Χορταστικό το 5-0, ωστόσο ο ΠΑΟΚ έδειξε όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία

Στέλιος Γρηγοριάδης01 Φεβρουαρίου 2021

Αγαπητή Metrosport

Mε άλλα δύο γκολ, θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να πετύχει τη μεγαλύτερη σε σκορ νίκη του στην ιστορία του Πρωταθλήματος. Αλλά και το 5-0 είναι ένα εντυπωσιακό σκορ και, μάλιστα, σε έναν αγώνα που έγινε τέσσερις μέρες μετά τη βαριά ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό.

Ωστόσο, η ομάδα παρουσίασε στο χθεσινό ματς όχι μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά η αποτελεσματικότητά της. Πέντε γκολ με δέκα τελικές από τις οποίες οι εννιά στην εστία. Επίσης, η καλή αμυντική λειτουργία της. Κινδύνευσε ουσιαστικά μόνο μία φορά και εκείνη από λάθος δικού της παίκτη. Ακόμη, η καλή απόδοση παικτών που δεν είναι από τα βαριά χαρτιά και το γεγονός ότι σκόραραν παίκτες που δεν το συνηθίζουν. Ο Περέιρα και ο Ροντρίγκο έκαναν εξαιρετική εμφάνιση. Τη χρειάζονταν οι ίδιοι, τους χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Βρήκε δίχτυα ο Σβαμπ, που ήταν ο κορυφαίος όλων, αλλά και ο Μουργκ. 

Σημαντικό, όμως, ήταν και ότι πέτυχε δύο γκολ ο Σφιντέρσκι, που επίσης τα χρειαζόταν για να αναθαρρήσει απέναντι σε όσους έσπευσαν να... γνωματεύσουν ότι ο ΠΑΟΚ με τον Κρμέντσικ βρήκε φορ γιατί... δεν είχε. Ο Πολωνός έχει το dna του σκόρερ και για όποιον ξέρει να βλέπει, είναι και ο φορ που μπορεί να συνδυαστεί έξυπνα με τους συμπαίκτες του. Αρκεί κι εκείνοι να βρίσκουν τρόπους να τον αξιοποιήσουν ως φορ.

Στα αρνητικά, οι... δέκα τελικές. Ο ΠΑΟΚ ήταν συνεχώς στην επίθεση, οπότε είναι λίγες. Ακόμη, η ανάπτυξη της ομάδας ήταν πάλι προβληματική. Απογοητευτική στο πρώτο ημίχρονο, λόγω της κάκιστης εμφάνισης του Αουγκούστο, που ως εκ θαύματος έμεινε στο παιχνίδι και δεν αποβλήθηκε και της αδυναμίας του Μουργκ να προσφέρει στον δημιουργικό τομέα. Αν δεν υπήρχε ο Σβαμπ, που τα έκανε όλα μόνος του, ο ΠΑΟΚ θα είχε εγκλωβιστεί ολοκληρωτικά στο πρεσάρισμα των παικτών του Παναιτωλικού. 

Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι δύο από τα γκολ, το τρίτο και το τέταρτο, προήλθαν από τραγικά λάθη αντιπάλων και ένα, το πέμπτο, μετά από καραμπόλες μπροστά στην εστία και την παρέμβαση του Σφιντέρσκι. Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ πέτυχε μόνο δύο γκολ με συνδυασμένες επιθέσεις, το πρώτο και το δεύτερο. Πιθανότατα, αν ο αντίπαλος ήταν πιο ποιοτικός να είχαμε ένα ματς που θα έμοιαζε με ντέρμπι. Γι' αυτό, ας μην ξεγελάσει κανέναν το 5-0 και κυρίως τους παίκτες του ΠΑΟΚ, αν θέλουν να συνεχίσουν τη δουλειά πάνω στις αγωνιστικές αδυναμίες τους.

Από την άλλη πλευρά, για να τα λέμε όλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα λάθη των παικτών του Παναιτωλικού στα δύο γκολ τα «εκμαίευσαν» οι παίκτες του ΠΑΟΚ με τα πολύ καλά και επίμονα μαρκαρίσματά τους. Απλώς, όταν οι αντίπαλοι είναι πιο ποιοτικοί, τέτοια λάθη είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν.

Ετσι ή αλλιώς, ο ΠΑΟΚ άφησε με μια εύκολη νίκη πίσω του τη σφαλιάρα από τον Ολυμπιακό, έπιασε τον Αρη στην τρίτη θέση και είναι ένα βαθμό μόνο πίσω από την ΑΕΚ, έχοντας μπροστά του άλλα τρία σερί εύκολα θεωρητικά παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μείνει μόνος δεύτερος μετά από αυτά τα τρία ματς. Η μειωμένη πίεση, καθώς κανείς δεν διανοείται πλέον να λέει ότι στόχος είναι η κατάκτηση του τίτλου, επιτρέπει Γκαρσία και παίκτες να δουλέψουν ήρεμα, στον στόχο που έχει θέσει ο ίδιος ο “Ινδιάνος”. 

Να μπουν οι βάσεις για την ομάδα που θα παίζει στο στιλ που θέλει και θα είναι μια ομάδα πιο αξιόμαχη από αυτή που βλέπουμε φέτος μέχρι σήμερα. Κι αν αποδειχθούν εύστοχες οι μεταγραφές που έγιναν, τότε θα διευκολυνθεί σημαντικά αυτή η προσπάθεια. Και βέβαια, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης έχει την αξία της. Οχι τόσο για να παίξει η ομάδα στο Κόμφερενς, αλλά για το γόητρο. Δεν νοείται ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη να τερματίζει πίσω από την ΑΕΚ του Μελισσανίδη, ή τον Αρη του Καρυπίδη, ή τον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου.

ΥΓ. Προφανώς, ένας ακόμη από τους στόχους της χρονιάς παραμένει ζωντανός. Η κατάκτηση ενός ακόμη Κυπέλλου θα είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.