Χάος στην Αττική: Ο καθρέφτης των ανίατων ανεπαρκειών του κρατικού μηχανισμού

Δημήτρης Κανελλάκης27 Ιανουαρίου 2022

Προσωπικά, δεν με εκπλήσσει, πλέον, τίποτε. Ούτε αυτό το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό και αλλού στο νομό Αττικής, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία "Ελπίς" μου προκάλεσε κάποια έκπληξη.

Είμαι προ πολλού πεπεισμένος ότι οι έννοιες... οργάνωση, σχεδιασμός, προετοιμασία, ετοιμότητα, αντανακλαστικά, είναι άγνωστες στους μηχανισμούς του κράτους.

Πραγματικά, δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να γίνει ώστε να έχουν λάβει τα μέτρα τους και να μην φτάσει η κατάσταση στο σημείο που έφτασε στην Αττική Οδό, με εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιημένα και τόσους ανθρώπους καθηλωμένους και εκτεθειμένους στην ταλαιπωρία και σε ένα σωρό κινδύνους?

Μήπως δεν ήξερε η Πολιτική Προστασία? Μήπως δεν είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι? Μήπως δεν είχαν βγει ανακοινώσεις?

Η Πολιτική Προστασία δεν ήταν που είχε ζητήσει με ανακοίνωση να αποφύγουν οι πολίτες τις άσκοπες μετακινήσεις για δύο μέρες?

Επαναπαύτηκε σ' αυτό. Θεώρησε ότι όλοι θα μείνουν στα σπίτια τους, κανείς δεν θα πάει στη δουλειά του, άρα, δεν χρειάζεται κάποιου είδους ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση?

Για όνομα του Θεού. Ακόμη κι αν οι μετεωρολόγοι δεν είχαν προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια την σφοδρότητα του φαινομένου, ακόμη κι αν η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό δεν έκανε καλά τη δουλειά της, το Κράτος όφειλε να είναι προετοιμασμένο. Και δεν ήταν...

Είναι αδιανόητο για μια κυβέρνηση η οποία έχει υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να παθαίνει αυτό που έπαθε προχθές και χθες. Είναι μια τεράστια αποτυχία.

Ασχέτως αν, επαναλαμβάνω, ευθύνες έχει η Αττική Οδός, η Περιφέρεια Αττικής, κάποια δήμοι.

Ομπρέλα όλων αυτών είναι το κράτος. Μια... ομπρέλα, όμως, που δεν άνοιξε ποτέ...

Κι αποδείχθηκε, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλη είναι η ανεπάρκεια ενός συστήματος από το οποίο ο πολίτης περιμένει να του δώσει τις λύσεις σε κάποιες έκτακτες καταστάσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.