Η διαχείριση της πανδημίας σε Σουηδία, Ιταλία και Γερμανία

Metrosport Team19 Δεκεμβρίου 2020

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά συνεχίζει να προκαλεί μεγάλο αριθμό μολύνσεων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και νεκρών σε όλη την Ευρώπη, με συνέπεια όλες οι χώρες να διατηρούν ή και να ενισχύουν ενόψει των εορτών και του Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στη Γερμανία, ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτιμά ότι το τρέχον σκληρό lockdown στη Γερμανία θα πρέπει να παραταθεί και «μετά τον Ιανουάριο».
Κάνει έκκληση για αυστηρό περιορισμό των συναντήσεων τα Χριστούγεννα ώστε "να μπορέσουμε να συναντήσουμε τον επόμενο χρόνο τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Εάν όλοι τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, θα επιτύχουμε τον στόχο (του τερματισμού του lockdown) το νωρίτερο έως τις 20 Ιανουαρίου. Σίγουρα όμως αυτό θα γίνει αργότερα. Ο σημερινός υψηλός αριθμός μολύνσεων θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο αριθμό θανάτων σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να παρατείνουμε το lockdown πέραν του Ιανουαρίου», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στο έλεος του κορωνοϊού και πάλι η Ιταλία

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπογραμμίζει ότι η διάδοση του ιού στη χώρα είναι ακόμη ιδιαίτερα υψηλή και όχι μόνον τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να χαλαρώσουν αλλά, σε ορισμένες περιοχές, πρέπει να ενισχυθούν.

Παράλληλα, οι ειδήμονες του Ινστιτούτου προσθέτουν ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε περίπτωση που επιτραπούν όλες οι συναντήσεις με φίλους και συγγενείς και ενισχυθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, υψηλότερη από εκείνη που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται τηλεοπτικό μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, με το οποίο θα ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, από την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι και τα Θεοφάνεια.
Χθες στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 683 άνθρωποι και τα περιστατικά ήταν 18.236.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα


Η κυβέρνηση της Σουηδίας επέβαλε τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, για να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συνιστώντας στους πολίτες να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς και κλείνοντας ορισμένες υπηρεσίες όπου συγκεντρώνεται κοινό και θεωρούνται μη απολύτως αναγκαίες.

Από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία αρνείται να επιβάλει lockdown και τα περισσότερα σχολεία, οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια παρέμειναν ανοιχτά.

Ωστόσο, το δεύτερο κύμα και το ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε εβδομάδα εδώ και δύο μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε ότι οι μη αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, συνιστά πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες στα μέσα μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Μέχρι τώρα οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν συνιστούσαν τη χρήση μάσκας πουθενά, θεωρώντας ότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδειχθεί.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.