Χούλιαν Άλβαρεζ: Η «αράχνη» που έβαλε στον... ιστό της την Κροατία πλάι στο ίνδαλμα του

Metrosport Team15 Δεκεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Το όνομα του συζητιέται περισσότερο από ποτέ μετά την εκπληκτική του εμφάνιση κόντρα στην Κροατία, και όχι άδικα αφού ο Χούλιαν Άλβαρεζ άφησε το στίγμα του στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στους Βαλκάνιους. Η αναφορά σε... αράχνη δεν είναι τυχαία καθώς πρόκειται για το ψευδώνυμο που κουβαλάει από πολύ μικρή ηλικία ο νεαρός Αργεντίνος και υπαίτιος γι' αυτό είναι ο αδερφός του όπως έχει πει ο ίδιος.

Γεννημένος στις 31 Ιανουαρίου του 2000 στο Καλχίν της Κόρδοβα ο Άλβαρεζ το 2014 έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της γενέτειρας του Ατλέτικο Καλχίν. Δύο χρόνια ήταν αρκετά για τον νεαρό επιθετικό ώστε να λάμψει και να πάρει την ευκαιρία του στην Ρίβερ Πλέιτ.

Ωστόσο πριν μεταγραφεί στους «εκατομμυριούχους» ο 16χρονος είχε περάσει από δοκιμαστικά τόσο στην Μπόκα Τζούνιορς όσο και στην Ρεάλ Μαδρίτης.
Μάλιστα ο Άλβαρεζ βρέθηκε πολύ κοντά στο να μετακομίσει στην Ισπανία αφού ο αθλητικός διευθυντής των «μερένχες» Ραμόν Μαρτίνεζ που έψαχνε ταλέντα στην Αργεντινή, ανακάλυψε τον παίκτη.


Η ευκαιρία της Ρεάλ Μαδρίτης που δεν πήρε... σάρκα και οστά και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα

Οι Ισπανοί προσκάλεσαν τον νεαρό ποδοσφαιριστή σε ένα τουρνουά στην Χιρόνα ώστε να τον δοκιμάσουν. Μάλιστα ο Άλβαρεζ όχι απλά έδωσε το παρόν αλλά ξεχώρισε και ανάγκασε τους ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης να κινηθούν για την απόκτηση του. Όλα αυτά συνέβησαν μόλις σε ηλικία 11 χρονών, το 2011. Ωστόσο η αλλαγή του κανονισμού της FIFA ένα χρόνο νωρίτερα ήταν αυτή που δεν επέτρεψε στον Αργεντίνο να γίνει παίκτης της «βασίλισσας».


Η συγκεκριμένη αλλαγή είχε να κάνει με τα ηλικιακά κριτήρια που είχαν θέσει από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και απαγόρευαν οι ομάδες να υπογράφουν παίκτες κάτω των 16 ετών. Έτσι η ποδοσφαιρική ιστορία του άλλαξε άρδην και παρά τις πολλές δοκιμές που έκανε δεν έφυγε από την Αργεντινή. Παρέμεινε δούλεψε και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία.

Με την Ατλέτικο Καλχίν ο Άλβαρεζ κέρδισε 4 τίτλους και ήταν μόνιμα πρώτος σκόρερ. Η ιστορία του θυμίζει μάλιστα αυτή του Χάαλαντ αφού και οι δύο μεγάλωσαν σε μικρές πόλεις χωρίς πολλές ανέσεις παραμένοντας ταπεινοί μέχρι και σήμερα που είναι συμπαίκτες στους «πολίτες» ενώ αμφότεροι μεγαλούργησαν στην ομάδα της πόλης του και... έστρεψαν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Παράδειγμα του ταπεινού χαρακτήρα του νεαρού επιθετικού αποτέλεσε η σχέση που είχε με τον προπονητή που τον βοήθησε όσο κανείς άλλος στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, όπως ο ίδιος λέει, Τζούλιαν Βάρας. Ο νεαρός επιθετικός είχε στείλει στον Βάρας όταν μεταγράφηκε στην Ρίβερ Πλέιτ μια υπογεγραμμένη μπλούζα του σαν δώρο ενώ το 2020 όταν ο Άλβαρεζ κατάφερε να γίνει βασικός του έστειλε ως δώρο ένα βαν για να τον ευχαριστήσει. 




Το... αστέρι του που αρχίζει να λάμπει στην Ρίβερ Πλέιτ και η ενεργοποίηση της Μάντσεστερ Σίτυ

Ο Γκάμπριελ Ροντρίγκεζ ο άνθρωπος που που έπεισε τον Άλβαρεζ να μετακινηθεί στο Μπουένος Άιρες για λογαριασμό της Ρίβερ Πλέιτ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μου έδειξε μέσα σε 10 λεπτά πως είχε ότι χρειαζόταν για να τον αποκτήσουμε». Μάλιστα ο Ροντρίγκεζ στέκεται σε αυτά που ξεχώρισε στον νεαρό: «είναι εξαιρετικός στην... ανάγνωση του παιχνιδιού χωρίς να έχει την μπάλα. Ξέρει που είναι οι συμπαίκτες του, οι αντίπαλοι, γνωρίζει τι θα κάνει με την μπάλα πριν έρθει στα πόδια του. Ακόμα έχει εκρηκτική επιτάχυνση αφήνει πίσω εύκολα τους αντιπάλους του».

Μετά από δύο χρόνια στις ακαδημίες των «εκατομμυριούχων» στα 17 του ο Άλβαρεζ έκανε το τουρνουά της... ζωής του ως τότε που ήταν και αυτό που εκτόξευσε την καριέρα του. Η Ρίβερ Πλέιτ βρέθηκε στο Ντάλας της Αμερικής για να συμμετάσχει στο ομώνυμο κύπελλο με αντιπάλους τις κορυφαίες ομάδες από όλο τον κόσμο. Σκόραρε πολλά γκολ και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στον τελικό τον οποίο κέρδισε με 1-0 απέναντι στην Φλαμένγκο.

*Στην παραπάνω φωτογραφία είναι ο 6ος από τα αριστερά

Ο Άλβαρεζ ένιωσε κομβικός και χρήσιμος για την ομάδα, η αυτοπεποίθηση του ανέβηκε και αυτό τον οδήγησε πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο να «χτυπήσει» την πόρτα της πρώτης ομάδας. Λίγο πριν συμπληρώσει και το 18ο έτος της ηλικίας του κάνει το ντεμπούτο του και αυτό ήταν μόνο η αρχή για ότι ακολουθήσει. Τέσσερις σεζόν στην Ρίβερ Πλέιτ προοδευτικά η μια πιο εντυπωσιακή από την άλλη.

Οι δύο τελευταίες του ήταν αυτές που... ενεργοποίησαν και πάλι τα «ραντάρ» των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων αφού από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι το χειμώνα του 2021 ο Άλβαρεζ μετρά 72 συμμετοχές 42 γκολ και 21 ασίστ. Κομβικός στην κατάκτηση του πρωταθλήματος των «εκατομμυριούχων» το 2021 αφού αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ με την Σίτυ να κινείται πολύ γρήγορα για την απόκτηση του.

Με μόλις 14 εκατομμύρια τον κάνει δικό της όμως ο Άλβαρεζ μένει δανεικός ως το φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου στην Αργεντινή και συνεχίζει να εντυπωσιάζει με καλύτερο του παιχνίδι τα 6 γκολ για το Κόπα Λιμπερταδόρες κόντρα στην Αλιάνσα Λίμα.


Τα λόγια του Πεπ Γκουαρδιόλα έδειξαν εξ αρχής πόσο πίστευε ο Ισπανός προπονητής τον 22χρονο: «Έχουμε το προαίσθημα ότι αποκτήσαμε έναν νεαρό παίκτη κορυφαίου επιπέδου για τα επόμενα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό.»

Παρά το γεγονός ότι ο Άλβαρεζ έρχεται και βρίσκεται στην σκιά του Έρλινγκ Χάαλαντ παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής ήδη σε αυτό το πρώτο μισό της σεζόν αφού μετρά 20 συμμετοχές 7 γκολ και 2 ασίστ με κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις και κομβικά τέρματα για τους «πολίτες».


Καλύτερη του συμμετοχή με διαφορά το 90λεπτο κόντρα στην Σεβίλλη στο Champions League εκεί που προσφέρει τα μέγιστα στην ανατροπή των Άγγλων από 0-1 σε 3-1 με 1 γκολ και 2 ασίστ. Ενώ χαρακτηριστικό της εξαιρετικής συνεισφοράς του είναι ότι έχει βρει δίχτυα σε όλες τις διοργανώσεις που έχει αγωνιστεί (Πρωτάθλημα, Ευρώπη και τα δύο κύπελλα Αγγλίας).


Η... μοίρα και η εκπλήρωση του ονείρου του στο Μουντιάλ του Κατάρ δίπλα στο ίνδαλμα του

Όπως είναι αναμενόμενο είναι μέσα στις τελικές επιλογές της Αργεντινής και του Λιονέλ Σκαλόνι μετρώντας ως τότε όμως 12 συμμετοχές και 3 γκολ αφού μόλις τον Ιούνιο του 2021 είχε κάνει το ντεμπούτο του. Οι πιθανές ενδεκάδες για κάθε ομάδα βγαίνουν και επιθετική δυάδα για την «Αλμπισελέστε» δίνονται οι Λαουτάρο Μαρτίνεζ - Λιονέλ Μέσι.

Ωστόσο το στραβό ξεκίνημα και η ήττα από την Σαουδική Αραβία αλλά και η... αφλογιστία του Μαρτίνεζ οδηγούν τον Σκαλόνι σε αλλαγή δυάδας. Στα πρώτα δύο παιχνίδια κόντρα στους Άραβες και το Μεξικό ο Άλβαρεζ περνάει ως αλλαγή και έπειτα μονιμοποιείται στην αρχική ενδεκάδα.

Ένα γκολ κόντρα στην Πολωνία στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, ένα γκολ στην φάση των «16» κόντρα στην Αυστραλία έδειξαν ότι ο 22χρονος πλέον είναι τόσο ώριμος ώστε να μπορεί να αποτελέσει σημαντική μονάδα και στην εθνική ανδρών της χώρας του ακόμη και αν αυτό ήταν το πρώτο του μεγάλο τουρνουά.

 

Έτσι η... μοίρα ήρθε να εκπληρώσει το όνειρο του κάποτε μικρού Χούλιαν που έβγαινε φωτογραφία με το ίνδαλμα του Λέο Μέσι ώστε όχι μόνο να παίξει στο πλάι του σε ένα ιστορικό τουρνουά για τον 35χρονο σούπερ - σταρ, αλλά να αποτελέσει και ενεργό συμπαραστάτη του, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στην Κροατία.

Δύο γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι για τον επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτυ στην εμφάνιση της ζωής του που έστειλε εκατομμύρια Αργεντινούς στα... ουράνια. Ακόμη έδωσε την ευκαιρία στον Μέσι να κλείσει την καριέρα του στην «Αλμπισελέστε» όπως ονειρεύεται, δίνοντας του το εισιτήριο για τον τελικό και την πιθανότητα να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα ο αστέρας της Αργεντινής που παρέλαβε το βραβείο του MVP... παραδέχθηκε πως κανονικά έπρεπε να το πάρει ο επιθετικός της Σίτυ με όσα έκανε.



Ο 22χρονος πλέον είναι Νο1 στις αναζητήσεις των χρηστών του transfermarkt ενώ ακόμη έγραψε ιστορία αφού έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε 2 γκολ σε ημιτελικό Μουντιάλ μετά τον Πελέ το 1958. Πλέον έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το δικό του... παραμύθι στο Κατάρ κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο παρέα με το ίνδαλμα του, τον Λιονέλ Μέσι. 

Πηγή φωτογραφιών:www.theathletic.com

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.