Brexit: Το τέλος μιας εποχής ή η αρχή μιας άλλης

Χάρης Εμμανουηλίδης02 Φεβρουαρίου 2020

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το Ηνωμένο Βασιλείο δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία είδηση η οποία κάνει τον γύρο του κόσμου και είναι πρώτο trend στις αναζητήσεις στα social media.

Πολλοί αναρωτιούνται, τι αλλάζει; Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα; Τι θα γίνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη; Και άλλα πολλά ερωτήματα που ταλανίζουν τους Ελληνες και όχι μόνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαχωρίζεται από την Ε.Ε. Μπαίνει τέλος σε μία εποχή ή αρχίζει μία άλλη;

Αναταράξεις στην οικονομία

Η αξία του νομίσματος αναμένεται να πάρει την...«κάτω βόλτα». Οι τιμές των προϊόντων θα έχουν ανοδική πορεία, το ίδιο και το κόστος εισαγωγής από άλλες χώρες. Σε πολλές περιπτώσεις ως αντανάκλαση οι πολίτες αντιδρούν σε τέτοιες καταστάσεις με σπασμωδικό τρόπο. Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο της χώρας αναμένεται να δεχθούν ένα ισχυρό πλήγμα έχοντας ως βραχνά το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να έχουν επιπλέον επενδύσεις και με αυτό τον τρόπο θα μειώνονται και τα δάνεια που θα μπορούν να χορηγήσουν στους πολίτες.

«Μισογεμάτο» το ποτήρι για τους φοιτητές

Οι φοιτητές ίσως έχουν έναν λόγο να χαίρονται παραπάνω για αυτή την εξέλιξη. Θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης και σε πλεονεκτική θέση στη Βρετανική αγορά εργασίας. Σοβαρό είναι επίσης το ενδεχόμενο μείωσης των διδάκτρων για τα επόμενα χρόνια, ενδεχόμενο το οποίο εάν γίνει πράξη, θα καταστήσει τις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο ελκυστικές από ό,τι ήταν προ-Brexit.

Προβλήματα με κατοίκους εξωτερικού και εσωτερικού

Τα δικαιώματα των πολιτών αλλάζουν. Οπως αναφέρει ο ΟΗΕ, περίπου 1,2 εκατομμύριο Βρετανοί ζουν σε χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού. Οι κάτοικοι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής. Ενώ οι πολίτες οι οποίοι ζουν στην Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν εκ νέου. Ενα επιπλέον στοιχείο που υπάρχει είναι ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα μπορεί να υφίσταται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

«Φραγμοί» στο εμπόριο 

Πλέον η Βρετανία είναι μία «τρίτη» χώρα στις συναλλαγές της. Οι εξαγωγές της θα υπόκεινται σε δασμούς (κατά μέσο όρο 4,3% στο 90% των αγαθών με το κόστος να φθάνει τα 6 δισ. λίρες), από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι το οποίο αναμένεται να πλήξει την εμπορικότητα των προϊόντων της. Οι εισαγωγές αλλά και οι εξαγωγές από την Βρετανία προς άλλες χώρες φαίνεται ότι δεν θα είναι οι ίδιες με τις πρώτες ημέρες αυτή της νέας εποχής δεν θα είναι στρωμένες με μετάξι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.