οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες αφού αποφασίζει να βγάλει τα «κίτρινα» και συμφωνεί με την αγαπημένη του ομάδα. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό αποτέλεσε το σήριαλ του καλοκαιριού και έληξε στα δικαστήρια, όπου οι «ερυθρόλευκοι» και ο ίδιος δικαιώθηκαν.

Ολυμπιακός: Σαν στο σπίτι του

Ένα όνειρο πραγματοποιείται. Φορά τη φανέλα της ομάδας που υποστηρίζει από μικρό παιδί. Από τις πρώτες του εμφανίσεις δείχνει ότι ζει στο έπακρο κάθε δευτερόλεπτο με την «ερυθρόλευκη». Γίνεται ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και μάλιστα, ο φακός τον «πιάνει« να τραγουδά τον ύμνο της ομάδας στο Ζέεφελντ και να παρακινεί και τους συμπαίκτες του να το κάνουν. Το πρώτο εξάμηνο ήταν εντυπωσιακό καθώς σημείωσε εννέα γκολ σε 26 παιχνίδια αλλά η ρήξη χιαστού που υπέστη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του. Συνολικά κατέγραψε 34 συμμετοχές, 10 γκολ και δύο ασίστ.

Ατρόμητος και Κύπρος

Ο Χριστοδουλόπουλος αναζητούσε μια ομάδα που θα του δείξει εμπιστοσύνη και θα τον βοηθήσει να γυρίσει το διακόπτη μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο Ατρόμητος του έδωσε αυτό που έψαχνε, όπως δήλωσε και ο ίδιος, και καταγράφει 26 συμμετοχές και τέσσερα γκολ στον ένα χρόνο παρουσίας του στο Περιστέρι.

Με καθυστέρηση ενός χρόνου (ο Απόλλων Λεμεσού είχε ενδιαφερθεί για εκείνον πριν υπογράψει στον Ατρόμητο) ταξιδεύει στην Κύπρο και εντάσσεται στο δυναμικό της Ανόρθωσης. Μπορεί να μην άρχισε ιδανικά την πορεία εκεί αλλά έγινε ο άνθρωπος των ντέρμπι καθώς σκόραρε απέναντι σε ΑΠΟΕΛ (τρία γκολ), Απόλλωνα Λεμεσού (ένα γκολ) και Πάφο (δύο γκολ), οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Europa Conference League με δύο γκολ στο 3-1 επί της Χάποελ Μπερ Σεβά ενώ σημείωσε και ένα υπέροχο γκολ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα από τα 50 μέτρα στο παιχνίδι με τη Γάνδη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.