Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, αλλά οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν τα αξιοποιούν

Δημήτρης Κανελλάκης20 Ιουνίου 2021

Άκουγα στο Metropolis τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, τον Γιώργο Ορφανό, να μιλάει μεταξύ άλλων για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και για την πρόθεση που κατέθεσε να ενταχθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κάθε τέτοια πρόταση έχει ενδιαφέρον. Φτάνει να βρίσκει... ενδιαφερόμενους για να την υποστηρίξουν και να ασκήσουν τις πιέσεις που χρειάζεται προκειμένου να εισακουστούν.

Το λέω επειδή είναι ελάχιστες οι φορές τα τελευταία τριάντα χρόνια που για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο αφορά στον αθλητισμό στην Θεσσαλονίκη ενώθηκαν δυνάμεις, έβαλαν... πλάτη άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, ακόμη κι αν αθλητικά ή πολιτικά δεν συμφωνούν.

Ενα πολύ χαρακτηριστικό είναι αυτό το πρόσφατο για την σωτηρία της ακίνητης περιουσίας του ερασιτέχνη Ηρακλή. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο.

Κάνω την συγκεκριμένη αναφορά επειδή, ανεξάρτητα αν θα μπορούσε -σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, βέβαια, που θα αφορά στην συνολική ανάπλαση της περιοχής και όχι μόνο στην κατασκευή της Νέας Τούμπας- να χρηματοδοτηθεί αυτό το τεράστιο έργο, υπάρχουν κι άλλα εργαλεία, υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες, οι οποίες -πραγματικά δεν ξέρω γιατί- μένουν αναξιοποίητες.

Οχι μόνο για τον ΠΑΟΚ ενόψει της Νέας Τούμπας, αλλά και για τις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστό ότι υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, από το 2014 αν θυμάμαι καλά, όταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο αναπληρωτής υπουργός -τότε- Σταύρος Καλαφάτης, είχε περάσει διατάξεις που προέβλεπαν από «την εν όλω ή εν μέρει ανακαίνιση ή κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων» μέχρι τις «δυνατότητες αξιοποίησης των γηπέδων ποδοσφαίρου για οικονομικές δραστηριότητες», αλλά και την χρηματοδότηση αυτών των έργων από τις Περιφέρειες.

Κάπως έτσι ενισχύθηκαν, όπως είναι γνωστό, η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ, ενώ έλυσαν κι ένα σωρό -σοβαρά- διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία αν δεν υπήρχαν οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις θα ήταν, ενδεχομένως, αξεπέραστα.

Αναρωτιέμαι γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι δεν μου διαφεύγει (αν μου διαφεύγει με χαρά θα περιμένω μια διόρθωση) κάποια περίπτωση ομάδας της Θεσσαλονίκης που να αξιοποίησε το συγκεκριμένο πλαίσιο, που να χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι πραγματικά περίεργο...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.